Teljes patthelyzet Franciaországban
„Robbanásveszélyes helyzet”, „Egy év múlva feloszlathatják a nemzetgyűlést”, „Macron harapófogóban” – így kommentálták a francia lapok parlamenti választások második fordulója után előállt, rendhagyó eredményt. A hihetetlenül megerősödött konzervatív RN és a szélsőbaloldai Nupes harapófogójába szorult elnöknek igen csekély mozgástere maradt. Még a jobboldali-konzervatív LR-UDI is a jelenlegi kormányfő fejét követelheti, cserébe az esetleges együttműködésért. Nem kellett volna „szélsőjobbozni” az egyik mérvadó konzervatív lap szerint.
2022. június 20. 16:04

A helyzet példátlan. Az ötödik köztársaság idején a nemzetgyűlésben még soha nem alakult ki ilyen felállás – fogalmazott Élisabeth Borne miniszterelnök azután, hogy ismertté váltak a parlamenti voksolás második fordulójának eredményei. A Le Figaro és a Le Monde is úgy fogalmaz: „ugrás a sötétbe”, ami ezután következik. Az 577 fős nemzetgyűlésben Emmanuel Macron köztársasági elnök köré csoportosult, Együtt! elnevezésű választási koalíció 245 mandátumot szerzett, miközben az abszolút többséghez, a koalíciós kényszer nélküli, „kényelmes kormányzáshoz” 289 parlamenti helyet kellett volna megszerezni. (A számos, 10 fő körüli parlamenti csoportot és az egyes, alakuló frakciókat a különféle elemzések egyelőre még más-más arányokban tüntetik fel, így egyelőre eltérések mutatkozhatnak a mandátumok száma, megoszlása között – a szerk. )

Van mire derűsnek lennie Le Pennek

A trockista, szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon vezette (a kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali összefogás) NUPES 131 helyet szerzett meg a nemzetgyűlésben. A végtelenül elbizakodott, 71 éves vezetőjük még parlamenti mandátumát is átadta, így egyelőre, ahogy Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke fogalmazott tréfásan, „kisnyugdíjasként” szólhat legfeljebb bele a politikába. Ez a helyzet természetesen csak a politikus közjogi státuszát érinti. Ám az Elégedetlen Franciaország (LFI) párt első emberének jócskán le kellett faragnia ambícióiból, hiszen – tévesen – már az első választási forduló estéjén kikiáltotta, hogy ő Franciaország új miniszterelnöke.

A NUPES eredményei így is politikai földrengést idéztek elő, hiszen ez lett a legnagyobb ellenzéki tömörülés az új nemzetgyűlésben. Van mire derűsnek lennie Le Pennek: 89 mandátumával történelmi csúcsot döntött meg, pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) 1986 óta először alakíthat frakciót a parlamentben (akkor elődpártja, a Nemzeti Front tehette ezt meg). A francia közbeszédben rögeszmésen „szélsőjobboldaliként” emlegetett, holott az utóbbi évtizedben inkább bal felé tolódó, nemzeti-konzervatív erőnek több mandátuma van, mint az Elégedetlen Franciaországnak, s ez a váratlan körülmény szintén sok mindenben korlátozza Mélenchon mozgásterét.

A királycsináló szerepében tündökölhet a Köztársaságiak és a Demokraták és Függetlenek Szövetsége (LR-UDI) csoportosulás, mely 64 mandátumával kisegítheti a megszorult elnököt. Elképesztő kisebbségbe szorult mindössze 22 képviselőjével a hagyományos baloldali pártok egy részét tömörítő, Baloldal nevű csoport, mely Ők is, de a második legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező NUPES farvizein behajózó baloldali tömegpártok, így a Zöldek (EELV) és a kommunisták is úgy látják, szintén csapdába kerültek.

David Cormand európai parlamenti képviselő, az EELV korábbi országos titkára figyelmeztetett a Le Figaro hétfői, nyomtatott számának nyilatkozva: „A NUPES egy választási megállapodás volt, amely a baloldal megmentését szolgálta a nemzetgyűlésben, de semmiképpen nem valamiféle egyesült párt alapköve. Ez az együttműködés már nem folytatódhat az európai parlamenti választásokon, hiszen a franciák ezt nem értenék meg: mindannyian külön frakciókban ülünk az Európai Parlamentben és különböző politikai identitásokkal rendelkezünk. A kommunisták is ellenzik ezt.”

Ám a Jean-Luc Mélenchonhoz közel álló Bernard Pignerol, az Elégedetlenek kampányfőnöke nem törődik ezekkel a fenntartásokkal: „ha az európai választásokon nem, hát majd együtt leszünk a regionális és önkormányzati választásokon, akkor nagyon erőssé válunk 2027-re!” Az új erő tehát bekebelezné a törpepárttá zsugorodó régi balos formációkat.

„Kockázatot jelent országunkra nézve”

A következő választásokról szóló merengésnél jóval égetőbb feladatai vannak a parlamenti támogatását elveszítő elnöknek és a kétségbeesett kormányfőnek. Macronnak most szövetségeseket kell találnia a nemzetgyűlésben – ehhez viszont kompromisszumokat kell kötnie, hogy érvényesíthesse az új erőviszonyok miatt elavulttá vált programját. Példátlan helyzet, amely kockázatot jelent országunkra nézve – nyilatkozta vasárnap este Élisabeth Borne miniszterelnök.

hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzet betleheme
  Hazánk keresztény alapértékeinek megerősítését is szolgálja a nemzet betleheme az ország főterén, a Parlament előtt.
 • Kárpátaljai magyarjainknál az államelnök
  Magyarokkal együtt vett részt református istentiszteleten Novák Katalin köztársasági elnök Beresgszászon, kárpátaljai látogatásán.
 • A brüsszeli bürokrácia visszaél a hatalmával
  "Egyes-egyedül a magyar baloldali ellenzék az, amelynek az az egyetlen egy politikai célkitűzése az európai politikában, hogy áskálódjon a saját hazája ellen" - jegyezte meg Deutsch Tamás, hozzátéve, ennek ékes bizonyítéka volt a határozat megszavazása. "Nem kevesebbet támogattak, mint hogy vegyék el a pedagógusoktól az ő béremelésük feltételeit szolgáló európai uniós forrásokat".
MTI Hírfelhasználó