Varga Judit: a magyarok erős Magyarországot akarnak
A magyarok erős Magyarországot akarnak egy erős Európai Unióban (EU) - jelentette ki az igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten.
2022. május 12. 19:43

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Polgári Magyarországért Alapítvány Quo vadis Európa? - nemzetek Európája és a magyar érdek című konferenciáján az alapítvány budapesti székházában 2022. május 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Judit a Quo vadis, Európa? - nemzetek Európája és a magyar érdek című konferencián szólalt fel, amelyet a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) szervezett.

A tárcavezető azt mondta, hogy sajnos "egyesek a saját ideológiájuk alátámasztására" használták az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatot. A magyar nemzet ugyanakkor azt nyilvánította ki, hogy erős Magyarországot akar - tette hozzá.

A miniszter szerint "öncéllá fajult" az integráció.

Az EU ma tagadja hagyományos értékeit, jobban értékeli az idegen kultúrákat, ezzel szemben a magyar kormány azt vallja, hogy a zsidó-keresztény gyökerek táplálják Európát, a természetes közösségek - család, nemzet, egyház - nélkül zátonyra fog futni a kontinens jövője.

Varga Judit azt hangoztatta, hogy az unió véleményhegemóniát, öncenzúrát épít, míg a magyar kabinet a szabadságban hisz.

A kormány úgy látja, hogy az EU egyre jobban szűkíti a tagállamok mozgásterét, ezzel szemben Magyarország szerint a tagállamok a szuverenitás kizárólagos hordozói.

Az unió demokrácia nélküli Európát épít, míg a magyar kabinet "a demokráciák demokráciáját" akarja létrehozni - hangoztatta a miniszter.

Beszélt arról is, hogy az EU európaiak nélküli Európán dolgozik: a tömeges bevándorláshoz pénzügyi támogatást nyújt, a gyermekvállalást azonban nem segíti így.

Varga Judit kijelentette, hogy a jelek abba az irányba mutatnak: módosítani kell az uniós szerződéseket. Ezt az álláspontot ajánlani fogja a kormánynak is - közölte, "terápiás javaslatnak" nevezve az elképzelést.

A miniszter arról is beszélt, hogy milyen észrevételeket fogalmaztak meg a magyar állampolgárok az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat folyamán.
Elsőként: nemet kell mondani az "európai birodalomra".

A magyarok szerint rögzíteni kell a tagállamok azon jogát, hogy alkotmányos identitásuk védelmére hivatkozhassanak.

Fontosnak tartják az emberek azt is, hogy a döntéseket a megválasztott vezetők hozzák meg, ne pedig nem kormányzati szervezetek (NGO-k).

A magyarok javasolták azt is, hogy egységes mércét kelljen alkalmazni az EU-ban.

Megemlítették továbbá, hogy a bevándorláspolitikában a külső határok védelme főszabály legyen, ne pedig kivétel.

Varga Judit úgy fogalmazott, hogy "mi vagyunk Európa lelkiismerete".

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője azt hangoztatta, hogy az uniós döntéshozók gyakran nincsenek tisztában a kontinens polgárainak és szabadon választott tagállami vezetőinek véleményével. Úgy határoznak intézkedésekről, hogy ki sem lépnek a brüsszeli EU-s negyedből - vélekedett.

Bár az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat ígéretesen indult, hamar kiderült, hogy "a szokásos brüsszeli forgatókönyv" szerint zajlik: nem azért szervezik, hogy a megismert vélemények alapján alakítsák ki az álláspontjukat, hanem azért, hogy alátámasszák a már meglévő elképzeléseiket - mondta Deutsch Tamás.

Leszögezte, Magyarország az unió tagja, és az is akar maradni. Úgy vélekedett, hogy az EU súlyos szereptévesztésben van, és ebből fakadóan versenyhátrányban. A bürokraták öntelten magyarázzák el az embereknek a világ működését. Van egy elképzelésük, és szerintük az az egyetlen lehetséges - mondta a Fidesz EP-delegációjának vezetője. Úgy vélekedett, a brüsszeli bürokraták a saját problémáikból képezik le a világ problémáit, és közben a világ és Európa valódi gondjai - vírus, háború - "elmennek mellettük".

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédet mond a Polgári Magyarországért Alapítvány Quo vadis Európa? - nemzetek Európája és a magyar érdek című konferenciáján az alapítvány budapesti székházában 2022. május 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A fideszes politikus szerint a brüsszeli "birodalmi döntéshozatal" korlátolt és "impotens", amit felismertek és kihasználnak a versenytársak Washingtonban, Moszkvában, Pekingben.

Deutsch Tamás kijelentette, hogy ők a szuverenitásban hisznek.

Gál Kinga, a Fidesz alelnöke, EP-képviselője szerint meg kell védeni az európai értékeket, hagyományokat, bármilyen további integráció csak ezen alapulhat. Kijelentette, hogy kudarcot vallott az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat, amely tavaly május 9-étől idén május 9-éig tartott.

A folyamat nem volt sem demokratikus, sem pluralista, a végkövetkeztetések elfogadása pedig nem volt legitim - hangoztatta.

A számok azt bizonyítják, hogy a magyarokat érdekli Európa jövője. Magyarország az első helyen állt több mint 800 regisztrált eseménnyel. Ennek ellenére a Magyarországon legnépszerűbb vélemények nem szerepeltek a következtetések között - mondta Gál Kinga.

A Fidesz EP-képviselője arról is beszélt, hogy a szakértők befolyásolták az európai polgárok véleményét, gyakran túlléptek a hatáskörükön.

Szavai szerint az orosz-ukrán háborút is felhasználták arra, hogy kedvezzenek a föderalista elképzeléseknek.

Gál Kinga úgy összegzett, hogy a konferenciasorozat csupán az intoleráns véleményhegemónia színjátéka volt, amelynek sem a módszereit, sem a következtetéseit nem tudják elfogadni.

Köszöntőjében Veisz Márton, a PMA megbízott külügyi igazgatója azt mondta, hogy Magyarország 2010 óta a stabilitást képviseli; a liberális fősodortól eltérő, de nagyon is sikeres modellt mutatott fel.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó