A Fidesz győzelmét jósolja a Medián
A Medián felmérése szerint szinte biztosra vehető a Fidesz győzelme az április 3-i választáson, csak a mértéke lehet kétséges - olvasható a hvg.hu oldalon.
2022. március 30. 14:08

A hírportálon szerdán megjelent cikkben azt írták, hogy a Medián március végén készült felmérése szerint a nagyobbik kormánypárt megerősítette a február végén tapasztalt fölényét: bő egy héttel a választás előtt a szavazókorúak 40 százaléka, a választani tudók 50 százaléka támogatja.

Februárban a megkérdezettek 75, jelenleg viszont már 80 százaléka állította, hogy elmegy szavazni - ismertették, hozzátéve: a biztos szavazók 12 százaléka nem tudja vagy nem akarja megmondani, kire szavaz majd.

A portál szerint harmaduk kormányváltást, harmaduk a kormány maradását szeretné, és harmaduk nem tud dönteni. Ennek alapján a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatos döntése sem billentené el a választás kimenetelét az ellenzék javára - írták.

128 mandátumot jósol a Medián a Fidesz–KDNP-nek, 71-et az ellenzéki közös listának, a kormánypártok ötven, a baloldal negyven százalékra mért támogatottsága mellett – derült ki a Hvg.hu-n megjelent kutatásból

A Medián március végén készült felmérése szerint a kampány hajrájában a kormánypárt megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét: bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség negyven százalékának, a választani tudó szavazók ötven százalékának a támogatását élvezi. 

A tapasztalatok szerint a várható tényleges szavazatarányokat az utóbbi szokta a legjobban közelíteni, ezért a Medián mandátumbecslése a választani tudók szavazatmegoszlásán alapul.

Mint írják, mindez jelentős mozgósítottság mellett következett be, hiszen a februári 75 százalék után most már a megkérdezettek nyolcvan százaléka állította, hogy április 3-án biztosan elmegy szavazni. 

Ez – bár az ilyen »ígéretek« többnyire felülbecslik a majdani valóságot – akár rekordrészvételt is jelezhet.

A Medián felhívja a figyelmet arra, hogy túl sok tartaléka ezek után egyik politikai erőnek sem lehet, mégis érdemes figyelmet fordítani azokra, akik biztos szavazónak mondják magukat, viszont nem tudják vagy nem akarják megmondani, kire fognak voksolni. Ez a 12 százalékot kitevő szavazóközönség szinte pontosan három részre osztható: egyharmaduk kormányváltást, másik harmaduk a kormány maradását óhajtja, a többiek pedig ebben a kérdésben sem tudnak dönteni. 

Ennek alapján a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatban bekövetkező döntése sem billentené el a választás kimenetelét az ellenzék javára.

A Medián felméréséből kiderül, a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít. Látványos, hogy mostanra nemcsak a Fidesz–KDNP többsége, de az ország települési megosztottsága is megszilárdult: a kormánypárt–ellenzék szavazatarány Budapesten 27:45, vidéken viszont 43:29, sőt a községekben 50:26.

Nehéz lenne kétségbe vonni, hogy a Fidesz pozícióját a háborútól való félelem is erősítette, mindenesetre a jelek szerint Orbán Viktor rövid bizonytalankodás után hatékonyabban építette be kampányába az emberek biztonság- és stabilitásigényét, mint az ellenzék – állapítja meg a Medián.

A válaszokból az is kiolvasható, hogy a Fidesz szavazótáborának többsége jogosnak tekinti Oroszország Ukrajna elleni támadását.

MTI - MNO
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó