A Fidesz–KDNP jelentős különbséggel vezet a baloldali összefogás előtt
Hét héttel a választás előtt a Fidesz–KDNP továbbra is jelentős különbséggel vezet a baloldali összefogás előtt – derült ki a Real-PR 93 legfrissebb felméréséből. Ennek értelmében a kormánypártokra a biztos szavazó pártválasztók 54 százaléka adná voksát, a baloldal közös listájára pedig csak 41 százalék.
2022. február 13. 11:40

A Real-PR 93 tájékoztatása szerint a kormánypártok és a baloldali összefogás erőviszonyai hónapok óta stabilak, nincsenek jelentős változások. Ezt azt jelenti, hogy negyvenkilenc nappal az országgyűlési választás előtt a Fidesz–KDNP a biztos szavazó pártválasztók abszolút többségének támogatására számíthat, ami jelenleg éppúgy 54 százalékot jelent, mint a tavaly decemberben végzett kutatásunk idején. A baloldalra most 41 százalék szavazna, ez tehát 13 százalékponttal marad el a kormánypártok eredményétől, és négy százalékponttal kisebb, mint a múlt decemberi adat. 

Ezzel párhuzamosan folytatták a kisebb pártok együttes eredménye egy százalékról öt százalékra nőtt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom két, illetve három százalékon áll jelenleg. Jelezték azt is, miszerint  az ellenzéki közös listaállítás elhúzódása, a baloldal sikertelen népszavazási kezdeményezése, s Márki-Zay Péter erőtlen kampányteljesítménye az eredmények alapján negatív irányba befolyásolta a kormányellenes összefogás támogatottságát.

A közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég rámutatott, hogy a fővárosi és a vidéki lakosság pártpreferenciáiban alapvető eltérések figyelhetők meg: előbbiek többségükben ellenzékiek, utóbbiak többségükben kormánypártiak. A felmérés szerint a fővárosi biztos szavazó pártválasztók 53 százaléka adná szavazatát a baloldali összefogás listájára, a Fidesz–KDNP-re pedig 39 százalék. 

Ennél még nagyobb, de ellentétes irányú eltérés van vidéken: 57 százaléknyi biztos kormánypárti szavazóval szemben 38 százaléknyi ellenzéki áll, itt tehát már majdnem 20 százalékpont a rés a két tábor mérete között. 

Az is jellemző eltérés a főváros és a vidék között, hogy a kisebb pártok közül a Kétfarkú Kutya Párt Budapesten átlépi az ötszázalékos bejutási küszöböt (6 százalék), vidéken viszont biztosan nem (1 százalék). 

Mint a felmérésből kiderült, a pártpreferenciák és a lakóhely közötti kapcsolat nemcsak a főváros-vidék viszonylatban mutatkozik meg, hanem a vidéken belül is, hiszen bár mindkét településtípusban abszolút többséget alkotnak a kormánypártiak, de a községekben 61 százalék, a városokban 55 százalék az arányuk. Az ellenzéki közös lista támogatottsága a falvakban mindössze 35 százalék, a városokban 40 százalék.

A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutató cég reprezentatív felmérése ezer állampolgár telefonos megkérdezésével készült február 9-11. között.

MNO - MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó