Karácsony Gergely befolyásolni próbálta a választásokat
Wintermantel Zsolt emlékeztette a főpolgármestert, hogy Budapesten is erősödtek a kormánypártok.
2022. április 14. 11:26
A főpolgármester demokráciaértelmezését sokan nem osztják Fotó: MH/Purger Tamás

 

Rendkívüli közgyűlést tartott a Fővárosi Önkormányzat. Rendkívüli volt abból a szempontból is, hogy nemcsak a háború kezdete, de az országgyűlési választás óta is ez volt az első alkalom, hogy a főváros képviselői összeültek.

Már a közgyűlés kezdete előtt kiderült, hogy Karácsony Gergely  főpolgármester megpróbálta befolyásolni a választásokat. A Telexnek adott interjújában  ugyanis bevallotta, hogy a választásokra hivatkozva eltitkolta: véglegesen le akarja zárni a pesti rakpart jelentős szakaszát az autók előtt, amitől állandósulhatnak a dugók a városban.

„Például a pesti alsó rakpart tervezése során volt az a korábbi szakmai döntés, hogy a Lánchídtól délre eső rész teljesen autómentes lesz. Ennek bejelentésével várnom kellett eddig a hétig, felismerve azt, hogy lehet, nem a kampány a legjobb időpont rá” – fogalmazott a főpolgármester. Az átláthatóságot hirdető Karácsony senkivel nem egyeztetett: „Nem volt erről vita, egyszerűen én igyekeztem kerülni egy ilyen típusú konfliktust, volt belőle éppen elég enélkül is.”

A rendkívüli ülés összehívására azért volt szükség, mert a választást megelőzően Karácsony Gergely főpolgármester elődjéhez, Tarlós Istvánhoz hasonlóan mentesíteni kívánta a közgyűlést az országos politikától, így az ülés március végén elmaradt.

Az ülés rövid csendes megemlékezéssel kezdődött, a februárban elhunyt Szolnoki Andrea hajdani egészségügyért és szociálpolitikáért felelős főpolgármester-helyettesre emlékezve. Természetesen nem maradhattak ki a napirend előtti felszólalások közül mind a baloldal, mind a polgári oldal választást értékelő szavai, az ülés nyitányaként Karácsony Gergely főpolgármester szólalt meg ez ügyben. A teremben jelen voltak a fővároshoz tartozó, április 3-án megválasztott országgyűlési képviselők is, egy kivételével, mert érdekes módon Dunai Mónika, a Fidesz–KDNP színeiben a XVII. kerületben győztes képviselő meghívása valahogyan elkeveredett.

Karácsony Gergely értékelésében kiemelte, két ok is van a számadásnak, az egyik az országgyűlési választás, a másik pedig, hogy éppen fél időnél jár a város megválasztott vezetése. A választás értékelésénél Karácsony megköszönte mindenkinek a részvételt, valamint kiemelte: máshogy látta a főváros lakossága, hogy milyen kormányra van szükség, és másként a vidék. Ez a főpolgármester szerint sokakban sokféle gondolatot indított el, de Budapest nem városállam, és továbbra sem kíván az lenni.

Arról, hogy a hátralévő két és fél évben mi várható, szerény képet festett Karácsony Gergely. A költségvetés kapcsán elmondta, hogy az tartalmaz egy harmincmilliárdos hitelt, illetve egy húszmilliárdos állami támogatás igénylését. Ezen gondolat mentén természetesen a főpolgármester folytatta a már két és fél éve tartó mantráját, miszerint a főváros és a baloldali kerületek ki vannak véreztetve, és ha az állam eladósodhat, akkor a főváros is.

Különösen érdekes volt az a megjegyzés, amit Karácsony a felszólalása vége felé tett: „Szeretett városunknak mindig többet akarunk adni, mint ami képességeinkből és lehetőségeinkből kitelik, ezért a lehetőségeink fejlesztésén kell dolgozni.” Ezzel a főpolgármester közvetve beismerte, hogy képességeik fejlesztése helyett több pénzzel kívánják Budapest problémáit orvosolni.

A Fidesz–KDNP-frakció részéről Wintermantel Zsolt reagált a választás eredményére és Karácsony Gergely szavaira. „Mindenkor erős felhatalmazást jelent a magas részvétel” – mondta el a képviselő, majd hozzátette: az eredményekből mindenkinek érdemes tanulságokat levonni, még a Budapesten nagyot futó, Gyurcsány-féle összedrótozott baloldalnak is. Wintermantel kiemelte: habár ahogy az a világ számos más helyén megfigyelhető, a főváros balra húz, nem szabad elmenni a Fidesz–KDNP erősödése mellett a fővárosban sem, hiszen a különbség már csak hét százalék.

A képviselő emlékeztette a főpolgármestert, hogy igencsak szeret szavak szintjén kiállni a sajtószabadság és az emberi méltóság mellett, mégis a sajtó kérdéseire nem válaszol, Budapest-infót pedig nem tartott a megválasztása óta. Ugyanez a minősítés köszön vissza Wintermantel Zsolt szerint akkor, amikor úgy értékeli a választást, hogy van még egy város, ahol lobog a szabadság zászlaja, majd feltette a kérdést Karácsony Gergelynek: „Ez lenne az ön szabadsága, ez az ön demokráciája? Főpolgármester úr, Rákosmentén milyen zászló lobog? Vagy ott már megszűnt a szabadság, ott már nincs demokrácia?”

Wintermantel emlékeztette Karácsonyt, hogy az emberek Budapest vezetésével bízták meg, nem az országos politikába amatőr módon való belekontárkodással, majd hozzátette azt is: „Értem én, hogy eddig azt gondolta, az idő önnek dolgozik. Csak kicsit magas az órabére, amit a budapesti polgárok és igen, az egész ország valamennyi adó­fizető polgára fizet.”

Tovább növelheti a fővárosi dugókat, hogy Karácsony kitiltja az autókat a pesti rakpartról

Újabb megszorítás várhat az autósokra Budapesten, ugyanis Karácsony Gergely arról beszélt egy internetes portálnak, hogy autómentessé tenné a pesti alsó rakpartot a Lánchídtól délre. A főpolgármester azt is elmondta, hogy a terv nem új, de azt a választási kampányban nem akarta bejelenteni, mert konfliktusokat szült volna – számolt be róla az M1 Híradó.

Jelentős volt a forgalom szerda délután a pesti alsó rakparton. Az Erzsébet híd irányába lépésben, a Lánchíd felé tömött sorokban haladtak az autók. Ez Budapest egyik legforgalmasabb útvonala.

Karácsony Gergely most mégis ki akarja tiltani innen az autósokat. A főpolgármester a Telexnek vallotta be, hogy a rakpart Lánchídtól délre eső részét teljesen autómentessé teszi. Karácsony Gergely az internetes portálnak úgy fogalmazott: „Ennek bejelentésével várnom kellett eddig a hétig, felismerve azt, hogy lehet, nem a kampány a legjobb időpont rá”.

Az M1 Híradónak Karácsony Gergely arról beszélt: a rakpart autósmentesítése benne van a programjában, de arra már érdemben nem válaszolt, hogy miért nem lehetett erről a kampányban beszélni.

A főpolgármestertől azt is szerették volna megkérdezni, pontosan honnan tiltják majd ki az autósokat a rakparton, de erre már nem volt lehetőségük.

Karácsony Gergely eltitkolta az autómentesítési terveit, hogy ne rontsa tovább a baloldal esélyeit a kampányban – ezt már a Mandiner írta. A portál szerint, ha a főpolgármester elképzelései a választások előtt kiderültek volna, annak negatív következményei lettek volna a főváros választási eredményeire.

A rakpart autómentesítése egyébként azt jelenti, hogy a következő hónapokban, sőt években az eddigieknél is nagyobb dugók lesznek majd Budapesten.

Pedig már így is mindennaposak a torlódások. Karácsony Gergelynek ugyanis az egyik első intézkedése az volt, hogy a nagykörúti kerékpársávokat jelölt ki, amivel elvett egy forgalmi sávot az autósoktól.

Új buszsávokat is kijelöltek Karácsony Gergelyék. Szakértők szerint ezzel a buszok menetideje nem csökkent, viszont gyakoribbak lettek a balesetveszélyes helyzetek és állandósultak a dugók. Emlékezetes, hogy a főpolgármester sokáig a tömegközlekedést ajánlgatta a dugókban rostokló autósoknak, és azt is üzente: menjenek gyalog.

Ahogyan az az M1 szerda kora délutáni felvételein látszik is: a pesti alsó rakpart azon részén, ahonnan vélhetően kitiltják majd az autósokat, nincs megállás, szünet nélküli a forgalom. Miután Karácsony Gergelyék lezárják a rakpartnak ezt a szakaszát, ezek az autók is beszorulnak majd a belvárosba, ami vélhetően tovább nehezíti majd a Budapesti belváros közlekedését.

Szakértők szerint a beruházások ütemezése is átgondolatlan a fővárosban. Több korábban megtervezett, de sokáig halogatott felújítást is késve és egyszerre indított el Karácsony Gergely tavaly.

Hosszas halasztás után tavaly nyáron indult a Lánchíd felújítása, ami a Tarlós Istvánék által megtervezettnél drágábban, ráadásul csökkentett műszaki tartalommal készül majd el.

Várhatóan a Blaha Lujza tér felújításának befejezése is csúszni fog, ugyanis több lap arról írt korábban, hogy a téren sokáig nem dolgoztak a munkások.

Hónapokig a budapesti ingatlanügyektől és a Városháza tervezett eladása körüli botránytól volt hangos a sajtó. Karácsony Gergely sokáig magyarázkodott, áldozatként szerepelt és azt mondta, hogy szerinte nincs ilyen ügy. A nyilvánosságra hozott bizonyítékok ellenére is azt állította, nem akarták eladni a Városházát.

Ugyancsak nagy botrányt kavart amikor kiderült, hogy miközben Karácsony Gergelyék tömegével bocsátják el az embereket a fővárosi cégektől, addig a fővárosi közműholding vezetője, Mártha Imre luxuskörülmények között tölti az idejét, amiről provokatív posztokban is beszámol.

 

Magyar Hírlap - hirado-hu
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó