A vártnál jobban csökkent a magyar államadósság
A frissen közzétett adatok szerint a vártnál jobban, 76,8 százalékra csökkent GDP-arányosan az államadósság mértéke 2021 végére, a költségvetési hiány pedig 6,8 százalék lett a várt 7,5 százalék helyett - ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóüzenetben pénteken.
Utoljára frissítve: 2022. április 1. 12:50
2022. április 1. 12:33

A pénzügyminiszter – MTI

A frissen közzétett adatok szerint a vártnál jobban, 76,8 százalékra csökkent GDP-arányosan az államadósság mértéke 2021 végére, a költségvetési hiány pedig 6,8 százalék lett a várt 7,5 százalék helyett - ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóüzenetben pénteken.

Kiemelte: míg Magyarországon csökkent az államadósság mértéke, az uniós tagállamok átlaga meghaladta mára a 90 százalékot, a bizottság szerint pedig tovább nő az összesített mutató.
   
"Nemcsak mondtuk, meg is valósítottuk" - fogalmazott.
   
Az adatok Varga Mihály szerint azt bizonyítják: helyes döntés volt, hogy Magyarország nem megszorításokkal, hanem támogató-segítő költségvetési politikával kezelte a válságot.
   
A gazdaságot Magyarország indította újra a leggyorsabban Európában, így hamarabb kezdhettünk az egyensúlyi mutatók javításába - hangsúlyozta Varga Mihály.
   
Helyes döntés volt az is, hogy a kormány a külföldiek szerepét az adósság finanszírozásában csökkentette, a magyar családok súlyát pedig növelte - mutatott rá.
   
Felidézte, hogy tavaly év végén megnövelték a pénzügyi tartalékokat, így a háború kitörése előtt mérsékelték az ország pénzügyi kitettségét.
   
"Ma Magyarország erősebb és ellenállóbb, mint korábban" - jegyezte meg.

 

A vártnál érdemben kedvezőbb lett a tavalyi költségvetési hiány

A 2021-es költségvetési hiány és az év végi GDP-arányos államadósság ráta is érdemben kedvezőbb lett a vártnál - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. elemzője a legfrissebb statisztikai adatokról az MTI-vel pénteken.

A KSH pénteken közzétett adatai szerint 3736 milliárd forint, a GDP 6,8 százaléka volt a kormányzati szektor tavalyi hiánya. Az egyenleg az előző évhez képest 25 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,0 százalékponttal javult.
   
A kormányzati szektor adóssága - az MNB adatai szerint - 2021 végén 42 414 milliárd forintot, a GDP 76,8 százalékát tette ki. A kormányzati szektor bevétele 22 695 milliárd forint, a kiadása 26 431 milliárd forint volt az elmúlt évben. A bevételek 1739 milliárd forinttal, 8,3 százalékkal növekedtek a kiadások 1715 milliárd forinttal, 6,9 százalékkal nőttek az előző évhez képest.
   
Molnár Dániel makrogazdasági elemző kiemelte: a tavaly áprilisi konvergenciaprogramban a kormányzat még 7,5 százalékos ESA-hiányt, illetve 79,9 százalékos GDP-arányos államadósságot jelzett előre, 2020-hoz képest a hiány 1,0, míg az államadósság ráta 2,8 százalékponttal javult.
   
Az elemző a vártnál kedvezőbb költségvetési adatoknál kiemelte a gyors gazdasági növekedés szerepét, amely kedvezően hatott a költségvetés bevételi oldalára. Kiemelendő ezen belül is, hogy a jövedelemadó-bevételek csupán 5,8 százalékkal csökkentek, még úgy is, hogy a személyijövedelemadó-visszatérítés következtében a gyermekes családok az átlagbérig visszakapták a befizetett szja-t - tette hozzá.
   
Megjegyezte azt is, érdemben nőttek az áfabevételek is, amely egyrészt a forgalom felfutására, másrészt pedig az inflációra vezethető vissza. A kormányzat célja a hiány és az államadósság további csökkentése, ennek érdekében a tavalyi év végén született döntés egyes beruházások elhalasztásáról - emlékeztetett.
   
Az idén a költségvetés bevételi oldalára kedvezően hat a növekvő fogyasztás, a magas foglalkoztatás és a kétszámjegyű bérdinamika, amely a hiány és az államadósság további, érdemi csökkenését eredményezné. Kockázatot jelent ugyanakkor Molnár Dániel szerint az orosz-ukrán háború, amely a beszállítói láncok akadozása, az energia- és élelmiszerárak emelkedése révén lassítja a növekedést. Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a kormányzat megfelelő tartalékot képezzen, hogy mérsékelni tudja a háború hatását a magyar gazdaságra.
 

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó