Ipari park adott lökést a gazdasági áttöréshez
Falnak ütközött a rendszerváltozás Hatvanban: jól működő üzemek szűntek meg, képzett szakemberek maradtak munkafeladat nélkül. Nyugati cégek vezényelték az újraiparosítát. A város alpolgármestere évtizedeken át kereszténydemokrata politikusként szervezte a fölemelkedést.
2022. július 29. 23:49

Szinyei András kereszténydemokrata alpolgármester – Hatvan

A mikroelektronikai tervezés és gyártás fortélyait is meg lehet ismerni – budapesti egyetem tudásközvetítése révén – Hatvan városának képzési programjában. A Heves megyei település kereszténydemokrata alpolgármesterét, Szinyei Andrást kérdezte a Gondola.

– Alpolgármester úr, miért fontos, hogy a nagy történelmi múltú városban a messze jövőbe mutató tudást is elsajátíthassák a fiatalok?

– Hogy a kérdésre válaszolni tudjak, vissza kell mennünk 32 évet a rendszerváltás idejére, amikor Hatvan katasztrofális helyzetbe került, mert leépült a város ipara és hatalmas lett a munkanélküliség. A mai fiatalok nem is hallottak arról, hogy akkoriban itt a cukorgyár mellett működött téglagyár, tejüzem, rádiógyár, cipőgyár és további cégek szűntek meg. A súlyos helyzetből az áttörést a 90 évek közepén az ipari park kialakítása és betelepítése hozta, amikor világcégek költöztek városunkba. Megnövekedtek az igények a képzett munkaerőre és ennek megfelelően a képzési programunkat a piaci igényeknek megfelelően alakítjuk. A Hatvani Közösségi Felsőoktatási képzési Központban olyan tudásra tehetnek szert a hallgatók, amely a legmodernebb technológiákhoz kapcsolódik. A jövőbe mutató tudás a gazdaság fejlődésének egyik alapja. Büszkék vagyunk rá, hogy a hatvani ipari parkban hazai és nemzetközi szinten is jól teljesítő cégek működnek, ha meg akarjuk tartani a teljesítőképességünket, akkor felkészült munkaerőre van szükség. A cégeinkkel mindig törekedtünk a kölcsönösen előremutató és eredményes kapcsolatra. A gazdasági életben használt úgynevezett win-win szituációkat tartjuk szem előtt. Ha a cégek optimális körülmények között tudnak működni, az egy települést sokkal élhetőbbé tesz, hiszen munkahelyeket teremtenek, nő az adóbefizetésük, az adóforintokat pedig a város fejlesztésére, a hatvaniak kiszolgálására tudjuk költeni.

– Egyik legjellegzetesebb épületünk, a Grassalkovich-kastély ad otthont a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak. Ez az országos – sőt annál szélesebb – jelentőségű intézmény miképpen teszi híressé Hatvant a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig elterülő magyar térségben?

Grassalkovich-kastély - Hatvan - KASTELYOK.COM

A Grassalkovich-kastély – wikipedia

– A méltán híres Grassalkovich Kastély sorsa több évtizedes elhagyott, romos állapot után a 2014-es felújítással kapott új hasznosítási irányt és a Magyar Vadászat Kárpát-medence központja lett. Nemzetközi szinten egyedülálló élményt nyújt a vadászati múzeum. A kiállítási anyag határainkon túlról is vonz látogatókat. Fontos, hogy funkciót tudtunk adni a kastélyunknak, a felújított épület pedig a belváros díszévé vált, Hatvan általa is felkerült a turisztikai térképre. Örülünk a nemzetközi hírnévnek, de a legfontosabb számunkra mindig az, hogy a hatvaniak értékeljék a fejlesztéseket.

– A városközpontban emelkedik a Szent Adalbert Plébániatemplom, Újhatvanban pedig az utolérhetetlen szépségű barokk Szent István Király Templom. Ezek és az értelmiségi közösségek hogyan hozzák közelebb a kereszténydemokrata értékrendhez a hatvani fiatalokat?

A Szent Adalbert Plébániatemplom – wikipedia

– Hatvan tragikusan élte meg az 50-es évek egyházellenes fellépéseit. A ferences rendet felszámolták a papokat a szerzeteseket elhurcolták, többen életüket áldozták a hitükért. A papokat védelmező hatvaniakat, többségében vasutas családokat internálták Recskre és a Hortobágyra. Ilyen előzmények hatására a rendszerváltást követően megemlékező közösség szerveződött, megélénkültek az aktív közösségi tevékenységek, emléktáblákat állítottunk Sztehlo Gábornak és Meszlényi Zoltánnak és rendszeresek a zarándokutak Recskre és a Hortobágyra.
Városunkban nem volt hagyománya az egyházi oktatásnak, azonban a lakosság illetve a szülők kérésének megfelelően ma már egyházi fenntartású általános iskola és középiskola működik, folyamatos túljelentkezés mellett. A vallási közösségek összetartásának kiváló példája a Keresztény Fesztivál, amelyet évről évre sikeresen megrendezünk a városunkban. A felekezetek közös programokat tartanak, foglalkozásokat a fiataloknak, megszólítják az érdeklődőket, és koncerteket is szerveznek a számukra. A kereszténydemokrata értékrend része ugyanakkor, hogy szeretettel fordulok embertársaim felé, felelősséget vállalok a közösségemért, a városomért, a hazámért. Mi Hatvanban számos olyan programot és lehetőséget kínálunk, amelyhez a fiatalok is tudnak csatlakozni. Óvjuk a környezetünket különböző környezetvédelmi akciókkal, törődünk egymással a karitatív kezdeményezéseken. Odafigyelünk a városunkra, fejlesztünk, virágosítunk, megbecsüljük azt. Közösségünk mozgatója a párbeszéd és az összetartás. Mi, hatvaniak egyértelműen meghatároztuk, hogy milyen ügyek fontosak számunkra, ha úgy tetszik az identitásunk helyi szinten világos. Ezek a jó ügyek, -ha fogalmazhatok így mind illeszkednek a kereszténydemokrata értékrendbe is.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó