Novák Katalin a béke mellett állt ki Rigában
A Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozón a köztársasági elnök három olyan kérdést emelt ki, amely Magyarország számára fontos.
2022. június 20. 21:00

Novák Katalin magyar (balra a második) és Rumen Radev bolgár köztársasági elnök (jobbra) tárgyal a Three Seas Summit (Három tenger kezdeményezés) csúcstalálkozón Rigában, az ATTA Centerben 2022. június 20-án. Mellettük Altusz Kristóf, a Sándor-palota diplomáciai igazgatója (balra) és Ekler Gergely, a Sándor-palota hivatalvezetője (balra a harmadik)  (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az ukrajnai béke és Magyarország érdekei mellett állt ki Novák Katalin köztársasági elnök a Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozóján hétfőn Rigában. Az államfő Facebook-posztjában az áll: a 2015-ben indult Három tenger kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy Európa meglévő kelet–nyugati közlekedési és energiaszállítási infrastruktúrája mellett mihamarabb épüljenek ki az észak–dél irányú útvonalak is.

A tizenkét országot felölelő kezdeményezés rigai csúcstalálkozóján Novák Katalin három olyan kérdést emelt ki, amely Magyarország és a magyar emberek számára fontos – írta. Az első, hogy mielőbb meg kell teremteni a békét Ukrajnában, a magyar emberek a béke mellett vannak. 

A második: a tengerrel nem rendelkező országok érdekeit messzemenőkig figyelembe kell venni akkor, amikor az energiaellátásról tárgyalnak. 

A harmadik pedig, hogy támogatjuk Ukrajna és a nyugat-balkáni országok mihamarabbi európai uniós tagjelöltségét.

A csúcstalálkozón Magyarország köztársasági elnöke mellett Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Litvánia, Észtország, Románia és Bulgária elnöke, Horvátország miniszterelnöke és a cseh szenátus elnöke vesz részt, az ukrán elnök pedig videókapcsolaton keresztül csatlakozik.

Novák Katalin a családok szerepéről folytatott megbeszélést Lettország elnökével Rigában

A családok szerepéről és a hagyományos családi kötelékekről folytatott megbeszélést Novák Katalin köztársasági elnök Egils Levits lett köztársasági elnökkel hétfőn Rigában.

Novák Katalin a ThreeSeas Summit (Három Tenger Kezdeményezés) csúcstalálkozóra és üzleti fórumra érkezett Rigába a lett elnök meghívására.

Lettország elnökével a családok szerepéről és a hagyományos családi kötelékekről beszélgettek - olvasható a köztársasági elnök Twitter üzenetében.
Mint írja, mindketten támogatják Ukrajna, Moldova és a Nyugat-Balkán európai integrációját.

Novák Katalin a megbeszélés után a rigai régi zsidó temetőben megkoszorúzta a II. világháború során ide hurcolt és meggyilkolt magyar zsidó nők emlékművét, majd kétoldalú megbeszélést folytat Borut Pahor szlovén köztársasági elnökkel és Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel.

A legfontosabb téma az ukrajnai háború lesz - olvasható Novák Katalin Facebook bejegyzésében.

Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Egils Levits lett államfő a rigai Elnöki Palotában 2022. június 20-án. MTI/Bruzák Noémi

MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
 • Intézményes bővülés a katolikus egyházban
  A napokban a hetvenedik születésnapját ünneplő Esztergom–budapesti érsek, Erdő Péter beszélt a magyar és a világegyház eltérő helyzetéről és arról is, hogy a magyar püspökök jövő tavaszra újra Magyarországra hívták a szentatyát.
MTI Hírfelhasználó