Rétvári Bence: Idén is ingyenesen és pontosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba
– Minden nehézség és árnövekedés ellenére továbbra is ingyenesen és pontosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.
2022. augusztus 1. 11:14

Rétvári Bence a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. üllői raktárában megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a tankönyveket ma kezdik el szállítani az oktatási intézményekbe. Emlékeztetett: a kormány korábban úgy döntött, hogy a családtámogatások részévé teszi a tankönyvtámogatást, amivel minden közoktatásban részt vevő gyermek számára ingyenessé vált a hozzáférés a tankönyvekhez. Ez gyermekenként több tízezer forint kiadást vesz le a családok válláról – mutatott rá az államtitkár.

Rétvári Bence elmondta: a Kello két raktárából összesen 13 millió tankönyvet szállítanak majd az iskolákba. Az idei választásokon a baloldal programjában szerepelt az állami tankönyvrendszer megszüntetése, a tankönyvpiac újbóli privatizálása, amivel visszaállt volna a 2010 előtti rendszer, és ismét magánkiadók jelentek volna meg a tankönyvkiadásban, a családoknak pedig ki kellett volna fizetniük az emelkedő tankönyvárakat – emelte ki.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: idén is rendben lesz a tankönyvellátás, az oktatási év kezdetére az iskolák által megrendelt tankönyvek megfelelő minőségben, a kívánt mennyiségben rendelkezésre fognak állni annak ellenére, hogy idén sokkal nehezebb feladat volt a tankönyvek előállítása a koronavírus-világjárvány okozta logisztikai problémák, az energiaválság és az orosz–ukrán háború okozta infláció miatt. Nagyon megdrágultak az alapanyagok, és a papír is kétszer annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt, de sikerült kezelni a problémákat – fűzte hozzá az ügyvezető.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó