Továbbra is gőzerővel kampányol Orbánék ellen a német közmédia
Ezúttal a Magyarországon zajló kultúrharcot mutatta be a 3Sat német közszolgálati médiacsatorna. A magyar baloldal narratíváját erősítő dokumentumfilmben tárgyi tévedések is vannak, a honi megszólalók pedig szinte kizárólag baloldaliak.
2022. március 2. 21:25

Bagossy László, a FreeSZFE Egyesület tanára a német köztévében. Fotó: képernyőkép

Külföldi médiasegítséget kap a hazai baloldal: ellenzéki narratíva tárgyi tévedésekkel, vizuális megtévesztéssel a német közmédiában – erről írt a Mandiner.hu. 

Az internetes portál vette észre, hogy a jelek szerint német nyelvterületeken is gőzerővel készülnek a magyarországi országgyűlési voksolásokra.

Február 26-án, főműsoridőben vetítették le a 3Sat kulturális közszolgálati csatornán azt a közel negyvenperces dokumentumfilmet, amely a választásokkal, illetve az Orbán-kormányok elmúlt 12 évével foglalkozik. 

Ellenszél Orbán Viktornak – Kultúrharc Magyarországon a választások előtt – ezt a címet adták a filmnek, amit egyébként bárki megnézhet a tévécsatorna weboldalán

Akiknek ehhez nincs kedvük vagy idejük, azoknak a Mandiner összefoglalta, melyek a legerősebb állítások, és kik nyilatkoznak a felvételen. 

Mint írták, politikailag kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatásról e film kapcsán nehéz beszélni.

– Ugyan a készítők megszólaltatják Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt és Kálomista Gábor producert is, a műsoridő jelentős részét a kormánykritikus politikusok, közszereplők okfejtései, valamint az Orbán-kabineteket negatív színben feltüntető narrációk teszik ki – tájékoztattak.

A műsor üzenete egyértelmű és ismerős: Magyarországon elburjánzott a korrupció, s ahol csak lehet, ellehetetlenítik a független újságírókat, melegjogi szervezeteket. De, amint azt a Színház- és Filmművészeti Egyetem példája mutatja, a „hatalom” nem csak a kultúrát, az oktatást is megszállta – állapítja meg többek között Katarina Barley, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke, Radványi Viktória, a Budapest Pride egyik szervezője és Bagossy László a Freeszfe Egyesülettől.

Több alkalommal feltűnik a filmben Márki-Zay Péter kormányfőaspiráns, akihez a hazai ellenzéki elköteleződésű megszólalók mellett a nemzetközi véleményvezérek is sok-sok reményt fűznek. Beszédes, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester azon megszólalásait idézik, amelyekben „fasiszta diktatúra” kiépítéséről beszél.

Az viszont nem került be a dokumentumfilmbe, hogy a baloldali politikus maga fogalmazott úgy: „A szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat – ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük.”

Kovács Zoltán államtitkár a korrupciós, antidemokratikus vádakra reagálva kijelentette: Magyarország ma nem könyvelhetne el ilyen gazdasági sikereket, ha igaz lenne, amit a baloldal folyamatosan állít. A Fidesz–KDNP demokratikus választásokat nyerve került hatalomba – fűzte hozzá.

Gerhard Papke német liberális politikus pedig közölte, egyáltalán nem állja meg a helyét az a vád sem, amely szerint idehaza nincs médiaszabadság. Mi több: a német média helytelenül tudósít Magyarországról. Ennek ellenére Munk Veronika, a Telex.hu tartalomfejlesztési vezetője a következő snittben már állami monopóliumokról értekezik.

Tárgyi tévedések mellett egy vizuális megtévesztés is bekerült az Ellenszél Orbán Viktornak – Kultúrharc Magyarországon a választások előtt című dokumentumfilmbe. Amikor a német narrátor arról beszél, hogy Orbán Viktor a frissen felújított palotában székel, a Budavári Palotát mutatják, nem a karmelita kolostort, ahova 2019-ben költözött a Miniszterelnökség és a miniszterelnök hivatala. A kormányfő egyébként nem ott lakik. 

A történelmi Várnegyeddel már korábban is meggyűlt a baja a német közmédiának, emlékezetes, amikor a Deutsche Welle közölt riportot a budai Vár felújításáról. A külföldön sugárzó német állami csatorna akkor párhuzamot vont a várfelújítás és a zsidók deportálása között. Az anyagban akkor is túlnyomórészt baloldali megszólalók szerepeltek, az egyik utcai járókelőként beállított karakterről pedig később kiderült, hogy előre felkérték nyilatkozni, azután pedig nem pontosan fordították le a szavait

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Irányváltásra van szükség az európai politikában
  Teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
 • Karácsonyék kirúgással fenyegetik a sztrájkolókat
  Amit kifogásolnak, hogy a cég felvett ellenőröket, jórészt nyugdíjas rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Az ellenőrök viszont 100-150 ezerrel többet keresnek, mint maguk a kukások.
 • A tudomány alapjait vizsgálták a díjazott kvantumfizikusok
  A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó