Hazánk első fővárosa Prokopp Mária új kötetében
A munkánknak valóban nagy lendületet adott, hogy a parlament március 15-re megszavazta Esztergom városa számára a megyei jogú státusz visszaadását 2022. május 1-től. Így már a kötet címlapjára is rákerülhetett, a kötet címében is szerepelhetett, hogy Esztergom megyei jogú város építészeti ÉRTÉKEI a római kortól napjainkig – fogalmaz Prokopp Mária professor emerita.
2022. augusztus 2. 08:45

A Magyar Sion – wikipedia

„A szovjet laktanyák és gyakorlótér helyén megnyílt a Suzuki japán autógyár, amely nagy lendületet adott a város fejlődésének. A kulturális élet területén pezsgést jelentett, hogy a katolikus egyház visszakapta a Papnevelde egykori pompás, akkor már teljesen lakhatatlan épületét, és a helyreállítása során megnyílt a Szent Adalbert Központ és szálloda" – írja az Új kutatások Esztergom megyei jogú város építészeti értékeiről című kötet előszavában a mű szerkesztője, Prokopp Mária művésszettörténész professor emerita. Őt kérdezte a Gondola.

– Professzor asszony, a hazánk első fővárosáról szóló most megjelent 624 oldalas kötetet Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata adta ki. Miért volt fontos a „Megyei" cím elnyerése-visszanyerése után nem sokkal egy hatalmas összefoglalót adni Európa egyik legizgalmasabb történetű városának különleges értékeiről?

– A kötet terve régóta foglalkoztatott, amíg végre, tavaly februárban közzé tettem a felhívásomat Komárom – Esztergom megyei Építész Kamara titkársága segítségével megyei építészek körében, hogy ki-ki válasszon és vállaljon részt Esztergom 1000 éves történetének MA is látható – ismerhető építészeti értékeiből, és mutassa be a jelentőségét. Ugyanezt a felhívást elküldtem az építészettörténettel foglalkozó kollégáimnak és a volt tanítványaimnak is a tervezett kötet felépítésének a vázlatával.

Az adott határidőre, nagy örömömre, több mint 50 – többnyire fiatal – kolléga jelentkezett a választott témával. A tanulmány elkészítésének határideje 2021. október 1. volt, amelynek betartása nem volt könnyű, mert közbejött a Covid-járvány és a levéltárak, könyvtárak csak adott feltételekkel, hosszabb előzetes bejelentkezésekre szolgálták ki a kutatókat, ami igen megnehezítette a vállalt feladat elkészítését. De az év végére együtt volt a kötet nagy része, és megkezdődött a szerkesztés. Ezt a hatalmas munkát lelkesen vállalta Dr. Legeza László, az óbudai Egyetem mérnöktanára, a volt Mikes Kiadó neves szerkesztője, akivel már több közös munkánk volt.

A Suzuki-gyár – esztergom.hu

A munkánknak valóban nagy lendületet adott, hogy a parlament március 15-re megszavazta Esztergom városa számára a megyei jogú státusz visszaadását 2022. május 1-től. Így már a kötet címlapjára is rákerülhetett, a kötet címében is szerepelhetett, hogy Esztergom megyei jogú város építészeti ÉRTÉKEI a római kortól napjainkig.

– A kötet megírására Ön 56 magyar értelmiségit bátorított, közülük az írók 42 tanulmányt és 15 esszét alkottak a kötet számára. Az Ön személye iránti nagyrabecsülés mellett mi adhatott lelkesedést ezeknek az embereknek ahhoz, hogy vallomásokkal átszőtt tudományos értekezést alkossanak arról a városról, amely Taksony vezértől IV. Béláig fővárosa volt a Magyar Nagyfejedelemségnek, majd a Magyar Királyságnak, és mind a mai napig a Magyar Sionként a kereszténységnek szolgál?

A Ferences-templom, ahová Balassát is megidézték – wikimedia

– Engem is nagyon meghatott, és ma is hatalmas örömet jelent számomra, hogy a szerzők, akik többnyire fiatal családos emberek és számos feladatuk van, időt szakítottak az általam kért, és Esztergom jelentőségét a 21. században a homályból ismét felemelni kívánó kötet számára, minden honorárium nélkül, elkészítsék. Mintegy 700 fényképét is grátisz kaptuk meg a kötet számára. Mindez arra utal, hogy ma is van az emberekben, a fiatalokban is, a tudós kollégákban is önzetlen lelkesedés, igazi hazaszeretet!

– A Dr. Legeza László technikai szerkesztő által megformált, tömérdek hallatlanul érdekes képpel megtöltött könyv erőtere a következő években minden bizonnyal túllépi a vármegyét, a Kárpát-medencét betölti. Miért fontos ez a mű a város és a vármegye határán túl: a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig elterülő térségben élő magyarjaink számára?

– Dr. Legeza László magas színvonalú – és ugyancsak önkéntes – technikai szerkesztése elmondhatatlanul fontos, ő ugyancsak mélyen átérezte e tanulmányok Esztergom és a vármegye határait messze túllépő jelentőségét. Ismeretlenül is lelkesen kapcsolatba lépett a szerzőkkel, és azok minden igényét kielégítette. A kötet csodálatos formai megjelenése, és az adott fényképek minőségének maximális javítása az ő szakmai tudásának és nagy szívének, hazaszeretetének a bizonysága.

 

Prokopp Mária.

Számomra nagy öröm volt látni a szerzők és a szerkesztő egymást lelkesítő buzgóságát a kötet minél nagyszerűbb megvalósulása érdekében, amely minden bizonnyal az olvasót is magával fogja ragadni. És a kötet eléri a célját, ami nem kevesebb, mint hogy Esztergom méltó legyen régi nagy híréhez!

Molnár Pál
 

gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó