Jobbikos ketrecharc a maradék zsákmányért
Puccskísérlet Jakab Péter pártelnökkel szemben, Jakab legfőbb bizalmasainak háttérbe szorítása, az alvó mandátumokért folytatott kenyérharc, politikai kannibalizmus jellemzi napjainkban a megcsappant támogatottságú Jobbik belső világát.Puccskísérlet Jakab Péter pártelnökkel szemben, Jakab legfőbb bizalmasainak háttérbe szorítása, az alvó mandátumokért folytatott kenyérharc, politikai kannibalizmus jellemzi napjainkban a megcsappant támogatottságú Jobbik belső világát.
2022. május 30. 11:32

Jakab Péter, a Jobbik elnöke vagy kinyírja ellenfeleit, vagy megkísérli megvásárolni – ez volt nyilvánvalóan a forgatókönyv arra, hogy minden ugyanúgy működjön a párt irányításában, ahogyan Jakab elnöksége alatt történt. Ám ez a forgatókönyv, úgy tűnik, most borult, s egyfajta ketrecharccá változott – mondta lapunknak Apáti István, a Jobbik Mi Hazánkhoz igazoló egykori alelnöke a múlt heti elnökségi ülésen történtekre reagálva.

Mint a Magyar Hírlap megírta, Jakab bizalmasai, a párt alelnökei, Ander Balázs, Dudás Róbert és Magyar Zoltán Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes vezényletével fellázadtak, többségüket kihasználva módosították az elnökség működésének szervezeti szabályzatát, s elérték azt, hogy az elnök kabinetfőnöke, Molnár Enikő és Németh Zsolt informatikai vezető ne lehessen jelen az elnökségi üléseken, így ne befolyásolhassaa döntéshozatalt.

A lázadás következtében az indulatok olyannyira elszabadultak, hogy az elnökségi ülésről kiabálva kirohant Molnár Enikő, akit a párt informatikai vezetője, Németh Zsolt is haladéktalanul követett. Jakab Péter egy ideig mereven maga elé bámulva a helyén maradt, majd „Ez egy puccs ellenem!” felkiáltással ő is kirohant a teremből.

Ez a fordulat azért is meglepő, mert korábban Apáti is azt vizionálta, hogy Jakab a Jobbikban meglévő két alvó mandátumot Ander Balázs alelnöknek, valamint másik legfőbb bizalmasának, Potocskáné Kőrösi Anitának fogja odaadni. Mindketten lelkes támogatói Jakabnak, s Ander arról sem volt hajlandó nyilatkozni újságíróknak, hogy mi a véleménye a szatmári szexuális terrorról, amelyen Szilágyi György korábbi alelnök élettársát próbálta megerőszakolni egy helyi politikus, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje.

Apáti szerint ez a két tartalék mandátum – amelyeket jelenleg nem jobbikos politikusok, hanem a párt alkalmazottai töltenek be – hivatott halottaiból feltámasztani azokat a politikai hullákat, akik a választáson egyéniben veszítettek, s így kiszorultak a parlamentből.

A Jobbikban az éhezők viadala azonban mostanra átcsapott politikai kannibalizmusba – fogalmazott Apáti, hozzátéve, politikai értelemben egymást kezdik el felzabálni a párt politikusai. Ennek jele, hogy a személyi kérdésekben túl nagy hatalmat birtokló mamuszos kabinetfőnököt a lázadó elnökség megpróbálja megfosztani a kiváltságaitól, a hírek szerint pedig Jakabot a frakcióvezetői posztjától is eltántorítanák. Ebben a folyamatban a baloldallal történő összesimulást legerősebben képviselő Potocskáné a legfőbb kannibál – vélekedett Apáti, hiszen jelenleg sem Potocskáné, sem Ander Balázs nem tagja a parlamenti képviselőcsoportnak. Megfogyatkozott a zsákmány, s nagy valószínűséggel a saját mandátumáért vívja ezt a ketrecharcot az elnökhelyettes a pártelnökkel szemben – tette hozzá.

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó