Megnyílt a Sándor-palota a nagyközönség előtt
Megnyílt a Sándor-palota a nagyközönség előtt szombaton a budai Várban Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási ünnepsége alkalmából.
2022. május 14. 19:44

Érdeklődők a Sándor-palota előtt 2022. május 14-én. Ezen a napon tartották Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatását az Országház előtti Kossuth téren; a beiktatási program részeként látogatható a klasszicista palota épülete, az államfő hivatala. MTI/Koszticsák Szilárd

A nyílt délutánon a Sándor-palota előtt kígyózó sorokban várakoztak az érdeklődők, hogy megtekinthessék a Szent György téri épület termeit, egyebek mellett a Kerek-szalont, az Empire-kisszalont, a Gobelin-termet, a Mária Terézia-szalont, a Tea-szalont és az elnöki tárgyalót, valamint kisétálhassanak a teraszra. Volt, aki magával a köztársasági elnökkel is találkozhatott.    
 
A látogatók, akiket 10-15 fős csoportokban engedtek be, megismerkedhettek a termek történetével, megtudhatták, hol fogadják a hazánkba érkező államfőket, hol adják át a nagykövetek megbízólevét, megtekinthették a festményeket és egyéb tárgyakat, fotózhattak. A nyílt nap nagyszámú érdeklődőt vonzott, a Sándor-palota kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint eddig mintegy 5500-an tekintették meg az épületet.    
 
A budai Várba ellátogatók számos program közül választhattak még szombat délután, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállítása, a felújított Szent István terem, a Hauszmann-sztori kiállítás és a Várkert Bazár Új világ született című tárlata ingyenesen várta a közönséget.  
  
A Kossuth Lajos téren tartott beiktatási ceremónia mellett a nap kiemelt eseménye volt a Kálvin téri református templomban az ökumenikus istentisztelet, valamint a Sándor-palotában a nyílt nap.

Érdeklődők sorban állnak a Sándor-palotánál 2022. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Őrségváltás a Sándor-palota előtt 2022. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin köztársasági elnök (b) kezet fog egy látogatóval a Sándor-palota teraszán 2022. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin köztársasági elnök (k) egy látogatóval fotózkodik a Sándor-palota teraszán 2022. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin köztársasági elnök látogatókkal a Sándor-palota teraszán 2022. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Érdeklődők a Sándor-palota Tükörtermében 2022. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Érdeklődők a Sándor-palota Tükörtermében 2022. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Érdeklődők a Sándor-palotában, elöl a Mária Terézia-szalon 2022. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó