Még ma is szirénáztak a libsik
2022. június 24. 00:49

Fotó: MTI

„Én nagyon örülök ennek a főispánosdinak. Ne is tessék azzal elvenni a kedvem, hogy »gumicsont«, hadd legyen néhány derűs percem. (Amúgy gumicsont volna, ha nem állna össze ebből és a hasonlókból a szimbolikus politizálásnak az a fojtogató rendszere és világképe, amitől alig lehet levegőt venni.) De azért inkább örvendezem. Csak a sorrendet kellene még tökéletesíteni »a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése« (idézet a törvényjavaslatból) érdekében folytatott nemes küzdelemben.

A főispán se rossz, de kezdjük inkább az ősi»udvari bolond« tisztség Alaptörvénybe foglalásával. Valahogy jobban rá állna a szám egyes fontos személyiségek esetében, mint hogy továbbra is képviselő uraznom, kormánybiztosoznom, miniszter uraznom kelljen őket.

Ha ez sürgősséggel átmegy, ahogy szokott, akkor valamelyik új udvari bolond aztán munkaköri feladatként már nyugodtan előterjeszthetné a főispánozást is.

Mindent csak szép sorjában. Dolgozni csak pontosan, szépen...”

Lendvai Ildikó: Én nagyon örülök ennek a főispánosdinak

MTI Fotó: Sóki Tamás

Az anarchista-marxista történész,Konok Péter is megszólalt a nagy port kavart Alaptörvény-módosítási tervezetekről, melyek szerint a kormánymegbízottakat főispánokra, a megyéket vármegyékre neveznék át (vissza).

A történész elsősorban arra az ellenzéki körökben megjelenő narratívára reagált, hogy ez egy elterelés lenne. Úgy véli, ez nincs így.

„Szerintem viszont ezek a brigantik minden egyes szemétséget, aljasságot, lopást és szerzést, címeres ökörséget és hagymázas halandzsát szent-komolyan vesznek. Egységes svunggal nyúlják le a százmilliárdos pályázatokat, az ezermilliárdos megtakarításokat, de Mari néni utolsó huncut piculáját, a kutya vacsoráját, vagy a borsodi cigánytelep egyetlen közkútját is. Egyforma lelkesedéssel rúgnak bele bárkibe. Egyazon lendülettel dicsőítik magukat röhejes, áltörténelmi jelmezbálokon és fröccsöntött aranybullákban. Pusztán az öröm kedvéért.

Ez itt az ő homokozójuk, úgy érzik” – írja.

„Nincs itt semmi félrevezetés, ámítás; ezek ilyenek. A lényegüket adják. Akármennyi disznóságra és baromságra képesek, egymástól függetlenül, vagy csomagban szállítva” – teszi hozzá Konok, aki a Facebook-bejegyzés végén egy alternatív értelmezést is megpróbál felvázolni: 

„Vagy pedig az egész Orbán-bagázs, a tálibjaival, tiszteltházi ellenzékeivel, nácijaival, jacuzzijaival és egybites szürke eminenciásaival együtt átfogó, gigászi gumicsont. Arról akarják elterelni a figyelmünket, hogy a világegyetem még tágul ugyan (bizony, még Brooklyn is!), de előbb-utóbb megint szűkülni fog; hogy mindnyájan a semmiből jövünk, és visszamegyünk a nagy büdös semmibe; hogy tele van a föld bévülről kukacokkal. Mert hát, amíg a főispánság szánalmas ötletén rugódozunk, addig sem gondolunk a halálra” – írja.

„Ez szép lenne tőlük. S ha így van, akkor tulajdonképpen még hálásak is lehetünk nekik. Persze, kiterítenek úgyis” – zárul a poszt.

Konok szerint nem elterelés a vármegyézés: „Ezek ilyenek”

Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

„Szerintem a céltalan viccelődés a főispansággal, főleg a vármegyékkel fölösleges. De azért ez a döntés bír magyarázó erővel, ha nem önmagában nézzük.

Amikor a napszámosok (idénymunkások) foglalkoztatási formájának az adóterhét duplára emelik, amikor lényegében megszüntetik az előljárok (képviselők) vagyonnyilatkozatát ugyanebben a salátatörvényben, amibe belerakták a főispánt.

Amikor a költségvetésben a munka és a fogyasztás adóztatásából hatszorosát tervezik pluszban beszedni, mint a nagytőkések adóztatásából.

Amikor az ő oligarcháik nem adóznak pluszban, de kihúznák a KATA-t random több százezer ember alól.

Akkor bizony a főispánság értelmet nyer. Hogy ők az »urak«, az elit a főispánok országát építik, velünk a néppel, az ő szemükben jobbágyokkal szemben.”

Jámbor András: Szerintem a céltalan viccelődés a főispansággal, főleg a vármegyékkel fölösleges

mandiner.hu - facebook
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó