Állni Istenért, Egyházért, hazáért
Mindszenty József bíboros halálának évfordulója alkalmából május 6-án olasz nyelvű szentmisét tartottak Rómában, egykori címtemplomában, a Santo Stefano Rotondóban. A szentmisét és a szentbeszédet Veres András, győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mondta.
2022. május 7. 12:28

A szentmisén a szombathelyi VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar végezte a zenei szolgálatot, a kórus fellépését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A szentmisén részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Bathó György helyettes államtitkár, Érszegi Márk, egykori vatikáni diplomata, jelenleg a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyházügyi tanácsadója. A szentmisén több, Rómába akkreditált diplomata is jelen volt, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye szemináriumának zarándokai is.

Szentbeszédében Veres András püspök felidézte többek közt, hogy 1949-ben XII. Piusz pápa így írt a magyar püspököknek Mindszenty bíboros letartóztatását követően: „Mi ismerjük ennek a kiváló pásztornak az érdemeit. Ismerjük hite szilárdságát és rendíthetetlenségét, ismerjük apostoli erejét, amellyel védelmezi a keresztény tanítás integritását és követeli a vallás szent jogait. Rendíthetetlen szívvel és erőteljesen kötelességének érezte, hogy szembe szegüljön, amikor látta, hogy az Egyház szabadságát egyre inkább korlátozzák.”

Sokan kérdezik újra és újra: mikor fogják végre boldoggá avatni Mindszenty bíborost? Jogos a sürgető kérdés, hiszen kultusza élő, ennek ékes bizonyítéka ez a mai nap is, és azoknak a sokasága, akik világszerte mély tisztelettel, elismeréssel és hálával emlékeznek a bíboros életpéldájára és áldozatára. Mindszenty József a kommunizmustól és az állami ateizmustól féltette magyar népét, amely be is következett, amikor a vallási egyesületeket betiltották, majd pedig az egyházi iskolák államosítására is sor került. Ekkor sem tétovázott a vallásszabadság érdekében nyíltan szót emelni.

Egyetlen cél vezette: állni Istenért, Egyházért, hazáért.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte: mindenkinek részt kell vállalnia a változtatásban, mindenkinek az Istentől kapott talentumai és lehetőségei szerint. Ma is aktuális Mindszenty bíboros 1956. november 3-án este a rádióban elmondott beszédének egy fontos gondolata: „Én pártokon kívül és – állásom szerint – felül vagyok és maradok. Ebből a tisztemből figyelmeztetek minden magyart, hogy a gyönyörűséges egység októberi napjai után ne adjanak helyt pártviszályoknak és széthúzásoknak. Mert az országnak sok mindenre van most szüksége, de minél kevesebb pártra és pártvezérre. Maga a politizálás ma másodrendű ügy: a nemzet léte és a mindennapi kenyér a mi gondunk.”

Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy az anyagi helyzet javulását ugyan el lehet érni egy újfajta gazdaságpolitikával, ez azonban nem elég; ennél sokkal többre van szükségünk a jelenlegi társadalmi helyzet megváltoztatásához: erkölcseiben kell megújulnia az egész magyar társadalomnak, sőt egész Európának!

A Mindszenty bíboros halálának 47. évfordulóján megtartott emlékmise után hazánk Szentszék mellé akkreditált nagykövetségének képviselője, Tóth Krisztina mondott köszönetet mindazoknak, akik megjelentek a szentmisén.

Szöveg és fotó: Bókay László

Magyar Kurir
  • Ötödször választották miniszterelnöknek Orbán Viktort
    133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztották – jelentette be a ma délutáni titkos szavazás után Kövér László házelnök.
  • Kövér László keményen kiosztotta Gyurcsányt
    A bukott miniszterelnök napirend előtti felszólalását nem hagyta szó nélkül a házelnök. Kövér László alaposan helyretette a DK frakcióvezetőjét.
  • Milliárdokért bomlik frakciókra a baloldal
    Súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a jelenlegi frakciófinanszírozási rendszerben. Ezt bizonyítja, hogy bár az előző ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő jutott be az Országgyűlésbe, mégis milliárdokkal több állami támogatást kaphatnak. Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a demokratikus költségek aránytalan megemelkedése miatt felmerülhet a szabályok arányos újragondolása.
MTI Hírfelhasználó