Joe Biden varsói beszéde megosztja az embereket
A kemény szavak világszerte vegyes reakciókat váltottak ki a vezetőkből és átlagemberekből egyaránt.
2022. március 27. 21:43

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond 2022. márvius 26-án, Varsóban (Fotó: AFP/Getty Images/Brendan Smialowski)

– Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat tovább hatalmon – zárta érzelmes beszédét Joe Biden amerikai elnök szombat este Varsóban, Vlagyimir Putyin orosz államfőnek címezve üzenetét. 

A kemény szavak világszerte vegyes reakciókat váltottak ki a vezetőkből és átlagemberekből egyaránt. Egyesek történelmi jelentőségűnek tartják, és olyan híres beszédekhez hasonlítják, mint például John F. Kennedy korábbi amerikai elnök 1963-as berlini szónoklata.

Mások elhatárolódnak tőle, leginkább azért, mert Vlagyimir Putyin megbuktatásának szándékát látják benne, ez pedig egyáltalán nem tesz jót a konfliktus rendezésének. A kijelentés egyébként eredetileg nem volt része a beszédnek, még az elnökhöz legközelebb álló tisztviselőket is meglepetésként érték az erős szavak. 

– Ezt nem Biden dönti el. Az orosz emberek választják meg az ország elnökét – kommentálta a kijelentést Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Mai izraeli látogatása során Antony Blinken amerikai külügyminiszter gyorsan elnöke segítségére sietett, elmondta, hogy Biden szavai nem jelentenek változást az amerikai külpolitika álláspontjában az ukrajnai háborúval kapcsolatban. 

Nem szerepel a terveink közt az orosz vezetés elmozdítása – fogalmazott. Hozzátette, hogy az elnök szavainak lényege az volt, hogy Oroszországot nem lehet felhatalmazni arra, hogy háborút indítson, agressziót folytasson Ukrajna vagy bárki más ellen.

Több nyugati vezető, újságíró és közszereplő is úgy gondolja, hogy az amerikai elnök kijelentése egyáltalán nem tesz jót az amúgy is folyamatosan romló Nyugat–Oroszország-kapcsolatoknak. 

Emmanuel Macron francia államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a párbeszéd és retorika ebbe az irányba halad, akkor felesleges abban reménykedni, hogy véget ér a háború.

A brit kormány is elhatárolódott Biden kijelentésétől. – Az orosz emberek döntik el, milyen vezetést akarnak – mondta Nadhim Zahawi oktatásügyi miniszter egy műsorban vasárnap. – Ahhoz képest, hogy az elnök folyton arról beszél, hogy nem akar harmadik világháborút, rendkívüli hanyagságával éppen efelé sodor minket – fogalmazott Twitter-bejegyzésében Katie Pavlich konzervatív amerikai újságíró.

Hasonlóan vélekedett Steve Cortes amerikai műsorvezető is, aki szerint nem lehet ilyen nyíltan egy másik ország vezetésének leváltására felszólítani, főleg nem abban az esetben, ha ez az ország a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkezik.  

Ukrajnában sem fogadták egyöntetűen pozitívan Joe Biden beszédét, ugyanakkor a bírálatok ebben az esetben nem a Putyint bíráló szavak miatt érkeztek, sokkal inkább Washington Ukrajnának nyújtott támogatásának mértéke került a középpontba. 

Az amerikai elnök egyetlen szava sem biztosít minket arról, hogy a Nyugat többet fog tenni Ukrajna védelmének érdekében annál, mint amennyit most tesz (ami egyértelműen nem elég) − írta a Twitteren Inna Sovsun, korábbi ukrán oktatási miniszterhelyettes.

 

 

MNO
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó