Brüsszel támadja a benzinárstopot
Az intézkedés felfüggesztését kérik, ellenkező esetben sürgős kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarország ellen.
2022. június 9. 14:07

(Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

Az Európai Bizottság levele szerint Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacáért felelős biztosa szerdán arra szólította fel Magyarországot, hogy függessze fel az EU értelmezése szerint diszkriminatív üzemanyagárakat a külföldi rendszámú járművekkel szemben, ellenkező esetben bírósági eljárást kockáztatnak – derül ki a Reuters által említett levélből.

Levelet küldött szerdán az Európai Bizottság (EB) hazánknak, ebben Thierry Breton felszólította Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú járművekre nézve diszkriminatív üzemanyagárakat, ellenkező esetben bíróság elé állítják – derül ki a Reuters által megtekintett európai bizottsági levélből.

Az EB belső piacért felelős biztosa szerint a magyar rendelkezés miatt a más EU-tagországokból származó rendszámú járműveknek ötven-hatvan százalékkal többet kell fizetniük a benzinért, mint a magyar rendszámmal rendelkezőknek, ami közvetett diszkriminációnak minősül és ellentétes az uniós normákkal.

„Arra kérem önt, hogy adja meg válaszát azon intézkedések indokoltságára és érvényességi idejére vonatkozóan, amelyek uniós jogsértésnek minősülhetnek” – fogalmaz Breton Palkovics László ipari és technológiai miniszternek írt levelében. Hozzátette, arra kéri a minisztert, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg az uniós jognak való megfelelésük nem biztosított.

Breton hangsúlyozta, hogy a bizottság ellenkező esetben sürgős kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges pénzbírsághoz vezethet.

Mint ismert, a magyarországi kutakon lévő benzinárstop miatt lényegesen olcsóbb hazánkban az üzemanyag, mint a környező országokban, ezért a határ menti településeken megnövekedett a benzinturizmus, ami már ellátásbiztonsági kockázatokat okozott az üzemanyagtöltő-állomásokon. A kormány válaszul bejelentette, hogy május végétől csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak kedvezményes áron. Mint ahogy arról lapunk is írt, az intézkedés több tagállamban is felzúdulást okozott. Míg a horvát kormányfő nyilatkozatában követelte hazánkkal szemben a kötelezettségszegési eljárás megindítását, addig az osztrákok már pertársaság alapításával toborozzák a károsultakat, hogy ha Brüsszel megbüntetné hazánkat, akkor az osztrák autósok jogi úton tudják behajtani a magyarországi tankolással járó többletköltségeiket. Ezt spekulációnak és rendkívül rosszhiszemű hozzáállásnak minősítette a lapunk által megkérdezett energiajogász. Tóth Máté szerint a kötelezettségszegési eljárás befejezéséig évek telhetnek el, és sok feltételnek kell ahhoz teljesülnie, hogy hazánkat valóban megbüntessék emiatt.

A bizottság és a magyar kormány között több nézeteltérés is volt a benzinárstop és a többi rezsivédelmi intézkedés kapcsán. Orbán Viktor miniszterelnök többek között a lakosságvédelmi intézkedések megvédésével indokolta az olajembargó elfogadhatatlanságát, és sikerült is kiharcolnia, hogy a hazánkba érkező kőolajvezeték kivételt képezzen a szankciók alól. Brüsszel azóta több módon próbált nyomást gyakorolni a magyar kormányra, többek között felvetették egy importvám kivetését az orosz olajra, amihez nem kellene minden tagállam hozzájárulása, valamint most kötelezettségszegési eljárás megindítását tervezik hazánk ellen a benzinárstopot védő intézkedések miatt.

MNO - MH
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó