Szijjártó: Zavartalanul zajlik a földgázszállítás
A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán.
2022. április 27. 10:03

Fotó: MH/Katona László

A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy az elmúlt órákban több hírt jelent meg arról, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába.

A miniszter kiemelte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra.

Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom szállítása Bulgária irányába leállt - tette hozzá.

„A hír azonban úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében” - mondta Szijjártó.

Hozzátette: a Magyar Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint Kiskundorozsmánál a szerződés és a tervek szerint történik a gázszállítás Magyarország irányába.

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását” - emelte ki.

„Természetesen a bolgár partnereinkkel is egyeztetni fogunk majd a holnapi nap folyamán, de egyelőre minden érintett ezt az értesülésünket erősítette meg” - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter emlékeztetett, hogy a Gazprom áttér egy másfajta fizetési módra: a Gazprom Export nevű vállalat rubelben kéri a gáz árát.

„Azonban sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára” - közölte.

Szijjártó jelezte, hogy „a tegnapi napon napvilágot látott hírek szerint a szlovák barátaink, kollegáink is így fognak fizetni, legalábbis a szlovák energiaügyeket felügyelő szlovák gazdasági miniszter ezt nyilatkozta. A mi következő fizetési kötelezettségünk egyébként majd május 22-én jelentkezik”.

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Magyarország irányuló földgázszállítás szerződés és ütemterv szerint, zavartalanul zajlik” - mondta a miniszter.

 Hortay Olivér: Oroszország mától nem szállít gázt Lengyelországnak és Bulgáriának

Pénteken az EU kiadott egy útmutatást, ami szerint Oroszország javaslata (a tagállamok egy speciális számlán továbbra is tetszőleges valutában fizethetnek a Gazprombanknak, ami ezt automatikusan rubelre váltja) nem sérti a szankciókat) - írta meg a a közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Energia- és Klímapolitika üzletágának vezetője. Ennek ellenére néhány ország jelezte, hogy így sem tesz eleget az orosz igénynek - tette hozzá.

Arról, hogy - Lengyelországon és Bulgárián kívül - melyik országok ezek, egyelőre nincs hivatalos lista.

A Jamal-on az elmúlt időszakban kis mennyiségű gáz érkezett Lengyelországba, így az intézkedésnek várhatóan nem lesznek súlyos ellátási következményei - hívta fel a figyelmet a Hortay. Lengyelország eddig is Németországon keresztül szerezte be az orosz eredetű földgáz jelentős részét és év végére tervezte a Jamal-vezetéken történő vásárlások teljes leállítását (eredetileg ekkor járt volna le meglévő szerződése).

A Jamal szállítások kiváltását segíthetik a lengyel LNG kapacitások, az októberi indulással tervezett új norvég vezeték és a meglévő, cseh összeköttetés.

„Lengyelországnak tehát viszonylag kevés gáz kiváltásával és árnövekedéssel (a hírre 15 százalékos áremelkedés volt tapasztalható a holland gáztőzsdén), Oroszországnak pedig minimális bevételkieséssel és a nem teljesítésből fakadó jogi következményekkel kell szembe néznie.”

Bulgária helyzete aggályosabb, mert gázigényének több, mint 90 százalékát az orosz szállítások fedezik - hívta fel a figyelmet Hortay Olivér a Facebook-bejegyzésében.  A bolgár kormány eddig mindössze azt jelezte, hogy lépéseket tesz az orosz gáz helyettesítése érdekében.

Az intézkedés Magyarország szempontjából is növeli a kockázatokat, mert hazánkba déli irányból Bulgárián keresztül érkezik a gáz - tette hozzá.

Ami bizalomra adhat okot, hogy sem Oroszországnak, sem Bulgáriának nem érdeke a további országokba történő szállítások korlátozása.

Az intézkedés tehát leginkább egy figyelmeztetés Európának: ha a kifizetések veszélybe kerülnek, Oroszország le fogja állítani a gázszállításokat. - zárta bejegyzését a Századvég Energia- és Klímapolitika üzletágának vezetője.

MH - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó