A rendbontó stílusával csak az elmaradó eredményeket igyekszik leplezni
A Nézőpont Intézet elemzője szerint Karácsony Gergely nem Budapestre koncentrál, a főváros látványosan leépül.
2022. augusztus 7. 09:56

Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

Az elmúlt fél évben többször reagált nyilvánosan nyomdafestéket nem tűrő kijelentésekkel a főpolgármester. Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője lapunk megkeresésére kifejtette: Karácsony Gergely trágárságával megszégyeníti a főpolgármesteri tisztséget, és szerinte Budapest első embere gyakran személyes ambícióinak rendeli alá a város vezetését, sokszor országos politikai hadszíntérnek felhasználva a Főpolgármesteri Hivatalt.

Pár nappal ezelőtt nyomdafestéket nem tűrő kijelentéssel reagált közösségi oldalán a MÁV-applikáció működésével kapcsolatban Karácsony Gergely. Nem először nyilvánul meg így a főpolgármester: korábban egy vizsgálóbizottsági ülésen trágár módon nyilatkozott a Városháza-ügy alapjául szolgáló hangfelvételekről. Mint arról korábban írtunk, a főpolgármester korábbi Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „Nem azért, de ha a BudapestGO olyan sz…rul működne, mint a MÁVapp, Budapesten már tüntetnének ellenünk.” Hozzátette: „»Szerencsére« a vonatok késésére biztosan számíthatsz, így van esélyed személyesen jegyet venni.”

Januárban, egy vizsgálóbizottsági ülésen trágár módon nyilatkozott a Városháza-ügy alapjául szolgáló hangfelvételekről. Kovács Péternek, a vizsgálóbizottság fideszes elnökének kérdésére, miszerint „Ön azt állítja, hogy ezek a felvételek nem valósak?”, a főpolgármester ezt válaszolta: „Én azt állítom, hogy sz…rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken, elnök úr, ugyanis emberek beszélgetnek egymás között.”

Arról, hogy mennyire megengedhető ez a fajta stílus egy főpolgármestertől, Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője lapunknak kifejtette: a főpolgármesterség, tekintve, hogy közvetlenül választják, egy többletfelelősséggel járó pozíció.

Feladata nem csupán a város üzemeltetése, de mintaadónak és példamutatónak is kell lennie, hiszen a nemzet fővárosának első számú képviselője. A szakértő szerint Karácsony Gergely esetében mindhárom tényező hiányos: a város nem működik megfelelően, trágárságával megszégyeníti a főpolgármesteri tisztséget, víziónélkülisége pedig akadályt vet a város fejlődése elé. Budapest vezetői tisztségét méltósággal illene viselni, ez a tulajdonság Karácsony Gergelyből hiányzik.

Karácsony Gergely egyébként a 2019-es programjában felvázolta, hogy nagy hangsúlyt fektet majd Budapest imázsára. Ugyanakkor egy külföldi főváros főpolgármesterétől sem hallottunk a fent említett esetekhez hasonló kijelentéseket. Talabér Krisztián szerint Karácsony Gergely 2019-es programjának – a látszatintézkedéseken túl – aligha vannak valós eredményei. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a fővárosban jelenleg zajló fejlesztések túlnyomó része még Tarlós István főpolgármesterségének idején lett előkészítve.

– Karácsony nemtelen és sokszor vállalhatatlan stílusán túl az a tény is kellemetlen, hogy a főpolgármester nem beszél nyelveket, ennek híján pedig a várost a nagyvilágban sem képes hatékonyan képviselni. Ráadásul gyakran személyes ambícióinak rendeli alá Budapest vezetését, sokszor országos politikai hadszíntérnek felhasználva a Főpolgármesteri Hivatalt – emelte ki Talabér Krisztián. Hozzátette:

Karácsony Gergely nem Budapestre koncentrál, ezért regnálása alatt a főváros látványosan leépül, visszafejlődik.

Azzal kapcsolatban, hogy a főpolgármester mennyire tud ilyen alpári stílussal közelebb kerülni a budapestiekhez, és a főváros lakóinak mennyire tetszik ez a fajta megnyilvánulás, az elemző úgy fogalmazott: Budapest kultúrája sokszínű és a mai napig virágzó, a lakossága pedig jogosan büszke rá. Ehhez a büszkeséghez a tapasztalatok alapján Karácsony Gergely nem tudott felnőni, pedig Budapest politikai képviseletére vállalkozott. A szalonképtelen megnyilvánulások sokasága biztosan távol esik a budapestiek értékrendjétől. Szerinte okkal lehet azt feltételezni, hogy a főpolgármester a rendbontó stílusával csak az elmaradó eredményeket igyekszik leplezni, ami mostanra már a budapesti választók jelentős részének is feltűnt.

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó