Ködösít a baloldal, hogy ki kaphatja meg Márki-Zay Péter mandátumát
Zajlik a ködösítés és a könyöklés a baloldalon, hogy az Országgyűlésben ki üljön be Márki-Zay Péter helyére. Lapunk baloldali forrásai egyértelműen azt állították, hogy a korábbi, hatpárti megállapodás szerint a közös lista lép egyet előre, így a Jobbikot illeti a bukott miniszterelnök-jelölt mandátuma.
2022. április 20. 13:36

Márki-Zay szerint viszont a pártelnökök döntenek a kérdésben, ugyanakkor megpendítette azt is, hogy ő maga Szél Bernadettnek vagy az MSZP-nek adná át a helyét.

Noha tegnap biztossá vált, hogy Áder János köztársasági elnök május 2-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését, még most sem tudni pontosan, hogy ki ül be Márki-Zay Péter helyére. Az üres mandátum megszerzéséért minden jel szerint ködösítés és könyöklés zajlik a baloldalon, ahol ahány szereplő, annyi állítás hangzik el a kérdéssel kapcsoltban. Egyelőre az biztos csak, hogy a baloldal közös listáját vezető, bukott miniszterelnök-jelölt Hódmezővásárhely polgármestereként folytatja tovább.

– Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy nem ülök be a parlamentbe. Még a látszatát sem szeretném fenntartani annak, hogy Magyarország egy parlamentáris demokrácia, ahol a parlamentben az ellenzék bármit is elérhet, ezért nem ülök be a listavezetőként megszerzett helyemre – írta közösségi oldalán Márki-Zay április 6-án.

A bejelentést követően a Párbeszéd azonnal közölte, hogy mivel az előválasztás előtt a miniszterelnök-jelölt azt vállalta, hogy az ő frakciójukba ül majd be, a mandátuma nekik jár. „A Párbeszéd politikai közössége időben meghozza a döntést arról, ki kapja Márki-Zay Péter mandátumát” – fogalmazott a kimutathatatlan támogatottsága ellenére önálló frakciót alakító párt.

A Jobbik és a DK viszont úgy nyilatkozott: a hat párt a választások előtt abban állapodott meg, hogy ebben az esetben a listán következőé lesz a mandátum, ami alapján a jobbikos Végh Noémi kerülhetne be az Országgyűlésbe. Egyértelműen ezt erősítették meg a Magyar Nemzet baloldal belső ügyeire rálátó forrásai is, hangoztatva: nem tudnak arról, hogy ezt a megállapodást bárki is felülírta volna.

A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy Márki-Zay Péter az ATV-ben nemrég arról beszélt: korábbi egyezségük alapján a hat párt közösen dönt majd a mandátumának sorsáról, amire viszont ő is tehet ajánlást. Mint mondta, a maga részéről szívesen javasolná Szél Bernadettet, aki nem tudott nyerni Budakeszin a fideszes Menczer Tamással szemben. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy „az MSZP-nek most 10 mandátuma van, de a pártfinanszírozás szabályai alapján jobban járnának, hogyha 11-en lennének, így nekik is szívesen adna egy helyet”.

És ha ez még nem volna elég: egyáltalán nem mindegy, hogy Márki-Zay egyszerűen nem veszi át a mandátumát vagy átveszi és másnak adja végül, márpedig ez egyelőre nem derült ki világosan a nyilatkozataiból. Előző esetben – elvileg – csúszik a közös lista, ami a Jobbiknak kedvez, míg utóbbi esetben annak adja, akink csak akarja, így ez lehet akár Szél Bernadett is. 

Ismert: a baloldal közös listájának második helyén álló Dobrev Klára, illetve a harmadikon szereplő Karácsony Gergely már korábban közölte, hogy a választások után nem ülnek be a parlamentbe. Dobrev szerint bár itthon is sok a teendő, inkább megtartja EP-képviselőségét, a főpolgármester pedig átveszi a mandátumát, amit Szabó Rebekának ad át, így a zuglói alpolgármester lesz helyette országgyűlési képviselő.

Dobrev mandátumának a sorsa egyébként ugyanolyan homályos egyelőre, mint Márki-Zay Péteré, mivel a DK eddig nem nevezte meg Gyurcsány Ferenc feleségének lehetséges utódját. A párt még a múlt héten, meglehetősen ködösen úgy fogalmazott a Telexnek, hogy „az egységes ellenzék pártjainak elnökei legutóbbi találkozójukon úgy állapodtak meg, hogy a pártok frakciói közös egyeztető, tervező fórumot tartanak fenn. Ez a bizottság ezen a héten is ülésezik, minden ilyen kérdést ott beszélünk meg, a DK pedig a közös ellenzéki egyeztetéseket követően hoz döntést a szóban forgó ügyben is”.

 

MNO
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó