Soros-szervezeteket támogat az ENSZ
Csekély összeg jut hazánknak a régiós menekültügyi cselekvési terv alapján.
2022. augusztus 1. 23:29

A menekültek számának ismeretében alábecsült összeget kap Magyarország (Fotó: Kurucz Árpád)

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az orosz–ukrán háború menekültellátáshoz kapcsolódó feladataira régiós menekültügyi cselekvési tervet dolgozott ki. A segítségnyújtásban részt vevő országok közül hazánknak a tervre fordított összeg mindössze hat százaléka jut, a támogatás jelentős részét pedig Soros Györgyhöz köthető szervezetek kapják.

A Soros György nevéhez köthető Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) által is közvetve vagy közvetetten finanszírozott civil szervezetek kapták az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR) a régiós menekültügyi cselekvési tervben hazánknak odaítélt összeg jelentős részét. Mindez az UNHCR lapunk megkeresésére adott tájékoztatásából derült ki.

Alábecsült összeg

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 2022. március közepén, majdnem egy hónappal a háború kirobbanása után jelentkezett Magyarországon.

Az általuk kidolgozott tervben a segítségnyújtásban részt vevő országoknak a menekült­ellátáshoz kapcsolódó feladatokra összesen 1,85 milliárd dollárt, azaz csaknem 750 milliárd forintot irányoztak elő. A Magyarországra jutó támogatás ebből 105 millió dollár, vagyis körülbelül 41-42 milliárd forint, amely kevesebb, mint a teljes összeg hat százaléka. Az elvégzett munka és az érkező menekültek számának ismereté­ben ez komoly mértékben alábecsült összeg.

A terv szerint a hat nagy karitatív szervezet (a Karitatív Tanács szervezetei) a Magyarországra jutó összeg 24 százalékát kaphatnák meg. A túlnyomórészt Soros Györgyhöz köthető szervezeteknek további tíz százalék jutna, míg maguknak az ENSZ – hirtelen ideérkezett – szervezeteinek 66 százalékot, mintegy hetvenmillió dollárt osztanának szét.

Kormányzati terhek

Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője lapunk megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a Karitatív Tanács hat tagja közül hárommal már aláírták a partnerségi megállapodást az együttműködésről, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Katolikus Karitász pedig úgy döntött, hogy nem élnek az UNHCR felajánlásával.

Megjegyzendő, hogy bár a munka legjelentősebb részét a hat nagy karitatív szervezet a magyar kormánnyal közösen végezte és végzi, a tervben a kormányzati segítségnyújtás, intézkedések kiadásaira közvetlen támogatást egyáltalán nem irányoztak elő.

A fenti négy segélyszervezettel együtt e pillanatban összesen 14 szervezetet támogat az UNHCR Magyarországon az ukrajnai menekültválsághoz kapcsolódóan. Ezek a szervezetek a Migration Aid, a Menedék Egyesület, a Next Step Magyarország Egyesület, a Cordelia Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Ház, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), az Utcáról a Lakásba Egyesület, a Romaversitas Alapítvány, illetve a Magyarországi Terre des Hommes Alapítvány (utóbbival a megállapodást még nem írták alá, de várhatóan hamarosan megtörténik).

Egyértelmű finanszírozás

Az UNHCR által támogatott szervezetek közül többet közvetetten vagy közvetlenül támogat a Soros György nevéhez köthető Nyílt Társadalom Alapítványok.

A Migration Aidnek például korábban a Soros-alapítvány biztosított helyiséget a menekültek segélyezésére. A szervezet magyarországi kapcsolatrendszerébe olyan itthoni Soros-NGO-k is beletartoznak, mint a Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért, az Amnesty International vagy az Artemisszió Alapítvány.

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület célja a bevándorlók jogainak kiterjesztése. Ennek érdekében többször tüntettek a magyar kormány bevándorláspolitikája ellen és a migránsok mellett. 2003-ban a Soros-alapítvány is támogatásban részesítette a Menedéket, majd 2009-ben újból feltűnt az Open Society Institute a támogatók között 4,2 milliós összeggel. A Menedék 2015-ben 5,6 millió forintot, 2016-ban pedig már több mint 18,5 millió forintot kapott Soros György alapítványától. A Next Step Magyarország Egyesületet a 2020-as évben az OSF több mint 163 ezer dollárral, vagyis több mint 64 millió forinttal támogatta a honlapja szerint.

A Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért tevékenysége szerint a traumát elszenvedő embereknek, köztük megkínzott menekülteknek nyújt pszichológiai és pszichiát­riai segítséget Magyarországon, működésüket szintén az OSF támogatja. A Magyar Helsinki Bizottságot aligha kell bárkinek is bemutatni, a bizottság 2014-ben 55 millió forint támogatást kapott a Soros-alapítványtól.

A Kőszeg Ferenc által alapított Magyar Helsinki Bizottság működését szinte teljes egészében Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata és közvetlen szövetségesei, a Sigrid Rausing Trust és az OAK Alapítvány finanszírozták 2019-ben is. A NANE, az Utcáról a Lakásba Egyesület nyíltan vállalja, hogy szervezetüket 1994 óta támogatja a Nyílt Társadalom Alapítványok. A NANE egyébként LMBTQ-érdekvédelemmel is foglalkozik, és szoros kapcsolatban áll más, hasonló tevékenységet végző egyesületekkel.

A Romaversitas Alapítvány támogatói között szintén ott találjuk a Nyílt Társadalom Alapítványokat, 2021-es beszámolójuk szerint az alapítványhoz tartozó Open Society Institute a tevékenységüket a tavalyi évben több mint 11 millió forinttal támogatta.

Nem tudni, hogy a régiós menekültügyi cselekvési tervből hazánknak jutó összeg fennmaradó részét mely szervezetek fogják megkapni, ahogy az ENSZ szervezeteinek konkrét tevékenységét sem ismerjük. Egyelőre csak egy szórólappal találkozhatott a lakosság országszerte, amelyben arra figyelmeztetnek, milyen emberkereskedelemmel, kizsákmányolással és bántalmazással kapcsolatos kockázatok állnak fenn az ukrajnai vészhelyzettel összefüggésben.

 

MNO
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó