Külföldről finanszírozott kampány?
Miközben Márki-Zay Péter lépten-nyomon fideszes korrupciót emleget és átláthatóságot ígér, elképzelhető, hogy Bajnaiék magyar választói adatokkal trükköző cége állja a kampánycech egy részét.
2022. március 28. 10:38

Akár a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját is felvetheti, hogy nemrég Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász cége állta Márki-Zay Péter és csapata számláját egy vecsési étteremben – írta az Index. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábban elismerte, valóban dolgozik kampányán az amerikai hátterű cégcsoport, amely külföldön kezeli a magyar választói adatokat, de anyagi támogatásról eddig nem volt szó.

Most azonban kiderült, hogy március 17-i vecsési fóruma után Márki-Zay Péter és kampánycsapata beült a helyi étterembe, ahol jelezték, hogy később, utalással szeretnék kifizetni a fogyasztásukat, a számlát pedig a DatAdat Professional Kft.-nek a nevére állíttatták ki.

Az Index feltette a kérdést Márki-Zay kampánycsapatának, miért Bajnaiék cége állta a vecsési számlát, illetve milyen egyéb költségeit fizetik még a kampány során, továbbá nyilvánosságra hozzák-e, és ha igen, mikor, pontosan milyen munkákat és mennyiért végzett el a DatAdat a baloldal kormányfőjelöltjének. Válasz nem érkezett, reagált viszont Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője, aki szerint felvetődik a külföldi beavatkozás, valamint a tiltott párt- és kampányfinanszírozás is. „A magyar gazdaságot Gyurcsánnyal együtt tönkretevő korábbi miniszterelnök és külföldi társai jól láthatóan bele akarnak avatkozni a magyar választásokba” – mutatott rá Nacsa.

Hozzáfűzte, „Márki-Zay az átláthatóság bajnokaként tünteti föl magát, ezért az a minimum, hogy válaszol a magyar állampolgároknak a feltett kérdésekre: mennyi pénzt kapott külföldi forrásokból a kampányára? Mi mást fizetett még a cég? Miről egyeztetett Bajnai Gordonnal, miket vár el tőle Bajnai?” – sorolta. A jelek szerint nem „csak” pénzzel támogatják a baloldali kampányt külföldről, hanem önkéntesekkel is.

Az utóbbi hetek ellenzéki demonstrációin sem volt ritka az angol szó (az ukrán sem – a szerk.), de Márki-Zay szombati, jászberényi fórumán egy magyarul nem beszélő, és láthatóan nem is értő nő vette ki a táblát egy ellentüntető kezéből. Miután megszerezte a transzparenst a katonák és fegyverek Ukrajnába küldése ellen tiltakozó bácsitól, nem volt hajlandó visszaadni neki – a „nem, köszönöm”-ön kívül csak angol szavakat használt –, végül rátérdelt a táblára, míg oda nem ért egy másik önkéntes, aki eltépte a papírt. Az idős férfit fellökték, majd azt kiabálták: „földet rá!” Eközben a színpadon Péterfi Judit „értékgazdag koalíciót”, Márki-Zay „példamutató szeretetországot” emlegetett…

A háború kapcsán is folytatja zavaros kommunikációját Márki-Zay, tegnap Facebook-oldalán azt írta, „Iványi Gábor barátom pontosan fogalmazott, miniszterelnökünk egyszerre orosz agitátor és gatyás béke­galamb”. Továbbra is elítéli tehát a baloldal a kormány biztonságra törekvő magatartását, emlékezetes: pénteken Márki-Zay szégyenletesnek nevezte, hogy nem teszünk eleget az ukrán elnök követelésének. Korábban, a baloldal március 15-i rendezvényén egyébként épp Iványi minősítette szégyennek, hogy nem segítjük minden eszközzel Ukrajnát. Nádudvari fórumán a baloldal kormányfőjelöltje azt fejtegette: természetesen mindig az embereknek kell megfizetni a háború árát, „nem pedig az állatoknak, a növényeknek, vagy a gombáknak”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára közölte, Márki-Zay „szavai éppen annyira érzéketlenek, mint amennyire veszélyesek. Tudjuk, hogy a baloldal fegyvereket küldene a hadszíntérre és elzárná a gázcsapokat is, ezt a napokban is megerősítették, amikor támogatták az ukrán elnök követeléseit a gázimport leállításával és a fegyverküldéssel kapcsolatban” – hangsúlyozta Dömötör, leszögezve, „egyáltalán nem szükségszerű, hogy mi fizessük meg ennek a háborúnak az árát, mivel „ez nem a mi háborúnk, nem mi okoztuk és nem is szeretnénk belesodródni.”

Hiteltelenek a baloldal kampányszövegei a 13. havi nyugdíj ügyében is, hiába tagadta nemrég például Kunhalmi Ágnes (MSZP) az ATV-ben, hogy hatalomra kerülve elvennék, hiszen a Gyurcsány-kormány készítette elő, majd a Bajnai-kormány lépte meg 2009-ben ennek a juttatásnak a megszüntetését, Márki-Zay pedig többször dicsérte Bajnaiék megszorító intézkedéseit.

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó