Életbe léptek az új rezsiszabályok
A villamosenergia-kvóta fölötti használatért kiszámlázott piaci tarifa 95 százalékkal magasabb a hatóságinál, a piaci földgázé pedig 173 százalékkal – írja a VG.
2022. augusztus 1. 13:29

Az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban, magyar családnál fennmarad a rezsicsökkentés. A gáz esetében az átlagfogyasztás 1729 köbméter, az áramnál 2523 kilowattóra évente. A rezsicsökkentett határig így az átlagfogyasztású háztartások 2 millió 175 ezer forintot tudnak megspórolni.

Háromgyermekes család a nagycsaládos kedvezménnyel további 550 ezer forintot, a négy gyermeket nevelők plusz 875 ezer forintot takaríthatnak meg. Ezt viszont igényelni kell a kormányhivatalokban. A háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. Tehát a nagycsaládos kedvezményes sávhatárig köbméterenként 102 forintot kell fizetniük, a piaci ár, az 1020 forint tizedét – olvasható a VG-n. Ma Magyarországon az átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kWh/év (210 kWh/hó), földgázban 1729 m3/év (144 m3/hó) – közölte korábban a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A TIM-nél kifejtették: áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti; gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. A szaktárcánál arra is felhívták a figyelmet, hogy aki túl van a sávhatáron, azok nagy része is közel van az átlagfogyasztáshoz, tehát kis odafigyeléssel sávhatár alatt tud maradni.

vg.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó