Hortay Olivér: Azonnal felül kell vizsgálni a szankciókat
Jó volna nem megvárni, hogy a változást dühös európai tömegek kényszerítsék ki – mondta a Századvég energetikai üzletágának vezetője.
2022. július 18. 11:31

– Európa energiaválsága a magyar családokat is elérte. Sajnos úgy tűnik, hogy a következő hónaptól, az átlag felett fogyasztó háztartások energiaköltségei növekedni fognak – mondta a közösségi oldalára feltöltött videóban Hortay Olivér.

A Századvég energetikai üzletágának vezetője jelezte:  Európa más országaiban viszont félő, hogy családok tömegeinek ellátása kerül veszélybe, vagyis nekik egyáltalán nem lesz lehetőségül élvezni otthonaik melegét. 

– A helyzet kritikus, lássuk mi az a három dolog, ami szükséges lenne a megoldáshoz. Elsőként a nyugati politikusoknak változtatniuk kell a kommunikációjukon. A háború kirobbanása óta tapasztalható áremelkedés nagyrészt nem a konkrét eseményeknek, hanem a fenyegető nyilatkozatoknak köszönhető – magyarázta a szakértő.

– A szankciópárti politikusok március eleje óta lebegtetik a gázembargót és ezzel folyamatos feszültséget okoznak a piacon. Emellett Oroszország azért korlátozta a szállításait az Északi Áramlat 1 gázvezetéken, mert Németország bejelentette, hogy 2024 után egyáltalán nem vásárol majd energiát Moszkvától. A vezeték karbantartása miatt jelenleg egyáltalán szállítás és Berlin már hetek óta arra készíti a piacokat, hogy ez tartósan így marad – ismertette Hortay Olivér. Szerinte ezért az árakat a félelem hajtja, melyet a nyilatkozatok táplálnak. 

Az elhibázott kommunikáció megszüntetése az árakat is lehűtené.

– A második feladat az, hogy végleg el kell felejteni az európai közösség érdekeivel ellentétes és a háborún túlmutató szankciókat. Mára ott tartunk, hogy a béke önmagában nem oldaná meg az energiaválságot, mert nem lenne elegendő egyes szankciók feloldásához – mondta a szakértő.

Hangsúlyozta: az elfogadott szabályok mellett például az olajembargó megszüntetése csak teljesen irreális körülmények között történhetne meg. Mostanra viszont bebizonyosodott, hogy orosz energia nélkül Európa középtávon is működésképtelenné válhat. 

Így nemcsak a békét kell elérni, de a kontraproduktív szankciók kritériumrendszerét is azonnal felül kell vizsgálni. Az energiaszállításokat érintő új szankciók bevezetéséről pedig szó sem lehet.

− Végül, bár ez mára kevesebb figyelmet kap, az energiaválság már megelőzte a háborút. Az európai energiapiac a konfliktustól függetlenül is strukturális problémákkal küzd, ami nagyrészt Brüsszel hibás energiapolitikájának a következménye. A mostani helyzet teljes körű rendezéséhez tehát elengedhetetlenül szükség lesz a korábbi uniós törekvések reformjára. Elfogadhatatlan, hogy az unió szakpolitikáját az árak mesterséges megemelésére és a közösség saját megbízható termelő kapacitásainak leépítésére alapozzuk. Ehelyett biztonságos és megfizethető ellátásra kell törekedni – tette hozzá Hortay Olivér. 

A helyzet tehát bár súlyos, nem reménytelen. A megoldáshoz azonban a nyugati politikusoknak változtatniuk kell korábbi szemléletmódjukon. Jó volna nem megvárni, hogy ezt dühös európai tömegek kényszerítsék ki.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó