Kissinger: Ukrajnának területi engedményeket kell tennie
Henry Kissinger veterán amerikai diplomata felszólította a Nyugatot, hogy ne próbáljon megsemmisítő vereséget mérni az orosz erőkre Ukrajnában, és arra figyelmeztetett, hogy ez katasztrofális következményekkel járna Európa hosszú távú stabilitására nézve.
2022. május 24. 13:18

Kissinger – mandiner/AFP/John Macdougall

Az egykori amerikai külügyminiszter szerint Oroszország 400 éven át Európa nélkülözhetetlen része, és az európai erőegyensúly garanciája volt.

Henry Kissinger veterán amerikai diplomata felszólította a Nyugatot, hogy ne próbáljon megsemmisítő vereséget mérni az orosz erőkre Ukrajnában, és arra figyelmeztetett, hogy ez katasztrofális következményekkel járna Európa hosszú távú stabilitására nézve – szemlézte a Telegraph cikkét a Neokohn.

Nem szabad hagyni, hogy a háború sokáig elhúzódjon

A volt amerikai külügyminiszter és az USA és Kína közötti hidegháborús közeledés megteremtője egy davosi találkozón elmondta, hogy végzetes lenne, ha a Nyugat belemerülne a pillanatnyi hangulatba, és elfelejtené Oroszország szerepét az európai erőegyensúlyban.

Kissinger szerint nem szabad hagyni, hogy a háború sokáig elhúzódjon és fontolóra kell venni, hogy a Nyugat szólítsa fel, és kényszerítse Ukrajnát, hogy olyan feltételek mellett kezdjen tárgyalni, amelyek nagyon messze elmaradnak a jelenlegi háborús céljaitól.

„A tárgyalásoknak a következő két hónapban meg kell kezdődniük, mielőtt ez olyan felfordulást és feszültséget okoz, amelyet nem lesz könnyű leküzdeni. Ideális esetben a választóvonalnak a status quo ante-hoz való visszatérésnek kellene lennie. A háború folytatása ezen a ponton túl már nem Ukrajna szabadságáról szólna, hanem egy új háborút indítana maga Oroszország ellen” – mondta Kissinger.

Oroszország, mint az európai erőegyensúly garanciája

A Világgazdasági Fórumon Kissinger azt is elmondta, hogy Oroszország 400 éven át Európa nélkülözhetetlen része, és kritikus időszakokban az európai erőegyensúly garanciája volt.

Az európai vezetőknek nem szabad szem elől téveszteniük a hosszabb távú kapcsolatot, és nem szabad megkockáztatniuk, hogy Oroszországot állandó szövetségre kényszerítsék Kínával. „Remélem, az ukránok hősiességéhez bölcsesség is társul” – mondta, hozzátéve híres reálpolitikai érzékével, hogy az ország számára a megfelelő szerep inkább a semleges ütközőállam lenne.

Kissinger megjegyzései annak az egyre erősödő jelei közepette hangzottak el, hogy az Oroszország elleni nyugati koalíció az élelmiszer- és energiaválság elmélyülésével egyre inkább repedezik, mivel a szankciók elérhették határaikat.

mandiner.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó