Kuncze mint tanú a Gyárfás-ügyben
Kuncze nem emlékezett arra, hogy bármilyen, Gyárfás Tamásra terhelő adatokat tartalmazó dossziét átvett volna Fenyő Jánostól, ahogy arra sem, hogy a meggyilkolt médiavállalkozó erre kísérletet tett volna. Ennek azonban több tanúvallomás is ellentmond, így Friderikusz Sándoré is.
2022. március 29. 16:38

Fenyő János autója a gyilkosság helyszínén a Margit utcában, 1998. február 11-én – mandiner/MTI/Mihádák Zoltán

Több ellentmondást sem sikerült feloldani a Gyárfás-per keddi tárgyalásán, amelyen a bíróság tanúként idézte Kuncze Gábor volt belügyminisztert és Friderikusz Sándor televíziós műsorvezetőt. Kuncze nem emlékezett arra, hogy bármilyen, Gyárfás Tamásra terhelő adatokat tartalmazó dossziét átvett volna Fenyő Jánostól, ahogy arra sem, hogy a meggyilkolt médiavállalkozó erre kísérletet tett volna. Ennek azonban több tanúvallomás is ellentmond, így Friderikusz Sándoré is.

Kuncze Gábor volt belügyminisztert, az SZDSZ egykori elnökét és Friderikusz Sándor televíziós műsorvezetőt is meghallgatta tanúként ma a bíróság a Fenyő János meggyilkolása kapcsán Gyárfás Tamással szemben indult büntetőperben.

A volt tárcavezetőt a Fővárosi Törvényszék azzal az a 120 oldalas, a Nap TV egykori tulajdonosának gazdasági visszaéléseiről szóló iratokat tartalmazó dossziéval kapcsolatban idézte be, amelyet Fenyő adott oda állítólag a belügyminiszternek, a két médiavállalkozó konfliktusának idején, 1997-ben. A Fehér könyvként elhíresült rejtélyes iratokról a médiamogul bizalmasa, pszichológusa, Perczel Tamás beszélt egy dokumentumfilmben. Perczel állítása szerint Horn Gyula akkori szocialista miniszterelnök és Kuncze is tisztában volt a Gyárfás és Fenyő közötti háborúról.

Az iratok állítólag eljutottak a 2016-ban elhunyt Kiss Ernőhöz, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság akkori vezetőjéhez is.

Kuncze semmilyen dossziéra nem emlékszik. A volt belügyminiszter ma azt mondta a bíróságon: tudott arról, hogy Fenyő és Gyárfás között konfliktus van, de arról nem, hogy akkoriban Horn Gyula miniszterelnök megpróbálta volna kibékíteni a feleket.

Kuncze azt is többször hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem érdekelte a konfliktus. Azt is elmondta, hogy egyik fél sem kérte tőle, hogy tegyen bármilyen lépést az ügyben. Kuncze határozottan tagadta, hogy közvetve vagy közvetett módon bármilyen dossziét átvett volna Fenyőtől vagy esetleg a médiamogul megbízottjától.

Póta Péter bíró ennek kapcsán felolvasta Friderikusz Sándor vallomását, amely szerint 1996 decemberében a „Másképpen beszélgetek” című műsor végén – amelyben Kuncze volt a vendég – Fenyő odaviharzott Kunczéhoz és a kezébe akarta nyomni a dossziét, de ezt a belügyminiszter elutasította.

Friderikusz a dosszié átadásának kísérletét a tárgyaláson is megerősítette.

Arra is emlékezett, hogy Kuncze határozottan elutasította az irat átvételét. Friderikusz azt nem tudta, hogy mi van a dossziéban. A tanúvallomások szerint Fenyő később sofőrjén keresztül is megpróbálta eljuttatni a dossziét, de Kuncze szerint ez sem történt meg.

A volt SZDSZ-elnök arra sem emlékezett, hogy Fenyőtől később kapott volna egy levelet, amelyben a médiamogul – kettejük barátságára hivatkozva – a dosszié és az ezzel teremtett helyzet miatt kért bocsánatot. A Népszava akkori főszerkesztője, H. Bíró László ugyanakkor a mai tárgyaláson is megerősítette, hogy Fenyő írt egy ilyen levelet, amelyet a főszerkesztő lektorált.

Kuncze azt is elmondta, hogy bár beszélt többször Kiss Ernővel, ez a téma nem merült fel közöttük. Friderikusz a tárgyaláson közölte, ő is kísérletet tett arra, hogy kibékítse a feleket: megpróbált egy közös vacsorát szervezni, de az utolsó pillanatban Fenyő ezt lemondta. Gyárfást egyébként a műsorvezető Fenyő Jánossal szemben békülékeny személyiségnek írta le a bíróság előtt.

Ügyvédi kérdésre kijelentette: személyiségüket alapul véve, kizártnak tartja, hogy Gyárfás ölette meg Fenyőt.

Vádemelés, tanúk és szakértők

Ahogy a Mandiner is megírta, az ügyészség 2019 júliusában emelet vádat Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt.

A vád szerint Gyárfás és Fenyő, a kilencvenes évek meghatározó médiavállalkozói között üzleti vita, hatalmi harc és abból fakadó személyes ellentét bontakozott ki.

Gyárfás pedig ezt úgy akarta lezárni, hogy végleg megszabadul riválisától.

Először az ismert maffiózót, Tasnádi Pétert bízta meg a gyilkossággal, aki azt tizenkét millió forintért el is vállalta, azonban miután átvett hat millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Ezek után Gyárfás Portik Tamáshoz fordult, akinél már sikerrel járt. Az egykori maffiózó végül Jozef Roháccal végeztette ki Fenyőt.

A per hátteréről itt írt bővebben a Mandiner.

Gyárfás Tamás pere az előkészítő üléssel 2019 novemberében kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. A Nap TV tulajdonosa a kezdetektől tagadta a bűnösségét és abszurdnak nevezte a vádirat állításait. Vallomásában egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem állt érdekében ártania Fenyőnek, miután nézeteltéréseiket már korábban tisztázták.

Mint mondta, sem Portik Tamást, sem Tasnádi Pétert, sem senki mást nem bízott meg gyilkossággal.

A perben már szakértőket is meghallgattak, ahogy többek között Csúcs Lászlót, a Magyar Rádió egykori alelnökét is.  

Baranya Róbert

mandiner.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó