Pünkösdhétfőn láthattuk, ahogy összeért az Ég a Földdel
Telt ház előtt mutatták be az Ahol az Ég összeér a Földdel című dokumentumfilmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az alkotás a tavaly szeptemberben Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK) állított emléket.
2022. június 8. 20:29

A rendező, Siklósi Beatrix, a Kossuth rádió csatornaigazgatója kiemelte: olyan képet szeretett volna adni a világeseményről, amely a hívők és a nem hívők lelkét egyaránt megszólítja. Csodának nevezte a rendezvénysorozatot, hiszen a pandémia ellenére is a világ legkülönbözőbb pontjairól jöttek az emberek a magyar fővárosba együtt ünnepelni az Eucharisztiát.

Siklósi Beatrix reményét fejezte ki, hogy a hitvallás személyes példái elgondolkodtathatják a nézőket arról, miért is képes megmaradni élő, erős közösségnek a Katolikus Egyház már több mint kétezer év óta.

A filmvetítés előtt Erdő Péter bíboros, prímás felidézte, hogy a kongresszus halasztása a világjárvány miatt új kihívásokkal szembesítette a szervezőket, akik állták a sarat. Hamar felismerték, hogy a személyes találkozások, meghívások, előadások mellett fontos az online térben való megjelenés.

„2020 nyarán Siklósi Beatrixszal és a NEK sajtófőnökével azon gondolkodtunk, hogy milyen tartalmak szülessenek, amelyeket képben és hangban tudunk megjeleníteni a világesemény népszerűsítésére” – emlékezett a főpásztor, majd hozzátette: ekkor kerültek a közmédia felületeire az istenes versek, kisfilmek a tanúságtevőkről, portréműsorok az 1938-as eucharisztikus világkongresszus résztvevőivel, valamint két rádiójáték. Erdő Péter megjegyezte, hogy ez időben fogalmazódott meg az Ahol az Ég összeér a Földdel című dokumentumfilm ötlete is.

„Minden forrásom belőled fakad” – utalt a főpásztor a világesemény mottójára. Úgy fogalmazott: a szervezők mindent megtettek azért, hogy az esemény valódi forrás legyen. „Ne tó, ne folyó, hanem forrás, amelyből további élet fakad.” – hangsúlyozta Erdő Péter.

A díszbemutatón részt vett Novák Katalin államfő, Áder János volt köztársasági elnök a feleségével, Herczegh Anitával, Balog Zoltán református püspök, Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus munkatársai és hírnökei, valamint a politikai, társadalmi, kulturális élet képviselői.

A film 30 napig visszanézhető a Médiaklikken.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szöveg: Zsuffa Tünde

Fotó: Csapó József

 

 

Magyar Kurir
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó