Vége a baloldali pártok milliárdos trükközésének
Ötmilliárd forintot takarít meg a frakciók költségvetésén a Fidesz és a KDNP törvénymódosítása.
2022. június 22. 09:45

Orbán Viktor miniszterelnök (balra), Kocsis Máté (középen), a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség ülésén az Országházban 2022. május 17-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Véget vetnek a kormánypártok a baloldal folyamatos milliárdos trükközésének a kedd este benyújtott törvénymódosító javaslattal. A választásokon egy listán indult, majd hat parlamenti frakciót alakított baloldal hárommilliárd forinttal kerülne többe az adófizetőknek ebben a ciklusban, holott nyolcszázezer szavazattal kevesebbet kaptak 2018-hoz képest. A változtatás értelmében ezt a hárommilliárd forintot elvonják, miközben a kormánypárti képviselőcsoportok is leadnak kétmilliárdot, és ezekkel az összegekkel hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz.

Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kedd este nyújtotta be a parlamentnek az országgyűlési törvény módosításáról szóló javaslatot.

A változtatás nagyrészt a frakciófinanszírozást alakítja át, ugyanis a hatályos szabályozás alapján ebben a ciklusban hatmilliárd forinttal kerülne többe a parlament működése, mint az előzőben. 

A kormánypárti előterjesztés véget vet a baloldal trükközésének, nevezetesen annak, hogy egy listán indultak, de hat frakciót alakítottak a parlamentben, ezzel a kis pártoknak járó előnyöket aknázzák ki.

Ugyanis képviselőcsoportonként jár nekik működési, ellátási, bér- és cafeteriakeret is. A baloldal trükközése azért is tarthatatlan, mert miközben nyolcszázezer szavazót veszítettek az április 3-i választásokon 2018-hoz képest, hárommilliárd forinttal többe kerülnének az adófizetőknek.

Az egy ellenzéki képviselőre jutó ellátás összege mindig több volt, a mögöttünk hagyott négy évben egy kormánypárti frakció képviselője havonta 2,2 millió forintba került, míg egy baloldali képviselő 3,1 millióba. Ha nem változna a számítás, akkor ebben a ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,7 millió forintba, míg egy ellenzéki négy és fél millióba – vagyis majdnem kétszer annyiba – kerülne az adófizetőknek. A törvénymódosítás előterjesztői szerint ez nincs rendben, havonta képviselőnként másfél millió forint többlete keletkezne a baloldalnak, holott kevesebben lettek.

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének javaslata egy új számítást tartalmaz. Elvonja a baloldaltól a frakciótrükközéssel szerzett hárommilliárdot, a kormánypártok pedig leadnak kétmilliárd forintot, de egy ellenzéki képviselő még az új rendszerben is többe fog kerülni, mint egy kormánypárti.

Egy héttel ezelőtt Kocsis Máté egy háttérbeszélgetésen frakciókra lebontva is részletezte a számokat. Eszerint havi szinten a DK-nak 21 millió forintja lenne a jelenlegi szabályozás szerint, a módosítás után ez kilencmillió forintra csökken. A Momentum frakciójának 18 millió forint jutna havonta, ami 7,6 millióra változik. Ugyanez igaz a Jobbikra és az MSZP-re is, mert ők ugyanakkora méretű képviselőcsoporttal rendelkeznek, mint a Momentum. A Párbeszédnek 16 millió helyett lesz hatmillió forintja. Az LMP-nek 15 millió helyett 5,7 millió forint jut. A pártok az így megtakarított pénzzel hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz.

Kocsis Máté a háttérbeszélgetésen arról is beszámolt, hogy változtatni fognak a felszólalási időkereteken is. Most három és félszer több beszédidő áll az ellenzéki frakciók rendelkezésére, mint a kormánypártokéra. Főleg a törvényjavaslatok vitája esetében lehet csökkentés, de ott is megmarad az ellenzéki túlsúly. A napirend előtti felszólalások időkeretén nem kívánnak változtatni.

 

MNO - Mediaworks Hírcentrum
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
 • Intézményes bővülés a katolikus egyházban
  A napokban a hetvenedik születésnapját ünneplő Esztergom–budapesti érsek, Erdő Péter beszélt a magyar és a világegyház eltérő helyzetéről és arról is, hogy a magyar püspökök jövő tavaszra újra Magyarországra hívták a szentatyát.
MTI Hírfelhasználó