Kilencven kamuszervezettel erősít Jakab
A Jobbik tisztességtelen 2020-as tisztújító kongresszusáról, a május 7-re kiírt elnökválasztás elcsalásáról, a párt „fregolimandátumainak” elosztásáról beszélt Varga-Damm Andrea a Narratíva című műsorban. A volt jobbikos politikus szavai egyértelműen alátámasztják lapunk információit.
2022. április 28. 17:04

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Műegyetem rakparton (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

– Elképesztő paródiát csinált a Jobbik a választásokból azzal, hogy az országos lista őt illető első 12 helyére négy olyan embert tett fel, akik a párt alkalmazottai, adminisztratív dolgozók, soha semmilyen politikai munkájuk nem volt, senki nem ismeri őket. Úgynevezett fregoliemberek, hogy ha majd kiderül hányan kerülnek be a listáról, ebből a négyből, aki bejut, majd lemond a mandátumáról, és a párt elnöksége dönti el, hogy a mandátumot ki kapja. Ez megcsúfolása a választásoknak – mondta Varga-Damm Andrea a Mediaworks Hírcentrum Narratíva című műsorában. A Jobbik egykori politikusa úgy fogalmazott, szerinte Stummer János azt akarja elérni, hogy ha már az új elnökség dönt erről a két helyről [Szabó Hajnalka, Végh Noémi], ami rájuk szakadt még, akkor olyan emberek jussanak be a parlamentbe, akik oda valók.

Varga-Damm Andrea ezzel megerősítette lapunk azon információit, miszerint a mostani előre hozott tisztújító kongresszus hátterében két jobbikos mandátum sorsa áll.

Mint írtuk, Szabó Hajnalka és a frissen mandátumhoz jutott Végh Noémi ugyanis nem szándékozik beülni a parlamentbe, a két képviselői helyre pedig mind Jakab Péter, mind Stummer János emberei igényt tartanak. A május 7-i elnökválasztás pedig eldöntheti, melyik megválasztott pártelnök határozhat a mandátumok betöltéséről. Stummer János elnökjelölti szándéknyilatkozatában ugyan azt írta, ha a tagság bizalmat szavaz neki, és ő lesz a Jobbik következő elnöke, esze ágában sincs beülni a parlamentbe, az azonban nyilván fontos lehet, hogy a frakcióban őt támogató és őt képviselő politikus dolgozzon. Varga-Damm Andrea a műsorban arról is beszélt, „ebben a pártban egy ideje már nem tisztességesen zajlik a választás”.  

Ahogy hatvan kamuküldött volt a 2020. január 25-i ülésen, akiknek kötött mandátuma volt, hogy a „csapatra” [Jakab Péterre] kell szavazni, most kilencven ilyen kamuszervezetet készítenek elő, hogy a Jakab Péter–Potocskáné elnökhelyettesi tandem nyerjen, bárki is indul velük szemben – fogalmazott.

A volt jobbikos szavai megint csak alátámasztják lapunk értesüléseit, mely szerint Jakab Péter az országgyűlési választások előtt annyira tartott a vereségtől, illetve az azt esetlegesen követő belső harcoktól, hogy még időben kitalált egy mestertervet, amellyel meghekkelheti a párt tisztújítását. Eszerint megbízható emberekkel több kisebb pártszervezetet alapít, amelyek delegáltjai rá fognak szavazni az elnökválasztás során. Úgy tudjuk, a Jobbik jelenlegi vezére ezt a feladatot arra a – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei – Földi Istvánra bízta, akivel korábban egy videóban együtt ropták a táncot egy szabolcsi disznótoron.

Mint írtuk, egy ilyen pártszervezet létrehozásának a menete a következő: a Jakab Péter által kinevezett pártigazgató, Lejer Zoltán engedélyezése után létre jöhet a helyi alakuló ülés, amit szintén a pártigazgató szignál, majd ezt követően az országos elnökségnek kell elfogadnia az alakítás tényét. Egy kisebb faluban három emberre van szükség egy szervezet létrehozásához. 

Ráadásul az sem követelmény, hogy a tagok helyi lakosok legyenek. Néhány nap alatt így Jakabék több szervezetet hozhattak létre, amelyek delegáltjai a jelenlegi pártelnök mellett tehetik le majd a voksukat. 

Mindezt még a tisztújító kongresszus időpontjának bejelentése előtt kellett megtennie a jelenlegi pártelnöknek, hiszen arra csak az addig bejegyzett szervezetek delegálhatnak jelöltet. Varga-Damm Andrea egyébként már pár nappal ezelőtt saját közösségi oldalán is arról írt, a Jobbik elnökválasztásának eredménye „azon múlik, hogy a választás szervezői most melyik jelöltek érdekében szerveznek kamu-alapszervezetek küldötteit, ahogy a 2020. január 25-i választáson is volt”. – Ugye, emlékszik mindenki, aki ott volt, hogy a 336 szavazatot három és fél órán keresztül számolták, mert az egyik ládában hatvan darab ugyanazzal a kézzel írt, csak a „csapatra” [Jakab Péterre] leadott szavazat volt, míg a többiben vegyesen voltak a szavazatok az összes jelöltre szavazva, s ez nem tetszett azoknak, akik tisztességes versenyt kívántak? – tette fel a kérdést Varga-Damm Andrea.

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó