Visegrádon a világ szeme: Nemzetközi Palotajátékok
Az idén a 37. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat tartják a Dunakanyar jeles városában július 8-án, 9-én és 10-én. Tizenkét országból jött a csaknem ezer kosztümös szereplő.
2022. július 6. 13:16

A középkor harci szelleme megelevenedik a Lovagi torna pályán – Képek: palotajatekok.hu

Csaknem ezer kosztümös szereplő érkezik minden év július második hétvégéjén Visegrádra, hogy méltóképpen idézhessék fel az egykori királyi székváros legfényesebb történelmi eseményét, az 1335-ös uralkodói kongresszust. Az idén a 37. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat tartják a Dunakanyar jeles városában július 8-án, 9-én és 10-én. Cseke Lászlót, a Szent György Lovagrend kancellárját kérdezte a Gondola.

– Kancellár úr, a Palotajátékok évszázadokat, népeket, nemzedékeket köt össze. Élményekkel alakít ki barátságokat. Tapasztalta-e, hogy ilyen találkozók valamennyire megváltoztatják az emberek gondolkodásmódját: nyitottabbá, nemesebbé teszi őket?

– Látható, hogy a közös történelem, amelyet ezek a népek évszázadok alatt Közép-Európában átéltek, összeköti a nagyobb közösségeket. Azokat a csapatokat is, amelyek évtizedek óta eljönnek Visegrádra, és a lovagi tornákon összemérek erejüket, tudásukat. Az idén számos olyan fiatal csapat érkezik, amelyek először lesznek jelen, és a következő húsz-harminc évben állandó résztvevőkként gazdagítják majd a lovagi programot. Azokat az embereket, aki szeretik a történelmet, és át akarják élni, amit eleik a régmúltban átéltek, mindenképp nemesíti gondolkodásmódjukban az az élmény, amely itt, Visegrádon számukra kiteljesedést hoz.

– Szelindek népzene együttes, Hollóének Hungarica, Aranyalma Páros, Susato régizene együttes, I Guardiani dell’Occa Itáliából, Remdih Csehországból, Viatores Lengyelországból, Balog Péter kobozművész és a többiek. E muzsikusok jelentős zenei rendezvénnyé emelik a Palotajátékokat. Vannak-e példák arra, hogy a Visegrádon kapott élmények zenei ihletet adtak, és új alkotások jöttek létre a találkozó ajándékaként?

– Kezdjük az említett Szelindeknél: ez a zenekar járja a fesztiválokat nemcsak a Kárpát-medencében, hanem szerte Európában. Visegrád sok dalukat ihlette. A prágai Remdih vagy a lengyelországi Viatores állandó résztvevő a Palotajátékokon, ők is sok ihletet merítenek. A muzsikusoknak is nagy elevenséget kínál a tizenkét országból jött csapat, a csaknem ezer jelmezes fellépő. És a kulturált közönség, amely hagyományosan e rendezvényen végigjárja a helyszíneket: a Lovagi torna pályát, a Királyi palotát, a Királyi borudvart, a Parkszínpadot és a Salamon-tornyát. Európai léptékben is jelentős rendezvény a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok.

– A Magyar Buhurt Szövetség rendezésében Csehország, Izrael, Szerbia, Németország, Ausztria, Bulgária, a Felvidék és Erdély bajvívói Visegrádi Viadalok címmel mérik össze tudásukat. Mennyiben jelentős, hogy Ázsiába is átnyúlt a visegrádi rendezvény?

– Nagyon örülünk, hogy Izraelből immár a második alkalommal érkezik csapat. Ez nagyon férfias küzdelem, az ellenfelet a földre vinni nagy dicsőség. Külön érték, hogy ez nemzetközi viadalon történik. A nézőknek is, a résztvevőknek is emlékezetes élmény. A Palotajátékoknak is, az országnak is jót tesz, hogy jó hírünket viszik szerte a világban.

Molnár Pál
 

gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó