Piacra vitt tudomány sikere – akadémiai díj
Cégünk minőségpolitikájának központjában az innovatív, tudományosan megalapozott termékek fejlesztése és forgalmazása áll. Tudásanyagunk – különös tekintettel a természet- és az élettudományokra – robbanás-szerűen bővül – mondja Dr. Béres József.
2022. május 13. 09:40

Freund Tamás akadémiai elnök, Dr. Béres József díjazott, Erdei Anna és Kollár László Péter akadémiai elnökségi tagok az MTA Dísztermében – mta.hu/Szigeti Tamás

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén Wahrmann Mór-érmet adományoztak Ifj. Dr. Béres Józsefnek, a kémiai tudomány kandidátusának, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökének. Őt kérdezte a Gondola.

– Elnök úr, gratulálunk kitüntetéséhez! Miért jó, ha a magyar tudós testület fölfigyel olyan teljesítményre is, amelyben a tudás és a piaci eredmény együtt jár?

– A Béres Részvénytársaságot 33 évvel ezelőtt alapítottuk, s a kezdet kezdetén megfogalmaztuk magunknak a küldetésünket, a területet, ahol dolgozunk, és a módot, amely mentén haladni kívánunk.

Dr. Béres József.

Amit 33 évvel ezelőtt magunk elé tűztünk, a mai napig érvényes: az emberek egészségének védelme érdekében tudományos igényességgel dolgozni, mely tevékenység gazdaságilag úgy sikeres, hogy egyúttal etikus és a társadalom érdekét is szolgálja. Számunkra ez jelenti a valódi sikert. Az, hogy munkánk minőségére és elhivatottságunkra a tudós társadalom fölfigyel, nem pusztán önmagában való jóleső érzés, vagy nagyszerű önigazolása annak, hogy jó az út, amin járunk – természetesen ezek is! –, de úgy vélem, ennél még sokkal több is: példa, megerősítés. A tudósok elismerése felemeli a munkánkat, arra a szintre emeli, ahol nemcsak a pénzügyi eredményesség a siker mércéje, hanem ugyanolyan fontos értékmérő a tudás és az erkölcs. Ez pedig a világot teszi jobbá. 

– Hogyan bátorítja cége fiataljait arra, hogy a rég megszerzett kémiai tudást vegyítsék újszerűséggel?

– Cégünk minőségpolitikájának központjában az innovatív, tudományosan megalapozott termékek fejlesztése és forgalmazása áll. Tudásanyagunk – különös tekintettel a természet- és az élettudományokra – robbanás-szerűen bővül. A XXI. században a tudományos naprakészség és az innováció a versenyképesség alapfeltétele, az új ismeretek iránti fogékonyság fenntartása és a szinte szünet nélküli továbbképzés, az élethosszig tartó tanulás az életünk nélkülözhetetlen része. Úgy látom, hogy szakembereink tudását magasra értékelik vásárlóink és a tudományos közösség tagjai is. Örömmel mondhatom azt is, hogy a hozzánk kerülő fiatalok lenyűgöző új tudáshalmazt hoznak a cégünkbe.

A díj oklevele.

Pályámat jómagam is kutatóként kezdtem. Kutatói tapasztalataimra is alapozva az a meggyőződésem, hogy sok tehetséges ember egyéni, de a csapatmunka által egybe gyúrt tudásából nőhetnek ki azok a gondolatok, amelyek a jövő innovatív termékeihez vezetnek. Ezért minden fiatalt arra buzdítok, hogy – idézve atyámat – járjanak nyitott szemmel és elmével a világban, gyarapítsák folyamatosan ismereteiket, mert így válnak olyan alkotó személyekké, akiknek a keze munkája nyomán az egészségesebb életet szolgáló, az embertársaknak segítséget nyújtó termékek születhetnek. Annak átélése pedig, hogy munkámmal másokat segítek, csodálatos, boldog érzés.

 

Molnár Pál

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az iraki elnökkel találkozott Novák Katalin államfő
  Abdul Latif Rashid iraki elnökkel is találkozott pénteken Novák Katalin államfő, akinek személyében először látogatott magyar köztársasági elnök a közel-keleti országba.
 • Orbán Viktor Jeffrey Sachs közgazdásszal tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök és Orbán Balázs politikai igazgató pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Jeffrey Sachs közgazdász professzort, a legnevesebb amerikai egyetemek oktatóját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
 • A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat
  A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat, amikor azt állította, hogy a hatályos sztrájktörvény nem felel meg az alaptörvényben rögzített szabályozásnak - hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó