Karácsony szembemegy a forgalommal
A közlekedési szabályokat előszeretettel áthágó főpolgármester ismét kioktatta az autósokat, sokallja a sebességet.
2022. április 23. 11:03
„Száguldás” a budapesti dugóban Fotó: MH/Hegedüs Róbert

 

Megint az autósokat vegzálja a főpolgármester. Karácsony Gergely újabban a gyorshajtók ellen próbál küzdeni, és a közlekedési szabályok betartására figyelmezteti a budapestieket, miközben ő teremtett közlekedési káoszt a fővárosban.

„Fontos, hogy mindenki betartsa a közlekedési szabályokat, akár gyalogosan, kettő vagy négy keréken közlekedik. De külön kérek mindenkit a sebességhatárok betartására, hiszen a nagyobb sebesség és a nagyobb gépjárművek okozta balesetek lehetnek a legsúlyosabbak” – ezzel a tanáccsal jelentkezett Facebook-oldalán Karácsony Gergely, aki egyik friss bejegyzésében a gyorshajtók ellen emelte fel a szavát. A főpolgármester azt írta, átfogó közlekedésbiztonsági stratégia megalkotására készül, hogy a balesetek áldozatai­nak száma csökkenjen.

Érdekes, hogy ezzel éppen ő áll elő, hiszen közismert, hogy saját magával mindig szívesen kivételez, ha közlekedésről van szó: Karácsonyt több alkalommal is lefülelték már, amikor szolgálati autójával a buszsávot használta.

Azért is visszás, hogy az autósokat okolja a közlekedési balesetekért, mert éppen ő az, aki átgondolatlan intézkedéseivel valóságos közlekedési káoszt idézett elő Budapesten. A főpolgármester rossz döntései vezettek oda, hogy mára napszaktól függetlenül állandósultak a dugók a városban, az általa emlegetett gyorshajtás gyakorlatilag lehetetlen, sőt lassan már az is, hogy időben eljusson az ember valahova.

Ha valamire, hát biztosan nem a sebességkorlátozásra van leginkább szükség a budapesti közlekedésben. A rendőrségi statisztikák szerint egyébként a halálos balesetek többségét városon belül elsősorban olyan szabálytalanságok okozzák, mint a zebra figyelmen kívül hagyása vagy a jobbkezes utcák elnézése, nem pedig a gyorshajtás.

Karácsony Gergely legújabb ötlete azonban nem meglepő, hiszen megválasztása óta autósellenes álláspontot követ. A 2020-ban – szakmai szervezetek szerint is balesetveszélyesen – kialakított kerékpársávok gyakorlatilag megbénították a belvárosi közlekedést, miközben meglehetősen kihasználatlannak bizonyultak. De ugyancsak káoszt okoztak a rossz ütemben elindított, egymásba csúszó felújítások is. Nem véletlen, hogy az autósokat sújtó intézkedéseivel, mint például a pesti alsó rakpart autómentesítésének részletei­vel, csak a választások után állt elő.

Karácsony Gergely értelmetlen ötleteivel tele a padlás, és ezt már a baloldali politikustársai is látják. A minap Horváth Csaba MSZP-s fővárosi frakcióvezető szólta el magát, aki szerint „pénzügyileg súlytalan” és „szimbolikus”, vagyis lényegé­ben felesleges döntés volt leszerelni háromezer szemetest a városban. Ismert, korábban spórolási szándékkal leszerelték a köztéri kukák harminc százalékát, ennek köszönhetően a város számos pontján térdig járunk a szemétben.

Magyar Hírlap
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Katasztrófa előtt a világ
  Az orosz–ukrán háború apropóján egyértelművé vált, hogy nem léteznek csupán helyi vonatkozású konfliktusok.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
MTI Hírfelhasználó