Új tudásközpont Kecskeméten: Bolberitz Intézet
A Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézete 2022. áprilisában kezdte meg a működését Kecskeméten. Kiváló oktatókkal, a kor szakterületen adott kihívásaira a legújabb tudományos ismeretek tükrében szeretnénk válaszokat adni – mondja Mák Kornél.
2022. július 22. 17:13

A hírös város madártávlatból – youtube

A szegedi Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézete Kecskeméten indul szeptembertől. Négy képzésből választhatnak a már diplomával rendelkezők. Mák Kornél intézetvezető docenst kérdezte a Gondola.

– Tanár úr, iskolai szociális munka szakirányú továbbképzési szak is indul az intézetben. Ez mennyire készíti fel a hallgatókat az egyik legsúlyosabb problémára: az iskolán belüli etnikai különbségből adódó konfliktusokra? A gyermek tanár elleni agressziójára, a szülő tanár elleni agressziójára, illetve ezek kezelésére?

– A Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézete 2022. áprilisában kezdte meg a működését Kecskeméten. Kiváló oktatókkal, a kor szakterületen adott kihívásaira a legújabb tudományos ismeretek tükrében szeretnénk válaszokat adni. Az információ korában, a társadalmi kötöttségek, a kommunikáció átalakult, az emberi személyiséget sok esetben más aspektusból kell tekinteni, mint korábban. A konfliktusok kezelésére, a nehézségek felismerésére mindig vannak új megoldási lehetőségek. A megoldás viszont az, hogy a szakemberek kellően felkészülve, felismerjék a problémák helyes megoldását, a kommunikációt, a megoldási lehetőségek valamelyikét. Az iskolai etnikai feszültségek, az időben való közbelépéssel, a helyes stratégiák kialakításával kiküszöbölhető. Ennek ismerete viszont újfajta megoldási stratégiákra épül. A család, a gyermek, tanárral szembeni agressziója, semmilyen esetben nem megengedett. Sok esetben, ennek váratlansága a tanárt is készületlenül éri. Természetesen kell, hogy legyen a iskolában, olyan szociális munkás, aki ennek kezelésében, megoldásában, a feszültségek enyhítésében támasz tud lenni, segít nyugvópontra hozni a helyzetet, és lehetőség szerint a legjobb megoldásokat hozni.

– Mentálhigiéné az óvodában – ez is szak az intézetükben. Hogyan javítja a gyerekek, az óvodai közösségek mentálhigiénés helyzetét, ha már 4 éves korban a fiúkat elkezdjük futballra, a lányokat kézilabdára vagy teniszre nevelni, hogy életmódjukká váljon a sport, vérükbe oltódjon az egészséges versenyszellem?

– A mentálhigiénés foglalkozást a legjobb kisgyermek korban elkezdeni, mivel az emberi jellem, az egyéniség, az értékrend ebben a korban a legjobban alakítható. Mindenképp fontos a sport, a mozgás megszerettetése, de a lelki, pszichikai folyamatokra való odafigyelés, ennek egészséges támogatása, és alakítása is lényeges. Ugyanilyen lényeges az egészségfejlesztő mentálhigiénés képzés is, mely a felnőttek számára tud segítséget adni, ezen a területen.

– Rendkívül izgalmas képzési témáikhoz hogyan alakították ki a tudományos hátteret?

– A képzéshez olyan tudományos fokozattal rendelkező testület állt fel, akik ökumenikus szellemben is oktatnak, található köztük például egyetemi tanár főrabbi, de katolikus pap is. Fontos a nagy szakmai tudás, a szakmai területeken meglévő új lehetőségek keresése.

Stúdióbeszélgetés: Dr. Mák Kornél - YouTube

Mák Kornél – youtube

– Honnan érkezhetnek a fiatalok, akik augusztus 19-éig jelentkezhetnek a kecskeméti Bolberitz Intézetben?

– A 4 induló szakirányú továbbképzésünk, diplomára épül, tehát olyan személyeket várunk képzéseinkre, akik rendelkeznek megfelelő képesítéssel. Természetesen a fiatalok számára is indítunk a későbbiekben társadalomtudományi diplomás képzéseket. A képzéseink iránt érdeklődőknek ajánlom a https://sztfelveteli.gfe.hu//kecskemet linket, ahol minden információ megtalálható. Szeretettel várjuk az új jelentkezőket és érdeklődőket!

Molnár Pál

gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó