Intézkedéseket hoztunk Magyarország élelmiszerellátási és energiaellátási biztonságának szavatolására
Amikor Brüsszelben az energiaellátás terén Magyarország érdekeit képviseljük, akkor Szerbia érdekeit is képviseljük - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szerbiai Adasevci mellett a teljesen magyar tulajdonú UBM csoport új szerbiai takarmánykeverő üzemének alapkőletételénél.
2022. március 9. 11:07

Úgy vélte, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy az energiaellátás terén is vannak regionális realitások. "Ezek a realitások az infrastruktúrából és a fellelhető földgázforrásokból fakadnak. Térségünkben jelenleg az Oroszországból érkező földgáz és kőolaj meghatározó. (...) Éppen ezért nem fogadhatunk el olyan intézkedéseket, amelyek aránytalanul nagy terhet raknának Magyarországra, a magyar emberekre, Szerbiára, a szerb emberekre" - fejtette ki a tárcavezető.

A külgazdasági és külügyminiszter beszédben kitért arra, hogy a mai világban a biztonság kérdése felértékelődik, "így az élelmiszerellátás és az energiaellátás biztonsága is rendkívüli jelentőséggel bír".

Leszögezte: Magyarország nem engedi meg, hogy a saját polgárai fizessék meg a szomszédban zajló háború árát. "Ezért intézkedéseket hoztunk Magyarország élelmiszerellátási és energiaellátási biztonságának szavatolására is. Kiviteli korlátozást léptettünk életbe a gabona területén, és a kormány kiemelt támogatást biztosít a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatoknak" - mondta.

Kiemelte, hogy az utóbbi két év nagyon nehéz volt a térség számára, és amikor már úgy tűnt, hogy az egészségügyi nehézségeket, a világjárványt és az annak következtében kialakult gazdasági válságot kezelni tudják, a szomszédságban háború tört ki.

"Olyan kihívásokkal szembesülünk, amilyenekkel a mi nemzedékünk még nem szembesült, és azt hittük, nem is fogunk" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a magyar emberek nem akartak és nem akarnak háborút, hanem békét akarnak, és ezt a szerbek is meg tudják érteni.

Szijjártó Péter szerint, "ha vannak nemzetek ebben a térségben, akik kellőképpen tudják értékelni a béke jelentőségét, akkor azok a szerbek és a magyarok".

Mint mondta, "szerbek és magyarok büszkén állíthatjuk, hogy példát tudunk mutatni a világnak abban, hogyan kell ellenségeskedésből békét teremteni, és hogyan kell nemzeti közösségeket konfliktusforrás helyett erőforrásként kezelni".

Úgy vélte, a politikai vezetőknek ezért sokat kellett tenniük. "Szükség volt önuralomra, szükség volt bátorságra, nehéznek tűnő, felelősségteljes döntések meghozatalára, és kölcsönös tiszteletre", a magyar és a szerb vezetők ezeket felvállalták, és az eredmény nem is maradt el - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte, hogy ebből a történelmi békéből mindkét ország, mindkét nemzet és mindkét gazdaság nagyon sokat profitál, a két ország gazdasága stimulálja, segíti egymást. "Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulunk egymás energiaellátásának biztonságához. Büszkék vagyunk arra, hogy a legnagyobb magyar vállalatok itteni beruházásai segítettek Szerbiának abban, hogy az ország tavaly rekordnövekedést tudott felmutatni. (...) Büszkék vagyunk arra, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési programban több mint 14 ezer vállalkozásnak adtunk támogatást, és büszkék vagyunk arra, hogy tavaly 4 milliárd eurós rekordot ért el a két ország közötti kereskedelmi forgalom" - mondta.

A takarmánykeverő üzemmel kapcsolatban kifejtette, hogy egy 9,3 milliárd forintos beruházásról van szó, amelyhez a magyar kormány 2,3 milliárd forintos támogatást biztosít. Ezzel a vállalat termelési kapacitása évente meg fogja haladni az egymillió tonnát, és új exportpiacokat is meg tud majd hódítani. Emellett szerbiai beszállítókkal dolgoznak majd, és száz új munkahelyet teremtenek. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a beruházásból tehát mind a magyar, mind a szerb gazdaság ismételten profitál.

Aleksandar Vucic szerb elnök köszönetet mondott Magyarország támogatásáért. Emlékeztetett arra, hogy hét évvel ezelőtt, amikor a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja elkezdődött, akkor sem gördített akadályt a magyar vállalatok szerbiai befektetései elé. Mint mondta, minden segítség jól jön, és a gazdaságfejlesztési programból Szerbia is profitál. Hozzátette, ahogyan Magyarország kiáll Szerbia mellett, úgy Szerbia is kiáll magyar szövetségesei mellett.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó