Gyurcsány a történelmi bűn, Márki-Zay a fajsúlytalan
A baloldal legnagyobb problémája, hogy nincs társadalmilag elfogadható vezetője, mert Gyurcsány Ferenc a történelmi bűn mint nehezék miatt nem lehet az, Márki-Zay Péter pedig nem tudott az lenni – jelentette ki G. Fodor Gábor politológus az Indexnek értékelve a politikai helyzetet.
2022. május 14. 11:59

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Napjaink politikusait értékelve G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója úgy fogalmazott, hogy Orbán az a típusú politikai vezető, akinek kedvez a válság. „Megengedhető az a típusú érvelés, hogy ha baj van, akkor Orbánra van szükség, és olyan kormányzatra, amely idomulni tud ehhez a kihíváshoz, egyúttal tudomásul veszi azt is, hogy a személy megelőzi az intézményt. A politikai személyiségnek, azaz a miniszterelnöknek irányító szerepe van, a kormány pedig jó bürokrataként intézi az ügyeket” – szögezte le a politológus. G. Fodor Gábor úgy látja, hogy a baloldalon épp egy ilyen személyiség hiányzik, mert  Gyurcsány a politikai moralitás szempontja, a történelmi bűn mint nehezék miatt nem lehetett az, Márki-Zay Péterrel pedig egy más típusú karakterprobléma van, hiszen nem politikusként, hanem elemzőként viselkedik. Ő a szavaival nem mozgósít, hanem egy szubjektív helyzetértékelést ad.

„Gyurcsány mint fogalom mindazt magába sűríti, ami a politikai rossznak a metaforája, amit el kell kerülni, mindent, ami negatív” – beszélt a társadalom ítéletéről a politológus, hozzátéve: „Gyurcsány és a baloldal maga ácsolta meg ennek a színpadot. Gyurcsány ráadásul a politikai események alakítója, nem tűnt el, itt van közöttünk, és bármit is csinál, maga lesz a gonosz.”

Az elemző értékelése szerint most egy Gyurcsány-párt körvonalazódik a parlamentben, de az el-lenzék valahogy vonalon kívül van, nincs alternatív javaslatuk a választók felé.

Mintha csak G. Fodor Gábor szavaira akart volna ráerősíteni, közösségi oldalán Márki-Zay Péter egy újabb elemzéssel jelentkezett. „Tégla-e, aki szóba áll egy fideszessel?” – elmélkedett a bukott baloldali kormányfő-jelölt arra reagálva, hogy miután elfogadta a köztévé meghívását, és Lázár Jánossal találkozott, a korábbi szövetségesei a hatalom ügynökének nevezték.

Válaszként a bírálói elmeállapotát vonta kétségbe, hiszen véleménye szerint hódmezővásárhelyi polgármesterként mindenkivel tárgyalnia kell a város fejlődése érdekében, míg a köztévés szereplés kapcsán azt mondta: „Négy évig dörömböltünk egy ajtón, majd amikor egyszer kinyitják, mondjunk önként nemet? Normális?”

Magyar Hírlap
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó