Az élet működtetőinek jelölése – innovációs siker
Azért, hogy a fehérjéket is tudjuk vizsgálni, más módszert kell találni, ez lehet a ligand alapú jelölés, amelynek hatékony laboratóriumi megvalósításához fejlesztettem az UV-Covbel-nek elnevezett eszközt – részletezi Barna Benedek László.
2022. június 24. 09:03

Barna Benedek László – archív

UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz – ezzel a címmel alkotott első díjas pályaművet Barna Benedek László a 31. Ifjúsági Innovációs Versenyen. A Budapesti Szent István Gimnázium diákja a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehette át az elismerést, őt kérdezte a Gondola.

– Barna úr, természetesen gratulálunk a pályázati sikerhez. Miért fontos a mikroszkópos technikákat a fehérjejelölés több módjával gazdagítani?

– Köszönöm szépen a gratulációt konzulensem és segítőim nevében is. A fehérjék olyan molekulák, amelyeket az élet működtetőinek is szokás nevezni. Fontosságukat az is jelzi, hogy a gyógyszerek jelentős része hatásukat rajtuk keresztül fejtik ki. Az egészséges és betegségekben tapasztalható élettani folyamatok megértéséhez elengedhetetlen ezen molekulák működésének és a sejteken belüli elhelyezkedésének megismerésére. A fénymikroszkóp számára, amely máig is az egyik legfontosabb eszköze az élettani kutatóknak, azonban a fehérjék jelölés nélkül láthatatlanok. Klasszikus jelölési módszer az antitestes jelölés, azonban sok fehérje esetében ez nem vagy csak korlátozottan működik. Azért, hogy ezeket a fehérjéket is tudjuk vizsgálni, más módszert kell találni, ez lehet a ligand alapú jelölés, amelynek hatékony laboratóriumi megvalósításához fejlesztettem az UV-Covbel-nek elnevezett eszközt.

– Ön hogyan talált rá erre a tudományos kihívásra?

– Édesapám, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa, ahol Dr. Katona István laborjában Dr. Prokop Susanne foglalkozik a ligand alapú jelöléssel és az ő munkája során merült fel az igény egy olyan berendezésre, amellyel hatékonyan tud dolgozni. Miután hozzám mindig is közel álltak a mérnöki tudományok, ezért jelentkeztem, hogy elkészíthessem.

A feltaláló a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett díjkiosztón – archív

– Mekkora lendületet ad ez a hazai siker, amely külföldi tapasztalatszerzést is lehetővé tesz?

– Természetesen a hazai siker nagy örömmel tölt el, és mindenképp bízom abban, hogy a nemzetközi versenyen is pozitívan értékelik a munkámat. A legnagyobb öröm mégis az lenne ha ez a berendezés rendszeresen használt eszköz lenne az élettani laborokban. A külföldi verseny gondolata azért is motiváló, mert nagyon sok hozzám hasonló érdeklődésű diákkal ismerkedhetek meg, és konzultálhatok velük és a szakma nagyjaival is. 

Molnár Pál

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó