Moszkva megvizsgálja a plusz földgáz vásárlására irányuló magyar kérést
Orosz külügyminiszter: Szeretnénk folytatni a paksi projektet a Roszatommal együtt.
2022. július 22. 01:13

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Moszkvában 2022. július 21-én (Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Közös sajtótájékoztatót tartott az orosz és a magyar külügyminiszter csütörtöki tárgyalásaikat követően Moszkvában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón aláhúzta, hogy a kormánynak az európai energetikai válsághelyzet közepette is kötelessége Magyarország ellátásának teljes biztosítása. Mint közölte, ezért döntöttek a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felüli hétszázmillió köbméter plusz földgáz beszerzéséről, ami, ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges.

Hozzátette: menetrend szerint zajlik a gáztározók feltöltése, ennek szintje jelenleg az éves fogyasztás 27,3 százalékán áll, míg az európai átlag 17,3 százalék. – Normális időkben ez elég is lenne, biztonságot adna, de mindannyian tudjuk, hogy nem normális időkben élünk, ezért még biztosabbra kell mennünk – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarországon megtettek minden szükséges intézkedést az extra mennyiség fogadása és a pénzügyi források biztosítása érdekében. A következő hetekben napi mintegy húszmillió köbméternyi beszállítási kapacitás áll majd rendelkezésre erre a célra a déli útvonalon, illetve a Szlovákia és Ausztria felőli interkonnektoron.

Kitért arra is, hogy szakmai és vállalati szinten már zajlanak egy ideje a tárgyalások, azonban politikai megállapodásra is szükség van, márpedig a mostani találkozó célja épp az, hogy minél gyorsabban le lehessen zárni a folyamatot, és mihamarabb megkezdődhessen a szállítás.

– Mindenfajta körülmények dacára el akarjuk azt érni, hogy Magyarországon senki ne kerülhessen méltatlan vagy kiszolgáltatott helyzetbe, legyen elég földgáz minden magyar ember, minden magyar család és minden magyar vállalkozás számára – jelentette mi Szijjártó Péter.

A sajtótájékoztatón Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta: tartalmas és hasznos volt a találkozó. Áttekintették, miként állnak és hol tartanak a kétoldalú feladatok megvalósításában, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök állapodott meg februárban – derül ki a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára feltöltött videóból. A közös energetikai projektek megvalósításában Lavrov szerint sikereket értek el, és a világjárvány ellenére a tavalyi kétoldalú áruforgalom 25 százalékkal nőtt.

Paks II-vel kapcsolatban Lavrov úgy fogalmazott: „Szeretnénk folytatni a paksi projektet a Roszatommal együtt, ezt startégiailag fontos projektnek tartjuk.” 

– A gázszállítás terén tartják magukat a tavaly aláírt megállapodáshoz – közölte az orosz külügyminiszter.

Lavrov hangsúlyozta: megvizsgálják a magyar kérést, amely szerint Magyarország több orosz gázt szeretne venni.

Az orosz külügyminiszter utalt arra: a szankciók ellenére is keresik a módját annak, hogy tovább mélyítsék Magyarországgal a kétoldalú együttműködést.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó