A kárpátaljai magyar közösségnek sikerült fejlődnie
Az Ukrajnát sújtó háborús helyzetben a magyar kormány minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösség tagjainak, valamint biztosítja az ukrajnai menekültek ellátását is - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Beregszászon.
2022. július 8. 18:35

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának oklevélátadó ünnepségén Beregszászon, a római katolikus templomban 2022. július 8-án. MTI/Nemes János

Az Ukrajnát sújtó háborús helyzetben a magyar kormány minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösség tagjainak, valamint biztosítja az ukrajnai menekültek ellátását is - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának oklevélátadó ünnepségén.

A beregszászi római katolikus templomban megtartott oklevélátadó ünnepségen Szilágyi Péter - az intézmény névadójának, II. Rákóczi Ferencnek a szeretet cselekvéséről megfogalmazott gondolatát idézve - rámutatott, hogy a magyarság megmaradása kettős alapon nyugszik: a józan politizáláson és a hit megtartó erején.
   
"Mi, magyarok sohasem voltunk a meghátrálás emberei" - fogalmazott a nemzetpolitikai helyettes államtitkár, kiemelve, hogy a kárpátaljai magyar közösség az elmúlt bő évszázadban számtalan alkalommal bizonyította élni és megmaradni akarását. "Minden nehézség ellenére sikerült megmaradnia és a nemzeti kormány támogatásának köszönhetően fejlődnie is" - mondta.
   
Szavai szerint amikor a magyar kormány 2010-től elkezdte kiépíteni a magyar nemzetpolitika rendszerét, akkor a hit mellett a józan politizálásra is hangsúlyt helyezett, s így van ez azóta is.
   
"Az egyik legfontosabb közös ügyünk, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen"- húzta alá Szilágyi Péter, majd kifejtette: Magyarország érdekelt abban, hogy Ukrajna "szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek - köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is - biztonságban és nyugalomban élhessen szülőföldjén". Magyarország ezért is támogatta Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszát - hangoztatta.
   
Az orosz-ukrán háborús konfliktus kapcsán a helyettes államtitkár leszögezte, hogy Magyarország a lehetőségeihez mérten segíti Ukrajnát. Kifejtette: "Bízunk abban, hogy a háború lezajlását követően és Ukrajna európai integrációs folyamata során közösen együttműködve mindkét fél számára kielégítő módon rendezni tudjuk a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak helyreállítását".
   
Magyarország mindent megtesz azért, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek a háborús helyzetben is működjenek, mivel ezek a szervezetek a "legfontosabb partnereink a kárpátaljai magyar közösség megtartásában" - fogalmazott Szilágyi Péter. Hozzátette: Magyarország minden segítséget megad a kárpátaljai magyar szakképzés és felsőoktatás számára ahhoz, hogy az ezekben az intézményekben végzett diákok, szakemberek tudásukkal a közösség és Kárpátalja javára a szülőföldjükön tervezzék tovább a jövőjüket.
   
Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke és Soós Katalin, a szakgimnázium igazgatója 83 végzősnek nyújtotta át a tanulmányaik sikeres befejezését igazoló oklevelét.
   
Az ünnepséget a diákok alkalomhoz illő műsora színesítette.
 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó