Nagy Imre újratemetése a magyar politikai élet új kezdetét jelenti
Nagy Imrének, a forradalom mártírhalált halt miniszterelnökének újratemetése volt a magyar politikai élet új kezdete - erről beszélt a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, a mártír miniszterelnök szobránál.
2022. június 16. 12:31

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond az 56-os vértanúk emléknapján tartott megemlékezésen, Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 64. és újratemetésének 33. évfordulóján a mártírhalált halt miniszterelnök Jászai Mari téri szobránál 2022. június 16-án. MTI/Balogh Zoltán

Vitályos Eszter a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja alkalmából rendezett központi ünnepségen azt mondta: ez a nap arról szól, hogy fejet hajtsanak a bátorság, a türelem és a bölcsesség eszméi előtt. Szerinte 1956 a bátorságot, az 1956. november 4. és 1989. június 16. közötti időszak a türelmet jelentette, 1989 júniusában pedig bölcsnek kellett lenni.

Kifejtette: 1989 júniusában újratemették méltatlanul eltemetett halottaikat, "mert az nem járja, hogy a végtisztesség ne illesse meg azokat, akikkel véresen és kegyetlenül leszámolt a kommunista diktatúra, még akkor sem, ha egykor közéjük tartoztak" - fogalmazott, megjegyezve: "ez a különbség köztük és köztünk".

Vitályos Eszter azt mondta: 33 évvel ezelőtt válhatott valóra mindaz, amiért a márciusi ifjak és a pesti srácok küzdöttek. A magyarok bátrak, türelmesek és bölcsek voltak, jutalmuk pedig a béke lett: politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális béke - fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy a jelenlegi polgári keresztény kormány üzenete: "káosz helyett rend, viszály helyett szeretet, békétlenség helyett béke legyen".

Így volt ez az elmúlt 12 évben is - fűzte hozzá a politikus, kifejtve: ott álltak a gátakon az árvíznél, megsegítették a bajba jutott önkormányzatokat, mentőövet nyújtottak a devizahiteleseknek, létrehoztak egymillió új munkahelyet, megállították az illegális migrációt, megfékezték a koronavírus-járványt; a kormány továbbá bevezette Európa legkedvezőbb családtámogatási rendszerét, és kiharcolták, s azóta is védik a kontinens legalacsonyabb rezsiköltségét. "Mindezt annak érdekében, hogy a nehezen kiharcolt és féltve őrzött béke megmaradjon nemzetünkben, családjainkban" - jelentette ki.

A határon innen és túl élő magyarokhoz szólva az államtitkár felhívta a figyelmet: a Magyarországot fenyegető veszélyek most sem kisebbek, csak mások. Az ország előtt álló kihívásokra ugyanazzal a bátorsággal, türelemmel és bölcsességgel kell reagálni, ahogy tették azt a magyarok 1956-ban és 1989-ben is.

Napjainkban pedig a bátorságot az alapvető igazságok kimondása jelenti: "az anya nő, az apa férfi, a jövő a családban és a gyermekeinkben van" - emelte ki, hozzátéve: "kultúránk és hitünk megtartása nem gyengíti, hanem erősíti a kontinenst".

A türelem - mint mondta - most egyenértékű a stratégiai nyugalommal, amely bízik az értelmes párbeszédben, szorgalmazza a konfliktusok megoldását, ugyanakkor nem engedi, hogy a magyar emberek ennek kárát lássák.

"A bölcsesség pedig az, ha tanulunk a múltból, nem engedjük, hogy kicsússzon a kezünkből saját sorsunk és erre tanítjuk a gyermekeinket is" - jelentette ki.

Aki bátor, türelmes és kellően bölcs, az békét tud teremteni - hangoztatta Vitályos Eszter.

A rendezvény végén koszorúkat helyeztek el az 1956-os forradalom miniszterelnökének szobránál, a Jászai Mari téren.

Június 16-án az 1956-os forradalom mártírhalált halt miniszterelnökéről, Nagy Imréről és mártírtársairól, a forradalmat követő megtorlás áldozatairól emlékezik meg az ország.

Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc törvényes miniszterelnökét és mártírtársait - Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét - 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában.

A koncepciós perek áldozatainak rehabilitációja és az újratemetés a rendszerváltó időszak szimbolikus és katartikus eseménye volt.

Koszorúk az 56-os vértanúk emléknapján tartott megemlékezésen, Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 64. és újratemetésének 33. évfordulóján a mártírhalált halt miniszterelnök Jászai Mari téri szobránál 2022. június 16-án. MTI/Balogh Zoltán

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó