Kardszentelő Balassi-mise Lendván
A XVII. kardszentelő Balassi-misét tartották, ez alkalommal a szlovéniai Lendván. Az istentiszteletet a Covid-szabályok betartásával rendezték, magyar püspök, szlovén plébános celebrálta. Megáldották azt a két szablyát, amelyet irodalmi díjként immár a huszonhatodik alkalommal adnak át Bálint napján Budapesten.
2022. február 5. 09:00

A mise főcelebránsa Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, koncelebránsa Martin Dolamič-Konrad  plébános – Képek: Teodor ®alik.

Ez történelmi nap Lendván – jelentette ki Martin Dolamič-Konrad, a lendvai Alexandriai Szent Katalin katolikus templom plébánosa az idei Balassi-mise után a szlovéniai városban.

 

Martin Dolamič-Konrad  plébános.

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard hagyományához tartozó kardszentelő istentisztelet ezúttal a muravidéken került sorra: itt áldotta meg a szablyákat Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök.

Az istentisztelet a Covid-előírásoknak megfelelően zajlott.

Az idén a XXVI. alkalommal adják át ezt az elismerést Bálint napján, február 14-én, és most először fordult elő, hogy az egyik kitüntetendő irodalmár maga is jelen volt már az előzetesen megtartott kardszentelés alkalmával.

Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök áldotta meg a szablyákat.

Az idén ugyanis a Lendván élő Bence Lajos veheti át a költőnek járó szablyát. A hagyományosan ugyancsak kitüntetendő külföldi műfordító ebben az évben a román Elena Lavinia Dumitru.

A Misztrál együttes zenei szolgálata az istentiszteleten.

A hétköznapi 18 órai lendvai, Templom téri kétnyelvű misén megtöltötték a széksorokat a magyar és szlovén hívek. A Kiss-Rigó László pöspök és Martin Dolamič-Konrad által celebrált istentisztelethez zenei szolgálatot adott – a hagyománynak megfelelően – a Misztrál együttes, valamint mellettük a lendvai templom asszonykórusa, ennek karnagya Teodor ®alik. A híveknek nagy élményt szerzett a magyar művészek által megzenésített Balassi-költemények – köztük istenes versek – átélt előadása.

Az immár megszentelt Balassi-kardok.

Ez az istentisztelet egyúttal az idei Balázs-áldás miséje volt, a magyar püspök és a szlovén plébános adta a két gyertya között a torokvédő szentelést a hosszú sort alkotó híveknek.

Török Máté, a Misztrál együttes tagja.

Az istentisztelet végén köszöntötte a püspököt és a plébánost, valamint a híveket Soós Mihály, a helyi Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója és Molnár Pál, az irodalmi díj alapítója, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja.

A mise a korábbi magyar himnusz, a Boldogasszony Anyánk című ima eléneklésével zárult, a Misztrál mellett néhány hívő is énekelte a nemes, ősi szöveget.

Tóbisz Tinelli Tamás, a Misztrál-együttes tagja.

Az istentisztelet utáni agapén Martin Dolamič-Konrad, a lendvai Alexandriai Szent Katalin katolikus templom plébánosa kijelentette: egyedülálló ünnep Lendva számára, hogy ennek a kiemelkedőn rangos nemzetközi díjnak a kardszentelő miséje e város katolikus templomában kerülhetett sorra, és e lehetőséget megköszönte a szervezőknek a pap. Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke ugyancsak köszönetet mondott a kiváló plébánosnak azért, az Alexandriai Szent Katalin templom helyet adott ennek az istentiszteletnek, és így szlovén-magyar közös ünnepléssé emelkedhetett a kétnyelvű mise.

A díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke köszöntötte a híveket.

A Balassi-kardok megszentelésének alkalma vándorló mise. Tartottak már kardszentelő istentiszteletet a bécsi Stephansdomban, az esztergomi, majd a kismartoni Ferences-templomban, a Szegedi Dómban és más rangos helyeken.

gondola
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó