Minden, amit az új Országgyűlés megalakulásáról tudni kell
Szinte napra pontosan egy hónappal a választás után hétfőn megalakul az új országgyűlés. Az ünnepség 11 órakor kezdődik. Beszédet mond a köztársasági elnök, a korelnök, valamint a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Ezután a képviselők esküt tesznek, az államfő pedig javaslatot terjeszt be a miniszterelnök személyére. Megválasztják a parlament elnökét, alelnökeit és jegyzőit is. Az új parlament alakuló ülését az M1, a Duna és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.
2022. május 2. 10:57

„Hatalmas győzelmet arattunk” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a választások éjszakáján. A kormányfő hangsúlyozta: 2010 óta a győzelem szinte minden lehetőségét kimerítették – hangzott el az M1 Híradójában.

„Nyertünk 2010-ben még a régi, kétfordulós rendszerben. Nyertünk 2014-ben, amikor önállóan hívtak ki bennünket az ellenzéki pártok. nyertünk 18-ban, amikor részleges összefogást hajtottak végre, és nyertünk 2022-ben, amikor teljes volt az összeállás velünk szemben” – mondta Orbán Viktor.

„Soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény” – reagált a kormánypártok negyedik kétharmados sikerére a baloldal bukott miniszterelnöke-jelöltje Márki-Zay Péter, aki mögül már az eredmény pillanatában kihátrált szinte a teljes ellenzék. Legfőbb iránymutatójuk pedig Gyurcsány Ferenc a DK elnöke volt.

Megbukott a Hadházy-modell

Miközben a baloldalon azonnal megindult a visszalépők mandátumáért folytatott küzdelem, a pártok egymást és javarészt Márki-Zay Pétert okolták a bukásért.

A botránypolitizálásáról elhíresült Hadházy Ákos odáig ment, hogy saját modelljét akarta rákényszeríteni az ellenzéki pártokra, miszerint ne vegyenek részt a parlament alakuló ülésén és bojkottálják a bizottsági helyek elosztását is. De egy idő után mögüle is kihátrált a baloldal. Így a belső civakodások és üzengetések tovább folytatódnak, miközben a Hadházy-modell megbukott.

Orbán Viktor negyedszer alakíthat kabinetet egymás után

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában pénteken fogadta, majd pedig felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktort. A miniszterelnök immár negyedszer alakíthat kabinetet egymás után, mögötte pedig ott lesz majd a Fidesz–KDNP kétharmados többsége.

A kormánypártoknak 135, a baloldali összefogásnak 57, a Mi Hazánk Mozgalomnak 6, a Magyarországi Németek Önkormányzatának pedig 1 mandátuma lesz.

Hétfőn alakul meg az új Országgyűlés

Az új Országgyűlés hétfőn 11 órakor alakul meg. Az alakuló ülésen beszédet mond a köztársasági elnök, a korelnök, valamint a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Ezt követően a képviselők esküt tesznek, az államfő pedig javaslatot terjeszt be a miniszterelnök személyére. Megválasztják a parlament elnökét, alelnökeit és jegyzőit is. Az ünnepélyes eseményt az M1, a Duna és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.

hirado.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó