V. Nagy Árpád egykori operatív tiszt: az szt-tiszt ügynök
A Medgyessy-bizottság szerdai ülésén újabb meghallgatásokkal folytatja munkáját, és megkezdi a jelentéstervezet elkészítését is.
2002. augusztus 14. 18:00
A bizottság előtt először V. Nagy Árpád egykori III/II-es operatív tiszt jelent meg, aki a több mint három órás meghallgatást követően újságíróknak elmondta: nem állt kapcsolatban Medgyessy Péterrel. Nem volt tudomása arról, hogy Medgyessy Péter hálózatot épített volna, de hozzátette, az szt-tisztek feladatköri meghatározásában ez a lehetőség is adott volt. A követelményrendszerben benne volt, hogy ezt is tehetik.

Arra a kérdésre, hogy Medgyessy Péter tevékenysége minősíthető-e ügynöki munkának, V. Nagy András azt válaszolta: "ha a kisebb informátorokról úgy beszélnek, mint ügynökök, pedig ők csak általános információkat adtak nekünk, akkor az a személy - és most nem Medgyessy Péterről beszélek, hanem az szt-tisztekről -, akinek a feladatkörében meg van határozva, hogy titkosan és konkrét ügyben végzi a feladatát, és fizetést is kap érte, a mi olvasatunk szerint az ügynök kategóriába tartozik. Az más kérdés, hogy mások ezt hogyan nevezik."

V. Nagy András elmondta: az szt-tisztek feladatköréhez a megfigyelés is hozzátartozott. A volt operatív tiszt egy szt-tiszt szervezésében vett részt. Az szt-tisztek a tartójukkal történt megegyezés alapján adtak jelentést szóban vagy írásban.
A "tartás" azt jelentette, hogy az szt-tisztnek volt feladatadója egy hivatásos állományú operatív tiszt személyében, aki ismertette vele a megoldandó feladatokat.

V. Nagy András kitért arra is, hogy az szt-tisztek beszervezése egy-másfél évig tartott.

Balogh László (MDF) bizottsági elnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a meghallgatások sorában Medgyessy Péter két tartótisztje következik, akiket külön-külön hallgatnak meg, de a nevüket nem árulta el.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó