A nemzet összetartozás-tudata fog tükröződni augusztus 20-án
– A nemzet összetartozás-tudata, az egymásra való figyelés, valamint a gondoskodás is tükröződni fog – közölte Kovács Zoltán az augusztus 20-i rendezvényekről szóló sajtótájékoztatón. Az államtitkár elmondta, hogy jelen körülmények között még fontosabb, hogy Magyarország együtt ünnepelhessen, a baloldalnak a tűzijáték elleni hangulatkeltéséről pedig elmondta, hogy jelen pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot.
2022. augusztus 1. 17:42

– Augusztus 20-a, Szent István napja egy olyan alkalom, amely kiemelkedik a nemzeti emléknapok és ünnepek sorából, hiszen ez az az alkalom, amikor a legtöbb embert szólítjuk meg – közölte Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepi rendezvények részleteit bemutató sajtótájékoztatón. Hozzátette: augusztus 20. és a hozzá kapcsolódó rendezvények olyan, már már fesztiválként értelmezhető keretet tudnak adni az ünnepnek, amelyre mindig szükség van, és különösen igaz ez akkor, amikor Magyarország és a nemzet nehéz időkön megy át. – Emlékezzünk vissza, hogy tavaly, a koronavírus-járvány miatti egy év kihagyás után a felszabadultság tükröződött abban, hogy több mint kétmillióan látogattak el a négynapos programsorozat húsz helyszínére, a tűzijátékot pedig félmillióan tekintették meg a helyszínen – húzta alá Kovács Zoltán.

Kiemelte: ilyen nemzetközi körülmények között, amikor egy szomszédunkban dúló háború közepette rendezik meg az eseményeket, és emlékezünk államalapító királyunkra, Szent Istvánra, talán nem is lehetne fontosabb, hogy a programokat olyan formában tartsák meg, ahogy arra majd sor kerül. – A nemzet összetartozás-tudata, az egymásra való figyelés, valamint a gondoskodás is tükröződni fog, részben a programokban és a felfogásunkban mindenképpen – húzta alá az államtitkár, aki arra kért mindenkit, hogy méltóságteljesen ünnepelje augusztus 20-át. Mi a magunk részéről mind tartalmi, mind biztonsági szempontból erre készülünk – tette hozzá.

Nem szeretnék szó nélkül elmenni amellett, hogy zajlik egy politikai hangulatkeltés, mivel megint kipécézték maguknak a tűzijátékot – utalt arra Kovács Zoltán, hogy a baloldalon többen hangot adtak annak a véleménynek, hogy nem kellene megtartani az eseményt. Mint emlékeztetett, ez tavaly is megtörtént. – A rendezvények előkészítését nem egy vagy két hónappal azt megelőzően szoktuk elkezdeni, mivel ahogy véget ér augusztus 20., minden érintett szerv elkezdi azt a munkát, ami a következő évre történő felkészülést jelenti – jelezte az államtitkár.

Továbbá megjegyezte, hogy emberek ezrei dolgoznak azon, hogy egy állami rendezvény rendben, békében és megfelelő színvonalon valósuljon meg. Kovács Zoltán arra is kitért, hogy tavasszal megkötötték a szerződéseket, valamint azóta lezajlottak a beszerzések is, és jelen pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot. A költségek a tavalyi évhez képest sem a tűzijáték, sem a teljes rendezvénysorozat kapcsán nem változtak – ismertette az államtitkár.

Emellett Kovács Zoltán arról is beszámolt, hogy ma reggel ülésezett az események biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, ahol elfogadták azt a biztosítási tervet, amely szerint minden olyan feltétel, illetve körülmény rendelkezésre áll, ami a rendezvény lebonyolítását a megszokott magas színvonalon biztosítani tudja. Az államtitkár elmondta, hogy öt nappal augusztus 20. előtt fognak ismét ülésezni, de a rendezvénysorozat alatt is figyelemmel kísérik az eseményeket. Az elmúlt években gondoskodtunk arról, hogy ne lehessenek olyan kritikus kérdések, amik veszélyeztetnék az ünnep lebonyolítását – húzta alá.

Magyar Nemzet
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó