Szánthó Miklós: Megérkezett a jobboldal!
A nyugati konzervatívok legsikeresebb politikai mozgalma jelenleg a magyar jobboldal – mondja az Alapjogokért Központ főigazgatója. A Mandiner interjúja Szánthó Miklóssal a választásról és a CPAC Hungary konferenciáról.
2022. május 18. 14:23

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója sajtótájékoztatót tart (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Vágvölgyi Gergely, a Mandiner munkatársa az alábbi kérdést tette fel az Alapjogokért Központ főigazgatójának: Olyan mértékű választási győzelmet aratott a magyar jobboldal, amilyenre szerintem senki nem számított. Vagy ön igen?
 Szánthó Miklós válaszában megemlítette, hogy Realistaként én is 110-120 fős többségről beszéltem a választás előtt a nyilvánosságban.

Továbbá kitért arra, hogy Április 3-án láthatóvá és érzékelhetővé vált, hogy a Fidesz–KDNP kínálja a legintegratívabb, azonosulásra leginkább alkalmas politikai vonzáskörzetet."

A Mandiner munkatársának azon kérdésére, hogy mi okozhatta a baloldal történelmi vereségét, az Alapjogokért Központ főigazgatója többek között az alábbiakat válaszolta: Ha a »nagy egészet« nézzük, nem lehet elvitatni, hogy ha egy regnáló kormányzat harmadszorra is kétharmaddal győz, abban leginkább a kormányzati teljesítménynek van szerepe."

A Mandiner nemcsak a választási eredményekkel, hanem a közelgő CPAC Hungary eseménnyel kapcsolatban is kérdezte Szánthó Miklóst. Felmerült a kérdés, hogy hogyan jutottak a CPAC amerikai szervezői arra az elhatározásra, hogy az eseményt hazánkban rendezzék meg továbbá, hogy nem veszít-e a súlyából az esemény így, hogy messze kerül az Egyesült Államoktól. Az Alapjogokért Központ főigazgatója a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogyFontos kiemelni, nem pusztán egy amerikai–­magyar rendezvényről van szó, hanem egy olyan eseményről, amely egybegyűjti a világ konzervatívjait. Fő szónokul Orbán Viktor miniszterelnököt kértük fel, és Dél-Amerikából, Ausztráliából, Japánból, Izraelből, Európa számos országából ugyanúgy érkeznek politikusok, politikai gondolkodók, újságírók, véleményvezérek, kutatóintézeti vezetők, mint az Egyesült Államokból.

A teljes interjú ITT olvasható el.

A közös fenyegetettség hozta össze az amerikai és magyar konzervatívokat

(Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

– Mi is változott igazán? Mi hozta oly közel az amerikai és az európai konzervatívokat, hogy Tucker Carlson, Rod Dreher és még sokan mások is Budapestre érkeznek válaszokat keresni azokra a problémákra, amelyek Amerika gyengeségét okozzák? – tette fel a kérdést Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Newsweek amerikai hírmagazin weboldalán megjelent, az amerikai és a magyar jobboldal egymásra találásáról szóló írásában.

„A válasz, mint az oly sokszor lenni szokott, a közös fenyegetettség. Így a modern identitáspolitika – beleértve az egyház gyengeségét, a kritikus fajelméletet és még sorolhatnám –, amely a nyugati civilizáció alapvető pilléreinek darabokra szedésével, lebontásával fenyegeti a hagyományos vallást, különösképp a kereszténységet; a nemzeti emlékezetet – a történelmet; és a család intézményét a hagyományos nemi szerepek aláásásán keresztül” – folytatta gondolatait a szerző.

– Ezen pilléreken nyugszik a társadalom nyugalma, következésképp a posztmodern baloldal a konzervativizmus magját készül megtámadni. Ez az új fenyegetettség magyarázza, miért épül intellektuális híd az Atlanti-óceán felett – fogalmazott Szánthó Miklós.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója rámutatott, a hidegháború alatt, a szovjet fenyegetéssel szemben szoros szövetségesekként tekintettek egymásra az Egyesült Államok és Európa konzervatívjai. A korszak lezárultával azonban a filozófiai különbségek továbbra is fennmaradtak, az amerikai jobboldal némileg elmaradottnak, esetenként reakciósnak tartotta az európaiakat. Gyakran úgy tűnt, a republikánusok jobban együtt tudnak működni a baloldal liberális kormányaival, mint a konzervatívokkal.

– Az elmúlt években azonban ez a dinamika megváltozott. Az amerikai jobboldal újból vetett egy pillantást az európai keresztény konzervativizmusra – különösen Magyarország és Lengyelország esetében –, és úgy tűnik, tetszik nekik, amit látnak – a baloldal és a mérsékeltek legnagyobb bánatára – mutatott rá Szánthó Miklós.

„Nem meglepő tehát, hogy a legnagyobb amerikai politikai összejövetel, a Conservative Political Action Conference, vagyis a CPAC első európai iterációját Budapesten rendezik meg” – vélekedett az igazgató. Hozzátette: a magyar konzervatívok örömmel fogadták a hírt a választások után, amelyeken a jobboldal elsöprő győzelmet aratott.

– A magyarok felismerték, hogy a demokráciának nem kell kizárólag liberálisnak lennie, és sokak számára izgalmas példaként szolgál – zárta írását Szánthó Miklós.

 

 

 

 

mandiner.hu - MNO
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó