Kövér: a füzéri vár minden magyar ember büszkesége
A Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram részeként újjászülető füzéri vár minden magyar ember büszkesége, "emlékezzünk mindazokra a füzériekre, akik tudták, hogy a nemzet történetének egy darabját tartják a kezükben, ehhez méltó elszántsággal dolgoztak a várért" - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a megújuló várban tartott ünnepségen.
2022. március 19. 22:02

A megújuló füzéri vár 2022. március 19-én. MTI/Vajda János

A vár kápolnájában a Szent Korona másolata előtt szentmisét tartottak, majd A várudvarban Kövér László arról szólt, hogy a füzéri várban "egy olyan földrajzi és szellemi magaslati ponton vagyunk, ahonnan nemcsak a magyar táj, hanem a magyar történelem is kristálytisztán belátható, innen nézve minél távolabbra nézünk a múltba, annál jobban látjuk a jelenünket, annál tisztábban sejlik fel előttünk a jövő".

Mint mondta: innen lehet látni a független keresztény magyar állam ezer évvel ezelőtti felemelkedését és az ellenséges túlerő súlya alatti megroppanását a mohácsi csatamezőn, látni az ősök nemzedékének a későbbi évszázadokon átívelő küzdelmeit a magyar állam szabadságának, függetlenségének és cselekvőképességének helyreállításáért.

Hozzátette: ebben a lenyűgöző történelmi panorámaképben látni a váralapító Aba nemzetséget és Vak Andronicust, akit először említenek meg a vár tulajdonosainak sorában. Szintén látni a Perényiek két évszázados uralmát, s közülük is a legnagyobb hatalomra jutott Pétert, aki nagy időkhöz illő nagy furfanggal volt megáldva, és akinek köszönhető, hogy egy esztendeig itt dobogott az ország és a magyarság szíve, amikor a Mohács utáni zűrzavaros időkben a Szent Korona rejtekhelye volt a füzéri vár.

A magyar történelem számtalan fontos helyszínét, egy-egy térség egykori központját, fontos országos események helyszínét láttuk romokban. Azok, akik a Habsburg-birodalom képviselőiként gyarmatként tekintettek országunkra, ezekben a helyekben csak rombolandó katonai objektumot láttak, a lázadás lehetséges fészkeit - fogalmazott Kövér László.

"Füzérről messzire láthatunk a jövőbe is, láthatjuk, milyen sokfelé ágazhatnak az utak, amelyek közül most választanunk kell, ezen vár falai közé lépve a saját szemünkkel láthatjuk, milyen értékes a béke, amelyben építhetünk, gyarapodhatunk, különösen fontos erre figyelnünk akkor, amikor a szomszédunkban háború folyik, és jól láthatjuk, mennyire törékeny mindaz, amit eddig közösen építettünk" - tette hozzá.

A jelenről szólva azt mondta: választások jönnek, ismét döntenünk kell a sorsunkról. A kérdés, amelyet április 3-án meg kell válaszolni, folytatódjék-e Magyarországon a békés építkezés és gyarapodás 2010-ben kezdődött korszaka, folytatódhat-e a gazdaság és a vidék megerősítése, a turizmus és a vendéglátás emberléptékű megújítása, folytatódhat-e családok, falvak, közösségek megerősítése, a gyarapodás lehetőségeinek kiterjesztése?

Ezekre a kérdésekre igennel válaszolnak mindazok, akik a Fidesz-KDNP-re szavaznak április 3-án, hogy Magyarország mindig előre menjen, és ne hátra - fogalmazott Kövér László.

Kocsi László ezredes, Horváth Jenő polgármester, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Tompa-Vida Márta, a Füzéri Várgondnokság vezetője (középen b-j) időkapszulát helyeznek el a megújuló füzéri várban tartott ünnepségen 2022. március 19-én. MTI/Vajda János

Hörcsik Richrd, Abaúj és Zemplén fideszes országgyűlési képviselőjelöltje arról szólt, hogy a történelmi Abaúj híres várának sorsát hosszú ideje figyelemmel kíséri. Sokáig a kápolna falának maradványa emelkedett csak a község felé. Azóta a vár jószerivel újjáépült, a rekonstrukció pedig most tovább folytatódhat.
 "Arra törekszünk, hogy rendben legyen az, aminek története, múltja és jelentősége van" - mondta.

A füzéri vár felújítása 2026-ra, a Szent Korona várban történt elhelyezésének 500. évfordulójára készül el. A vár konyháját és sütőházát átadták, a rekonstrukció folytatása alkalmából szombaton időkapszulát helyeztek el.

MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó