Márki-Zay: Nem veszélyes fegyvereket küldeni Ukrajnába
Márki-Zay Péter nyíregyházi fórumán ismét amellett kardoskodott, hogy Magyarország is vállaljon szerepet az orosz–ukrán konfliktusban. Korábban Szijjártó Péter figyelmeztetett: ha Magyarországon áthaladna egy halált okozó fegyvereket tartalmazó szállítmány, az már az egész Magyarországon való tartózkodása során megsemmisítendő célpont lenne.
2022. március 7. 13:54

Nem engedi a fegyverszállításokat áthaladni magyar területen. Orbán Viktor azt hazudja, hogy ezzel veszélynek tenné ki Magyarországot […] Nyilvánvaló, hogy ebben a konfliktusban ezek a fegyverek nem a magyarok ellen használandók, ezek a magyarokat védik Ukrajnában – nyilatkozta Márki-Zay Péter pénteken, a baloldali összefogás nyíregyházi fórumán. A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje hozzátette, szerinte Orbán Viktor hazudik, amikor azt mondja, hogy fegyverek küldésével veszélynek tenné ki Magyarországot. Márki-Zay azt is elmondta az eseményen, hogy szerinte az ukránok Orbán Viktort tartják felelősnek a háború kirobbanásáért.

Árulásnak tartja

A politikus egyébként már régóta kardoskodik amellett, hogy valamilyen formában Magyarország is vállaljon szerepet az orosz–ukrán konfliktusban. Márki-Zay Péter korábban az ATV Egyenes beszéd című műsorában például egyenesen árulásnak nevezte, hogy Magyarország nem enged át a területén fegyvereket Ukrajnába. A baloldal miniszterelnök-jelöltje arra hivatkozott, hogy korábban a kormány engedte, hogy a területén keresztül szállítsanak orosz fegyvereket, ám akkor nem volt háború.

– Az is egy árulás, azért azt szögezzük le, hogy amikor Szerbiába kellett orosz fegyvereket átengedni, akkor Orbán átengedte őket. Most pedig azzal a hazugsággal jön, hogy az Európai Unió fegyvereit majd a magyarok ellen használják. Könyörgöm! Milyen logika ez? – hangoztatta Márki-Zay. A politikus korábban az általa meleg kommunistának titulált Gulyás Márton műsorában arról beszélt, hogy ő nemcsak fegyvereket, de akár magyar katonákat is küldene Ukrajnába, ha a NATO úgy döntene. A hódmezővásárhelyi polgármester kirohanása különösen érdekes annak fényében, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban soha nem látott súlyosságú retorziót ígért az orosz–ukrán konfliktusba beavatkozó államoknak.

Hogyan lehet belekeveredni a háborúba?

– Például úgy, ha egy ország átengedi a területén azokat a fegyvereket, amelyeket mások küldenek a háborúba – fogalmazott Szijjártó Péter Facebook-oldalára feltöltött videóban. Szerinte ennek kapcsán egy dolgot nem szabad elfelejteni. Ha van két háborúzó fél, és az egyik fegyvert kap kívülről, akkor az ellenség szempontjából evidens feladat, hogy ezeket a fegyverszállítmányokat megsemmisítse, mielőtt azok felhasználásra kerülhetnének vele szemben − magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

Azt is hozzátette, hogy egy ilyen szállítmány az egész útja során megsemmisítendő szállítmány. Majd azt kérte a hallgatóságtól, hogy gondoljanak bele, ha Magyarországon áthaladna egy halált okozó fegyvereket tartalmazó szállítmány, az már az egész Magyarországon való tartózkodása során megsemmisítendő célpont lenne.

Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó