Teljes a káosz az ukrán hadseregben
A Wali nevű kanadai mesterlövész hazaérkezett Montréal melletti házába két hónap után, interjút adott a La Presse című újságnak - és arról beszélt, semmi értelme nem volt a jelenlétének. Összesen kétszer lőtt, akkor is figyelmeztető lövéseket. Az ukrán tisztek nem tudnak velük mit kezdeni.
2022. május 10. 14:24

Ukrán katonák – AFP

Zelenszkij ukrán elnök nemzetközi légiókat próbált verbuválni, majd részint megtévesztett, részint jó szándékú emberek, és részint kalandvágyó félbűnözők is jelentkeztek. Állítólag 20 ezren harcolnak - bár a harc enyhe túlzás. A Wali nevű kanadai mesterlövész hazaérkezett Montréal melletti házába két hónap után, interjút adott a La Presse című újságnak - és arról beszélt, semmi értelme nem volt a jelenlétének. Összesen kétszer lőtt, akkor is figyelmeztető lövéseket. Az ukrán tisztek nem tudnak velük mit kezdeni, és az volt a benyomása, hogy káosz uralkodik a hadseregben. Őket gyakran civilek etették, és közülük sokan - mintegy turistákként - Airbnb-ben laktak.

Wali azt mondta a kanadai La Presse-nek, hogy a Donbasz régióba küldték, ahol kis híján meghalt, mert két fegyelmezetlen ukrán hivatásos katona kiment cigarettázni a lőállásból, ahol ő is tartózkodott. Egy orosz harckocsi észrevette az ukránokat, és egy repeszrombolóval mindannyiukat majdnem megölte – Walit is. Azt is mondta, hogy az ukrán hadsereggel furcsa kapcsolatban levő önkéntesek közül sokan egyszerűen dezertáltak.Wali – twitter

Arról is beszélt, hogy eléggé csalódott a zsoldosokban is, akik szerinte rosszul felkészültek voltak. A brit külügyminiszter egyébként óva intette a brit embereket, hogy Ukrajnába menjenek harcolni: egyrészt katonailag értelmetlennek tartotta, másrészt jogszerűtlennek is.

Wali arról is beszél, hogy nem volt étel és lőszer sem

Gyakran a civilek adtak nekik.

Olykor lakni sem volt hol, ilyenkor egyszerűen kivettek egy Airbnb-szobát. De ismert olyan önkéntest, aki sohasem harcolt, csak egyik Airbnb-szállásról ment a másikra.

Ő maga összesen kétszer lőtt az egész háború alatt, akkor is inkább figyelmeztető lövéseket adott le. Lőszerhez vagy fegyverhez jutni - ahogy Wali fogalmazott - valóságos kafkai feladat Ukrajnában, utalva A per című regény abszurditására. Valaki ismer valakit, aki ismer valakit, aki ismer valakit, hogy van egy AK-47-ese.

origo.hu
Címkék:
  • Ötödször választották miniszterelnöknek Orbán Viktort
    133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztották – jelentette be a ma délutáni titkos szavazás után Kövér László házelnök.
  • Kövér László keményen kiosztotta Gyurcsányt
    A bukott miniszterelnök napirend előtti felszólalását nem hagyta szó nélkül a házelnök. Kövér László alaposan helyretette a DK frakcióvezetőjét.
  • Milliárdokért bomlik frakciókra a baloldal
    Súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a jelenlegi frakciófinanszírozási rendszerben. Ezt bizonyítja, hogy bár az előző ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő jutott be az Országgyűlésbe, mégis milliárdokkal több állami támogatást kaphatnak. Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a demokratikus költségek aránytalan megemelkedése miatt felmerülhet a szabályok arányos újragondolása.
MTI Hírfelhasználó