Vidéken megszűnt a baloldali összefogás
Vidéken megszűnt a baloldali összefogás, hat megyei jogú város közül egyikben sem indulnak együtt most vasárnap.
2022. június 25. 10:00

Keszthelyen Manninger Jenő lesz a polgármester, az ellenzék egyetlen ellenjelöltet sem állított (Fotó: MTI/Varga György)

Országszerte hatvan településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választásokat. A dömping oka, hogy korábban a járványhelyzet miatt nem lehetett választásokat tartani, illetve több helyi politikus is országgyűlési képviselő lett április 3-án. Június 26-án hat megyei jogú városban és négy budapesti kerületben is választanak önkormányzati képviselőket, a baloldal vidéken sehol sem indul egységesen.

Folytatódik az időközi választási dömping, most vasárnap összesen hatvan településen, 74 önkormányzati pozícióba választanak politikusokat. Néhány érdekesebbnek ígérkező választásnak a Magyar Nemzet is utánanézett.

Kihívó nélkül

A Keszthelyen kialakult helyzetről lapunk már korábban beszámolt. Az eddigi helyi országgyűlési képviselő, Manninger Jenő lesz az új városvezető, miután egyetlen kihívója sem akadt. A helyi baloldal arról beszélt, hogy nincs értelme kihívni a rutinos fideszes politikust, akinek elődje, Nagy Bálint április 3-án hatvan százalék közeli eredménnyel nyerte meg a keszthelyi egyéni körzetet, a jövőben pedig Lázár János államtitkáraként dolgozik majd a kormányban.

Úgy tűnt egy ideig, hogy a keszthelyi 8. számú önkormányzati választókerületben is kihívó nélkül marad a fideszes jelölt, de végül a DK támogatásával akadt egy ellenjelölt, így a képviselő-választás még nem teljesen lefutott. A többi baloldali pártnak nyoma sincs a városban.Teljesen felszívódtak az ellenzéki pártok Békéscsabán is. Szarvas Péter polgármestert 2019-ben a voksok 79 százalékával választották újra, aki saját egyesülete színeiben indult, a Fidesz és korábban a helyi Jobbik is támogatta. A képviselő-testületbe heten jutottak be a polgármester egyesületének színeiben, és szintén heten Fidesz–KDNP-jelöléssel. A baloldali pártokat egy DK–Jobbik–Párbeszéd színekben bejutott kompenzációs listás képviselő és két MSZP–LMP-színekben be­jutó politikus képviseli.
Most vasárnap a 4. számú egyéni választókerületben lesz választás, mivel a korábbi fideszes képviselő elhunyt. Jelöltet csak a polgármester helyi egyesülete és a Fidesz–KDNP állított, a baloldali pártok nem is próbálkoznak.

Szolnokon kiegyenlíthetődnek az erőviszonyok, a Tisza-parti városban ugyanis Szalay Ferenc (Fidesz–KDNP) polgármestert 2019-ben újraválasztották, a képviselő-testületben azonban az egységesült baloldal került többségbe 10-8 arányban. A mostani időközi választást egy DK-s képviselő lemondása miatt tartják, a fideszes polgármester Menkó Gyulát, egy helyi civil szervezet jelöltjét támogatja. A baloldali pártok jelöltje Kovács Károly, akit már csak négy baloldali párt támogat a korábbi összefogásból.

Újra nyerhet a Fidesz Botka László városában. Szegeden a KDNP-s Mihálffy Béla, frissen megválasztott országgyűlési képviselő körzetében tartanak időközi választásokat. A jobbikos, korábban Hitlert éltető Komjáti Zoltán Gábort a polgármester egyesülete támogatja, a Fidesz–KDNP jelöltje Ruzsa Roland, akinek jó esélye van a győzelemre a belvárosi választókerületben, 2019-ben ugyanis Mihálffy a voksok közel hatvan százalékát gyűjtötte be itt.

Egerben nyoma sincs már a baloldali összefogásnak. A Fidesz–KDNP jelöltjével szemben a baloldali pártok közül egyedül a DK indít jelöltet. A hevesi megyeszékhelyen kiírt időközi választás pikantériája, hogy a korábban a 7. számú választókerületben megválasztott Berecz Mátyás azután mondott le a képviselőségről, hogy az előválasztáson nyert. A DK-s Berecz vélhetően a biztos választási győzelemben bízott, április 3-án azonban simán kikapott a fideszes Pajtók Gábortól, így két szék közül a pad alá esett.

Nyíregyházán két körzetben is új képviselőt választanak, a Fidesz–KDNP jelöltjeivel szemben a baloldali pártok két-két jelöltet támogatnak. A Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Párbeszéd ugyanis külön jelölteket állított a többiekkel szemben.

Budapesten erősödhet a Fidesz

A kormánypártok négy budapesti kerületben próbálkozhatnak most vasárnap. A VIII. kerületben a korábbi jobboldali képviselő, Gondos Judit indul újra, aki 2019-ben mindössze hét szavazattal maradt alul a később elhunyt, baloldali vetélytársával szemben. Ha Gondos Judit nyer, a kerületet vezető baloldali Pikó András frakciója kisebbségbe szorulhat.

A VII. kerületben a bitcoinbányászás miatt megbukó Gyurcsány-párti Borka-Szász Tamás helyett választanak új képviselőt, érdekesség, hogy a baloldal jelöltjét a Momentum nem támogatja, ezzel együtt ők az esélyesebbek.A IV. kerületben a 2. számú egyéni választókerületben tartanak időközi választást a korábbi baloldali képviselő halála miatt, itt is a baloldal az esélyes. Budapest V. kerületében viszont a Fidesz–KDNP jelöltje lehet befutó, hiszen a 3. számú egyéni választókerületben az egyik fideszes helyi képviselő lemondása miatt kellett új választásokat kiírni.

A Balatonnál is választanak

Június 26-án három Balaton-parti településen is választásokat tartanak. Balatonalmádiban a korábbi jobbikos országgyűlési képviselő, Kepli Lajos április 3-a előtt mondott le a polgármesterségről, arra célozgatva, hogy a településnek jobb lenne, ha kormánypárti vezetője lenne. Balatonberényben éppen az volt a gondjuk a helyi képviselőknek, hogy a függetlenül megválasztott polgármester később belépett a Fideszbe, ezért feloszlatták a testületet. A korábbi polgármester most is függetlenként indul. Balatonedericsen három független jelölt közül választhatnak új településvezetőt.

MNO
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó