Kitüntették a Suzuki cégvezetőjét
A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át Szuzuki Oszamunak, a Suzuki Motor Corporation elnökének Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában szerdán. A kormányfő ezt követően díszvacsorán látta vendégül a cégvezetőt a Karmelita kolostorban - tudatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2022. június 8. 23:21

Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök (k) a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adja át Szuzuki Oszamunak, a Suzuki Motor Corporation elnökének a Sándor-palotában 2022. június 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Suzukinak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Magyarország mára az európai autóipar egyik éllovasává vált - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter laudációjában, amelyet követően Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motors autógyár egykori elnöke átvette a Magyar Érdemrend nagykeresztjét szerdán a Sándor-palotában.

A tárcavezető köszönetet mondott azért, hogy a vállalat segített sikeressé tenni Magyarországot is, és kijelentette, hogy Szuzuki Oszamu erős szövetséges a kétoldalú gazdasági együttműködés folyamatos fejlesztésében, s a kormány ezzel a kitüntetéssel mond neki köszönetet a Magyarország érdekében végzett áldozatos és elkötelezett munkájáért.

"Ön igazolta annak a japán mondásnak az igazságát, mely szerint a bölcs ember nem téved el, a bátor nem fordul vissza" - közölte.

Szijjártó Péter beszédében rámutatott, hogy a vállalat akkor döntött az itteni beruházásáról, amikor ehhez rendkívüli bátorság és sok megelőlegezett bizalom volt szükséges.

"A beruházási döntés a kommunista diktatúrából és tervgazdálkodásból menekülő Magyarország és magyar gazdaság számára felbecsülhetetlen értéket jelentett" - hangsúlyozta.

"Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország és a magyar emberek részesei lehettek és lehetnek a Suzuki sikertörténetének" - fogalmazott.

A miniszter kiemelte, hogy az Esztergomban évről-évre növekvő termelési számok hozzájárultak ahhoz, hogy hazánk immár a világ 16. legnagyobb autóexportőre lehessen.

Továbbá nagyrabecsülését fejezte ki amiatt is, hogy a vállalat még a koronavírus-világjárvány idején is fejlesztésekről határozott, így segítve a munkahelyek megőrzését.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szuzuki Oszamu budapesti látogatását Orbán Viktor a közösségi médiában is üdvözölte:

Orbán Viktor köszöntötte Szuzuki Oszamut

MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó