Giro d'Italia - Igazi siker volt az elmúlt három nap
Mark Cavendish nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik - egyben utolsó magyarországi - szakaszának sprintbefutóját Balatonfüreden, az összetettben változatlanul a holland Mathieu van der Poel áll az élen. Legjobb magyarként Fetter Erik a 41. helyen haladt át a célvonalon.
2022. május 8. 22:04

Vasárnap Kaposvárról indulva 201 kilométer teljesítése várt a 176 fős mezőnyre. A rajt előtt elállt az eső, így száraz időben indulhattak el a kerékpárosok, és rögtön hárman eltekertek a mezőnytől: a Drone Hopper-Androni Giocattoli pénteken mintegy 180 kilométeren át szökésben lévő duója, Mattia Bais és Filippo Tagliani mellé ezúttal Samuele Rivi (EOLO-Kometa) csatlakozott. Triójuk hat perc feletti előnyt kapott a mezőnytől, ekkora különbségnél állt az élre a rózsaszín trikós Van der Poel csapata, az Alpecin-Fenix.

Noha többször is úgy tűnt, az oldalszélben megszakíthatják az addig nyugodt sebességgel csordogáló mezőnyt, erre végül nem került sor. Az utak mentén az elmúlt napoknál hűvösebb és esőt ígérő idő ellenére is sokan bíztatták a kerékpárosokat.
 
Az élbolyban Tagliani leszakadt társaitól, a másik két szökevényt 28 kilométerrel a cél előtt érte utol az akkorra már gyors tempóban tekerő mezőny.

A tihanyi emelkedőn ketten távolodtak el a hegyi pontokért - a német Rick Zabel át is vette kategória első helyét van der Poeltól -, ám a mezőnyhajrát nem tudták megakadályozni.

A sprintben a 36 éves, a háromhetes viadalokon immár 53 szakaszelsőséggel rendelkező Mark Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak, Valter Attila francia csapattársa, Arnaud Démare és a kolumbiai Fernando Gaviria előtt.

Cavendish kilenc évvel a legutóbbi és 14 esztendővel az első Giro-szakaszsikere után ünnepelhetett ismét előséget.

"Vannak olyan srácok, akik ugyanolyan gyorsak és erősek, mint te. Én soha nem voltam a legerősebb és a leggyorsabb, nem kell egyiknek sem lenned, hogy a legjobb legyél" - fejtette ki, jelezve: a sprintben rengeteg minden számít, például a helyezkedés, hogy kinek a kerekét követi.

"Hihetetlen volt az utolsó szakasz, a közönség pedig zseniális. Az emberek szeretik a kerékpársportot, a Girót és a Grande Partenzát. Megtiszteltetés volt itt lenni és nyerni" - tette hozzá a győztes.

Az összetett élcsoportja nem változott, Van der Poel a várakozásoknak megfelelően megtartotta első helyét.

"Remek napom volt, örülök, hogy továbbra is enyém a trikó" - fogalmazott az éllovas, aki szerint csapatként jó felvezetést csináltak, ám Jakub Mareczko valahogy elvesztette a kerekét, így végül mégis magáért sprintelt.

Előretekintve úgy fogalmazott: normál esetben az Etnán lehetetlen lenne megtartania a trikót.

A magyarok közül Fetter Erik 41., Valter Attila pedig 48. lett, de a győztessel azonos idővel, míg Peák Barnabás 172. helyen ért célba 1:06 perc hátránnyal.

Fetter Erik úgy fogalmazott, méltó zárása volt ez a nap a magyarországi szakaszoknak, hiszen rengetegen voltak Kaposváron, és a Balaton-környéki kis falvak mindegyike rózsaszínbe borult.

"Ez a szakasz könnyű volt, az első támadásból kialakult a szökés, amiben Samuele Rivi lévén mi is képviseltettük magunkat. Így megvalósult az a forgatókönyv, amit terveztünk, és onnantól kezdve csak a mezőnyben kellett haladnunk" - idézte csapata közleménye Fettert.

Elárulta, így minden településen ki tudták élvezni a szurkolók buzdítását. Megjegyezte, a szakasz vége nehéz volt, stresszes és veszélyes, ahogy általában a sprintszakaszok vége.

A hatodik Grand Tourján szerepelő szlovén Jan Tratnik (Bahrain Victorious) először kényszerült feladni a versenyt: a 2015-ös Tour de Hongrie záróetapjának győztese egy pénteki bukásban sérült meg, a vasárnapi szakaszt már nem fejezte be.

Eredmények, Giro d'Italia:

3. szakasz, Kaposvár-Balatonfüred, 201 km:

1. Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) 4:56:39 óra
2. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) azonos idővel
3. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) a. i.
...41. Fetter Erik (EOLO-Kometa) a. i.
...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
...172. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 1:06 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 9:43:50 óra
2. Simon Yates (brit, BikeExchange-Jayco) 11 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 16 mp h.
...40. Valter 1:02 perc hátrány
...101. Fetter 3:07 p h.
...167. Peák 7:25 p h.

A 105. Giro d'Italia résztvevői a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán zárul hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Valter: nekem Szicíliában kezdődik a verseny

Valter Attila szerint az első három nap az ünneplésről szólt, így számára igazán csak Szicíliában kezdődik a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny, amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték.

"Ezúttal előrébb helyezkedtem, mint ahogy a mezőnyhajrákban szoktam. Nem volt gond, de ott erősebben nyomni kellett. Természetesen elégedett vagyok, hogy csapattársam, Arnaud Démare másodikként ért célba" - fogalmazott a Groupama-FDJ magyar bringása, aki 48. lett a Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik etapon.

Valter - végig széles mosollyal az arcán - arról beszélt, hogy a nyeregben rendszerint nagyon koncentrált szokott lenni, de most egyszerűen képtelen volt fókuszálni, így csak élvezte azt a csodálatos hangulatot, amit a magyar szurkolók teremtettek.
 
"Mindenhol tömött sorokban voltak a szurkolók, sokan különféle rózsaszín jelmezekben pompáztak. Felemelő és vicces volt egyben. Ez nemcsak nekem volt ünneplés, hanem az egész mezőnynek, mindenki nagyon élvezte ezt a három napot" - mondta Valter Attila.

Deák Barnabásnak dolgoznia kellett az istálló egyik ászáért, Biniam Girmayért, ezért 1:06 perc hátránnyal haladt át a célvonalon, de a csapattársaival gratuláltak egymásnak, miután az eritreai bringás negyedik lett.

"Szép munka, értékes pontok" - gratulált Girmaynak a magyar versenyző.

A 105. Giro d'Italia résztvevői a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán zárul hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Révész: a verseny a legszebb álmainkat is felülmúlta

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint a legszebb álmaikat is felülmúlta a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakasza, amit péntektől vasárnapig Magyarországon rendeztek.

"Legalább negyedmillió ember biztatta a mezőnyt a versenyútvonalak mentén, mindenhol szenzációs hangulat uralkodott, és ez az olasz szervezők minden várakozását felülmúlta" - nyilatkozta Révész a hazai rendezők vasárnapi közleményében.

Felidézte, az egyik csapat tagjai nem értették, miért kell Magyarországra hozni a Nagy Rajtot, de egészen elképedtek attól a végtelen szeretettől és lelkesedéstől, amit itt tapasztaltak.

"A verseny a legszebb álmainkat is felülmúlta, és biztosan emelte hazánk megbecsülését a világban. A siker közös, a verseny mögött végre egy igazi nemzeti összefogás alakult ki" - mondta. Révész köszönetet mondott a szervezőknek, a budapesti és a vidéki önkormányzatoknak, a rendőrségnek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, az önkénteseknek, a szurkolóknak és a lakosságnak is.

Óberling József rendőrezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője a sikeresen lebonyolított rendőri biztosítást értékelte.  

"Büszke vagyok a rendvédelmi szervek, a partnereink, illetve az Országos Polgárőr Szövetség áldozatos munkájára. Az olasz szervezők szerint minden idők egyik legjobb Nagy Rajtját rendeztük meg. Minden tekintetben lenyűgöző volt a rendezvény, külön kiemelném, hogy példaértékű volt a szurkolók és a nézők fegyelmezettsége" - mondta.

A magyar szurkolókat és a szenzációs hangulatot emelte ki Mauro Vegni, a Giro d'Italia igazgatója is.

"Szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak, a kormánynak, a lakosságnak, a szurkolóknak és természetesen a Nagy Rajt helyi szervezőbizottságának. Igazi siker volt az elmúlt három nap, ennél melegebb fogadtatásban nem is részesülhetett volna a verseny" - magyarázta.

Vegni leszögezte, a magyarok bizonyították, hogy helyük van a nemzetközi kerékpáros közösségben.

A 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszának útvonala Köveskálnál, a versenyzők érkezése előtt 2022. május 8-án. MTI/Mohai Balázs

Versenyzők a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszán a 7-es főúton a Zala megyei Galambok közelében 2022. május 8-án. MTI/Varga György

Versenyzők a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszán Tihanynál 2022. május 8-án. MTI/Mohai Balázs

A győztes brit Mark Cavendish, a Quick-Step Alpha Vinyl csapat tagja (k) célba ér a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszán Balatonfüreden 2022. május 8-án. MTI/Vasvári Tamás

MTI
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó